Zin in een avontuurlijke huwelijksreis, met bijzondere natuur en mooie steden? Ga naar Australië! Maud deelt haar tips na drie weken kriskras door dat enorme land down under.

Natuur om intens van te genieten

Australië bestaat uit enkele grote steden, waar de meeste bevolking woont. Daarbuiten is er heel wat woestijn en andersoortige natuur. Als je naar Australië reist, dan ga je dus niet alleen voor het stadse avontuur, maar zeker ook voor de prachtige natuur.

Vanuit Melbourne kun je de bijzonder mooie route rijden van de Great Ocean Road. Deze biedt continu uitzicht op de zee, maar dat is niet het enige. Onderweg kom je namelijk ook de zogenaamde 12 apostelen tegen: deze uitstekende rotsen vanuit de zee, waar er nog maar 8 van over zijn, zijn een must see. Als de zon op de apostelen schijnt, geeft het werkelijk een magisch beeld!

Niet te missen natuurgebieden in Australië zijn The Grampians en Tower Hill (een voormalige vulkaan, nu bosrijk en rotsachtig gebied met geweldige uitzichtpunten) en Blue Mountains (enorme bossen en rotsen, met onder andere de ‘Three sisters’, waar je vanaf verschillende uitzichtpunten en kabelliften foto’s van kunt maken).

In het midden van Australië mogen Uluru en de Olga’s niet missen op jullie route. Wij maakten een vroege ochtendwandeling rond de enorme oranje Uluru rots om daar de zonsopkomst te bewonderen en hoewel we daar heel vroeg voor moesten opstaan, was het dat méér dan waard! De Olga’s liggen dichtbij Uluru en zijn meer dan 36 uitstekende rotsen, die volgens de aboriginalverhalen onder de grond verbonden zijn met Uluru. Naast zonsopkomst is natuurlijk ook de zonsondergang een prachtig moment om van deze natuurfenomenen te genieten.

Vanuit Cairns kun je tot slot het tropische regenwoud in. De bijzondere planten, vruchten en soms ook wel enge dieren (krokodillen, slangen, spinnen) maken een tripje door het regenwoud tot een ware belevenis.

En over prachtige natuur gesproken: als je houdt van zwemmen, snorkelen of duiken, ga dan sowieso naar het Great Barrier Reef! De hoeveelheid soorten kleuren vissen en koraal die je kunt bewonderen, is – op z’n Australisch gezegd – amazing!

Aboriginalcultuur

De oplettende toerist vindt hier en daar mooie verwijzingen naar de pure aboriginalcultuur. Ook al weet iedereen dat de aboriginals de eerste mensen waren die in Australië woonden, zij worden hierin nog steeds niet echt door de regering erkend. Toen de Britten het land jaren geleden overnamen, is het aboriginalvolk – verschrikkelijk genoeg – voor een groot deel uitgeroeid, waardoor er nog maar weinig echte aboriginals over zijn en ook lang niet alle talen die door de verschillende aboriginalgroepen werden gesproken, behouden zijn gebleven. Onder andere bij Uluru wonen nog wel enkele pure aboriginals en daar wordt ook hun kunst verkocht.

Diversiteit aan steden

In Perth vind je meerdere villawijken waar rijke Australiërs wonen. Als je ervan houdt om je ogen uit te kijken naar mooie (onbetaalbare) huizen, dan is het daar dus wel lekker rondkijken. Het centrum is slechts klein als het gaat om het winkelgebied. Natuurlijk heeft de stad wel een mooie skyline van wolkenkrabbers, die je prachtig kan aanschouwen vanuit het grote park dat een goed uitzicht biedt op de stad.

Melbourne is een veel drukkere en bruisender stad. Er zijn dan ook veel meer toeristen en er is meer te ondernemen en bezichtigen dan in Perth. Zo is er het culturele centrum met musea en theater, er is een gratis tram die rondrijdt en van waaruit je op diverse leuke plekken uitkomt en er zijn talloze leuke steegjes met mooie graffiti muren en fijne eettentjes.

De stad Adelaide is qua grootte en drukte weer meer vergelijkbaar met Perth. Het is kleiner en rustiger. Je kunt er door het park wandelen en aan het water bijvoorbeeld lekker picknicken.

Cairns is een echt stadje aan zee en ook helemaal gericht op het toerisme dat daar met name komt voor de watersport. Aan de Esplanade langs het water zijn diverse restaurants en je vindt er ook meerdere souvenirwinkels, maar waar het echt om draait: de vele boten die je richting het Great Barrier Reef kunnen brengen.

Wat mij betreft is Sydney absoluut de leukste Australische stad. Het is levendig, er is veel te zien en te doen en het is bovendien heel erg schoon en gestructureerd. Het prachtige Opera House en de Harbour Bridge zijn echte eyecatchers, je kunt met de ferry naar bijvoorbeeld Manly varen om even te ontsnappen aan de drukte en om bovendien te genieten van een mooi uitzicht op de stad. Tot slot zijn er zoveel leuke restaurants en bars dat je bijna niet kunt kiezen waar te gaan eten/drinken.

Zwemmen, snorkelen, duiken en surfen

Watersporten kan op heel veel plekken in Australië, het land wordt tenslotte omgeven door water. In de winter is de zee op diverse plekken natuurlijk wel wat koud, maar als je een echte bikkel bent is zwemmen zelfs dan fijn.

Snorkelen en duiken kan het beste in het Great Barrier Reef. Als je van de boot springt en je kijkt onder water, dan gaat er werkelijk een hele wereld voor je open! Vissen, zeeschildpadden, koraal… Het benam mij bijna de adem, zo mooi vond ik het om dat allemaal te zien door mijn snorkelbril!

Tijdens onze reis door Australië was ik jarig en als verjaardagscadeau van mijn lief kreeg ik… een surfles!

Torquay is de surfspot waar alle grote surfmerken hun hoofdvestiging hebben en daar zie je dan ook de echte profs op het water. Als je nog niet zo’n profi bent (zoals ik, want het was mijn allereerste les), kun je bijvoorbeeld beter gaan surfen in Sydney. Ik vond Bondi Beach (Sydney) een heel fijne plek; de zee is daar relatief rustig en er zijn diverse surfscholen. Houd er wel rekening mee dat het in de Australische zomer erg druk kan zijn. Ik had een ‘hot winter lesson’ en er waren die dag maar weinig mensen in het water, zodat ik alle ruimte had om te oefenen!

Diversiteit aan omgeving, klimaat en tijd

Als je door Australië reist (een land dat zo groot is als Europa!), besef je hoe immens het is. Het is qua omvang kortom niet te vergelijken met Europese landen. Houd dus rekening met grote afstanden en lange reistijden. Dat zorgt natuurlijk ook voor een grote afwisseling aan uitzichten en activiteiten.

Daarnaast kan het klimaat tussen de verschillende plekken die je in het land aandoet, variëren. Wij waren in juli in Australië en dan is het daar winter, wat betekent dat het in het zuidelijke Melbourne wel fris kan zijn (zo’n 13 graden), in de westelijke stad Perth was het best aangenaam (zo’n 18 graden) en in het oostelijke Sydney kan het overdag wel 19 à 20 graden zijn. Als je ’s avonds laat nog buiten bent, moet je wel zorgen voor een vest en jas want dan koelt het aardig af. In het noordelijke Cairns is het ook in de Australische winter warm: zo’n 25 graden.

Tot slot is het natuurlijk een heel eind reizen vanuit Nederland naar Australië, dus houd in je achterhoofd dat je daar aankomt met een jetlag. Ik dacht dat alleen anderen daar last van zouden hebben (ik toch niet?!), maar hoe koppig ik ook was, ook ik moest eraan geloven. De eerste nacht was ik zo moe van de reis dat ik prima sliep, maar de nachten daarna verliepen wat chaotischer. Een keer was ik tussen 2 en 4 uur ’s nachts klaarwakker, een andere keer kon ik om 5 uur ineens niet meer slapen. En als je dan net een beetje gewend bent aan de tijd, dan reis je ín het land zelf naar een andere tijdzone. In Australië wordt het in elk geval nooit saai!

Van drie weken tot enkele maanden

Tot slot: naar Australië kun je zowel voor drie weken, als voor enkele maanden. Hoe meer tijd, hoe beter natuurlijk – dan kunnen jullie in alle rust het land verkennen. Helaas hadden wij maar drie weken en daarin hebben we een georganiseerde rondreis gemaakt waarin alle bovengenoemde plaatsen en activiteiten voorkwamen (ja, dat ging inderdaad op een aardig tempo). Je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel van het land te zien en daar met enige rust rond te reizen, bijvoorbeeld alleen het zuiden of alleen het noorden. Ik ben blij dat wij in drie weken toch alle voor mij belangrijke highlights hebben gezien en ik had het gevoel dat we veel langer weg waren. Heerlijk dus!

Zijn jullie een avontuurlijk stel en hebben jullie zin in een gevarieerde reis, ga dan zeker naar Australië. Hebben jullie er al zin in?

Zoek een hotel in AustraliëBooking.com

Foto’s: Unsplash.com en persoonlijke foto’s van Maud