Het plannen van een bruiloft is een flink karwei. Zeker omdat je meestal begint zonder ervaring. In deze blog geven een aantal weddingplanners jullie tips waar je het beste mee kunt beginnen.

Een budget opstellen en een moodboard maken. Dat zijn volgens deze weddingplanners DE tips voor het starten met het plannen van een bruiloft. Waarom? Dat leggen ze graag aan je uit!

Eline is weddingplanner en eigenaar van Feline weddings. Eline: ‘Het klinkt als een saai werkje, maar buig je eerst samen over het budget. Natuurlijk wil je gelijk beginnen met alle leuke ideeën, maar toch legt dit de basis voor jullie droomdag!

Stel je gaat eerst die gave locatie boeken. Die fantastische auto is gereserveerd en de bloemist heeft de bestelling voor je geplaatst. En dan kom je er achter dat er nog maar heel weinig geld overblijft voor de fotograaf, terwijl jullie dat eigenlijk een van de belangrijkste dingen vinden. Dat is toch jammer?!

Overleg dus samen wat jullie maximaal aan de bruiloft uit willen geven. Maar overleg vooral de verdeling van het bedrag. Zet datgene bovenaan wat jullie echt belangrijk vinden; styling, vakantie, vervoer of dé jurk. Dat mag dan best wat extra kosten en kun je betalen met het geld dat je bij de minder belangrijke dingen  bespaart.

Het scheelt tijd en helpt je om niet overstelpt te raken van al het moois dat er te krijgen is. Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Maar als je er goed over nagedacht hebt, kun je met een gerust hart gaan uitgeven! Heerlijk toch!’

infographics3

Jasmijn is weddingplanner en eigenaar van Biologische Bruiloft.  Jasmijn: ‘Samen met je partner kun je een moodboard maken van hoe jullie de bruiloft voor je zien. Op deze manier wordt al snel duidelijk wat voor thema jullie bruiloft krijgt en welke elementen jullie belangrijk vinden. Schrijf er ook een paar steekwoorden bij (bijvoorbeeld ‘genieten’ of ‘gezelligheid’), zo zet je een sfeer neer die bij jullie past.

Vervolgens kun je op zoek gaan naar een locatie om te trouwen, dit is een van de eerste dingen die je doet en bepaalt voor een groot deel de sfeer van jullie bruiloft. Maak een goede planning en zet op een rijtje wat er allemaal geregeld moet worden en wanneer. Zo weet je steeds waar je aan toe bent. Elke maand kijk je wat er moet gebeuren en plan je een moment in dat je samen aan de voorbereiding gaat werken.’

Leontine is weddingplanner en eigenaar van Il Matrionio Italiano. Leontine:Als je gaat trouwen is het belangrijk dat je een idee hebt van wat je wilt. Zeker als je een bruiloft in het buitenland (bijvoorbeeld Italië) wilt. Maak voor jezelf een lijst met punten die voor jullie bovenaan staan. Is de locatie bijvoorbeeld belangrijk? En zo ja, waarom dan? Is het de ligging, het uitzicht, de uitstraling, de sfeer of de streek van de locatie? Onthoud dat er voor elk stel een perfecte locatie bestaat, echt!

Als je op zoek gaat naar een weddingplanner is het belangrijk dat die persoon echt bij je past. Er zijn er een heleboel, maar zorg ervoor dat die van jullie je eigen taal spreekt, in alle opzichten… Wil je in het buitenland trouwen? Kies dan voor iemand die er lokaal bovenop kan zitten en jullie begrijpt. Zij zal vervolgens alles in goede banen leiden.’

Lees ook:
Bedenk een plan
Maak een begroting
Maak een planning
Kies de invulling

Cover foto: Shutterstock