Yes, jullie gaan trouwen! Een van de belangrijkste voorbereidingen is het vinden van de juiste trouwfotograaf. Lees hier hoe je dat doet en wat daarbij komt kijken.

Trouwfotograaf kiezen

In de wereld van de bruiloften kom je bijna om in de hoeveelheid trouwfotografen. Hoe kies je dan precies die fotograaf die bij jullie past?

Niet iedereen voelt zich even comfortabel als hij/zij de hele dag wordt gefotografeerd. Zorg ervoor dat jullie fotograaf er juist aan bijdraagt dat jullie je lekker in je vel voelen. Huib Vintges Photography: “Zoek naar een fotograaf met wie het persoonlijk goed klikt. Is er wederzijds vertrouwen, voelen jullie je prettig bij hem of haar? Dan kunnen jullie je ook lekker vrij bewegen op de grote dag. En dat levert ook meteen de mooiste plaatjes op!”

Naast de persoon gaat het natuurlijk ook om zijn of haar manier van werken. Past de stijl van fotografie bij jullie wensen? Blik en Bloos fotografie: “Zorg ervoor dat je altijd minimaal één totale reportage van een hele bruiloft hebt gezien van jouw toekomstige fotograaf. Soms hebben fotografen alleen een voorbeeldalbum met hun mooiste foto’s. Maar het is slim om ook naar een hele reportage te vragen, omdat je dan ziet hoe het totaalplaatje eruit kan komen te zien en dat het niet alleen maar ‘lucky shots’ zijn.”

Hierbij zijn er ook dingetjes waar je specifiek rekening mee kunt houden in de periode waarin jullie trouwen. “Als je bijvoorbeeld in de winter trouwt, wanneer er veel minder licht is, vraag dan om een reportage uit diezelfde periode of van een donkere of regenachtige dag. Op die manier kun je zien hoe jouw toekomstige fotograaf omgaat met weinig licht en hoe foto’s eruitzien waarbij gebruik is gemaakt van de flitsfunctie.”

Check voldoende voorbeelden, ook via sociale media

Nicole Kolkman Photography: “Tegenwoordig is het ook heel goed om Instagram te checken. Daar krijg je een goed beeld van de sfeer van de foto’s van jullie aanstaande fotograaf. Daarnaast zijn natuurlijk ook andere sociale media handig, zoals Facebook. Lees ook recensies van bruidsparen die jullie voor gingen. Wat beviel hen specifiek aan deze fotograaf en wat niet? Tot slot is ook de prijs-kwaliteitverhouding niet onbelangrijk. Goede kwaliteit foto’s kosten wat, maar ze gaan dan ook een leven lang mee! Bepaal samen wat jullie over hebben voor deze belangrijke herinnering(en) en laat dat meewegen in je keuze voor de fotograaf.”

De grote dag…

En dan breekt jullie grote dag aan. Hoe help je jullie trouwfotograaf een handje zodat de bruidsfoto’s nog nét wat mooier worden?

First days of summer: “Maak het je trouwfotograaf gemakkelijk door ervoor te zorgen dat de kamer waar je in de make-up zit en waar je je jurk aantrekt, opgeruimd is. Lekker veel daglicht helpt bij het maken van mooie foto’s. Hang de jurk alvast beneden. Is er bijvoorbeeld een grote glazen pui naar de tuin, dan zorgt de rustige omgeving ervoor dat de aandacht op die foto helemaal naar de jurk gaat. Leg ook alvast twee uitnodigingen en eventueel jouw sieraden en wat bloemetjes klaar, zodat de fotograaf daarmee een ‘stilleven’ kan maken.”

Een (paar) handje(s) hulp

Om gebruik te kunnen maken van het zogenaamde ‘golden hour’ plan je de shoot (of een deel ervan) het liefst rond zonsopkomst of zonsondergang. Angela Bloemsaat: “Dan is het licht het allermooiste en dat noemen we niet voor niets ‘golden hour’!”

Daarnaast kan het heel prettig en van toegevoegde waarde zijn om de hulp in te roepen van een stylist: iemand die met een professioneel oog meekijkt naar jullie feestlocatie. “Zo hoef jij niet overal zelf op te letten en kun jij je richten op genieten van de dag zelf en vooral van elkáár!” Hetzelfde geldt voor het inzetten van een weddingplanner. “Die helpt je in de aanloop naar de bruiloft toe, het zorgt echt voor minder stress. Tegelijkertijd ben je wel verzekerd van goede leveranciers en een goede planning.”

De mooiste foto’s van jullie samen

Neem de tijd voor jullie fotoshoot en kies een locatie die echt bij jullie past, dat helpt bij het creëren van de mooiste foto’s van jullie samen. Britt Laske Fotografie: “Als je wat speciaals wilt maken van je fotoshoot, schrijf dan van tevoren allebei wat lieve woordjes op een briefje. Neem het mee en lees het voor aan je partner. Dat zorgt voor verrassende en soms zelfs emotionele momenten!”

Zijn jullie niet zo van het schrijven, maar zijn er wel andere dingen die echt bij jullie horen? “Denk gerust buiten de kaders en maak je bruiloft zo persoonlijk mogelijk. Zijn jullie bijvoorbeeld gek van de McDrive? Hoe tof is het dan om daar gewoon lekker langs te rijden tijdens de fotoshoot! Zijn jullie gek van picknicken? Hou een picknick tijdens jullie shoot.”

Selfies of niet?

Tijdens de ceremonie wordt er tegenwoordig veel mee gefotografeerd door gasten. Denk er van tevoren over na of jullie dit juist wel of niet willen.

Nienke van Denderen Fotografie: “Als je gasten hebt die goed met hun telefoon foto’s kunnen maken en dit subtiel kunnen doen, dan kan dit echt een fijne toevoeging zijn. Ook omdat je op de dag van de bruiloft dan alvast wat beelden hebt om naar te kunnen kijken voordat je de professionele foto’s krijgt. Aan de andere kant zijn we tegenwoordig zoveel met onze telefoon bezig, dat het ook wel eens lekker kan zijn om een bruiloft ‘echt’ mee te kunnen maken. Denk hier vooraf dus bewust over na en communiceer dit duidelijk naar je gasten.”

Het hoeft trouwens niet altijd onprettig te zijn als jullie gasten mee foto’s maken. Nienke maakte het onlangs zelf nog mee: “Het bruidspaar zelf was gek op selfies maken en zij creëerden tijdens de ceremonie dan ook een bijzonder leuk selfie moment samen met hun gasten!”

Second shooter

Echte luxe is het natuurlijk als jullie kiezen voor maar liefst twee fotografen!

Masha Bakker | Photography: “Ik zweer tegenwoordig bij een second shooter, iemand die mee fotografeert en meekijkt. Hij of zij ontziet de eerste fotograaf en pakt belangrijke momenten mee. De creativiteit komt namelijk meer tot uitdrukking als iemand ontspannen kan werken en tijd heeft voor de ‘echte’ goeie platen. De camera’s van twee fotografen pakken net iets meer beelden en momenten mee. Vaak zijn de kosten voor een second shooter goed te overzien en zeker de moeite waard om te overwegen.”

Beloon de harde werker(s)

Fotografen werken altijd erg hard en kunnen het dan ook enorm waarderen als er goed voor hen wordt gezorgd.

Bjelke: “Als de fotograaf lekker mee kan eten en drinken, zorgt dat voor des te betere fotografieresultaten. Jij presteert toch ook beter als er goed voor je wordt gezorgd?”

Bedenk van tevoren of je de fotograaf aan tafel wilt laten plaatsnemen of liever ergens apart. “Bij de gasten zitten kan als voordeel hebben dat de fotograaf ook tijdens het eten direct foto’s kan maken van alles wat er gebeurt. Bijvoorbeeld van een speech, een prachtig opgemaakt bord of een groepje gasten dat niet meer bijkomt van het lachen.”

Kies een Lievelingsleverancier

En de allerlaatste tip? Kies voor onze Lievelingsleveranciers! Marit vindt het ontzettend belangrijk dat jij een positieve ervaring hebt. Om die reden is ze heel erg streng in het toelaten van trouwfotografen. Iedereen die op Girls of honour staat is fantastisch, en daar ga je echt een fijne tijd mee hebben!

Foto’s: Unsplash.com