Geld, geld, geld. Man wat is het toch irritant dat je daar rekening mee moet houden bij het plannen van je bruiloft! Wij geven tips om toch wat te bezuinigen.

Het liefst denk je natuurlijk helemaal niet na over de kosten van je bruiloft, maar regel je gewoon alles wat je leuk vindt! Jammer genoeg hebben we niet allemaal een budget wat dat toelaat… Ik denk eigenlijk dat de meesten van ons flink moeten sparen voor een bruiloft. Bezuinigen moeten we dus allemaal, maar hoe!

Wat vind je echt belangrijk?

Weten jullie al wat je echt graag op je bruiloft wilt hebben? Is dat een fantastische trouwfotograaf? Of die droomjurk van Vera Wang? Maak samen een lijst met onderdelen die jullie bruiloft echt het feest van je dromen gaat maken. Vervolgen kun je dan gaan kijken naar de kosten. Mijn advies? Op de echt belangrijke dingen voor jullie bruiloft zou je niet moeten besparen… Ik weet dat je dat niet wilt horen, maar ik kan er echt niks anders van maken, haha! Waarom niet? Omdat je voor kwaliteit nou eenmaal betaalt. En ja, ik weet dat je dit ook weer zo’n kletspraatje uit de trouwbranche vindt, maar ga het gewoon maar eens narekenen, dan zie je dat de meeste mensen een heel redelijk bedrag per uur vragen (en dat er zelfs een heleboel echt niet zoveel aan overhouden).

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, leveranciers die veel geld vragen, gewoon omdat het kan. Heb je het idee dat dat zo is? Vraag dan eens wat je voor je geld krijgt. Is dat echt niet helemaal eerlijk? Dan kun je natuurlijk onderhandelen of toch op zoek naar een andere leverancier.

Besparen op de minder belangrijke onderdelen

Waar kan je dan wel op besparen? Op de onderdelen die je niet, of minder belangrijk vindt! En wat mij betreft kan dat eigenlijk met alles wel. Is een trouwjurk voor jou niet zo’n ding? Je kunt prima iets vinden voor minder geld (en mindere kwaliteit, maar dat vind jij dan waarschijnlijk niet belangrijk, en dat is oke!). Zo ook met bloemen, trouwringen (ga bijvoorbeeld voor een goedkoper metaal dan goud), een pak, schoenen, catering (een bbq kost een stuk minder dan een diner wat door personeel geserveerd wordt), en nog veel meer!

Je zult waarschijnlijk van veel kanten horen dat alles geld kost. Maar ik ben er echt van overtuigd dat je gewoon heel duidelijk voor jezelf zult moeten kiezen. Vind je het een belangrijk onderdeel? Investeer dan in goeie kwaliteit! Vind je het minder belangrijk? Dan zijn er ook echt goedkope opties.

Verwacht geen wonder van goedkope opties

Maar die goedkope opties zijn natuurlijk wel echt precies dat; goedkoop. Is dat voor jou geen probleem? Mooi! Dan kan je helemaal losgaan! Is het dat wel? Dan kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om sommige dingen helemaal niet te regelen voor je bruiloft, en op die manier te besparen. Zo heb ik van bruidsparen gehoord dat ze geen trouwauto hadden, of geen bruidsboeket. Ieder heeft zo zijn eigen eisen voor wat belangrijk is in een bruiloft. Wil je wel echt alles? En allemaal van een hoge kwaliteit? Dan zit er maar een ding op; trouwen met een miljonair… Of gewoon nog wat langer doorsparen natuurlijk, hehe…

Foto: Unsplash / Tom Fire Photography