Je ziet het bijna alleen nog maar in romantische zwijmelfilms; blikjes achter de trouwauto. Met een hoop kabaal verlaat het bruidspaar de trouwlocatie. Maar wat is precies het idee achter die lawaaimakende lege doperwtblikken?

Voor de betekenis van blikjes achter de trouwauto, neem ik je mee ver terug in de geschiedenis. Toen er nog geen auto’s bestonden, maakten bruidsparen namelijk ook al gebruik van blikjes. In plaats van aan een auto hingen de blikjes toen aan een koets die voortgetrokken werd door paarden.

Betekenis van de blikjes

Wanneer zo’n koets vroeger blikjes aan de achterkant had hangen, was het vooral vanuit bijgeloof. Mensen geloofden toen namelijk dat de herrie die de blikjes maakten de boze geesten weghielden van het bruidspaar. Met blikjes achter de auto had het bruidspaar dus meer geluk. Soms werd er zelfs door de bruiloftsgasten nog eens met potten en pannen geslagen om het bruidspaar nog meer geluk te wensen. Zie jij het al voor je? Je moeder of je oma met een wokpan in haar handen jou geluk toewensen wanneer je met je kersverse man vertrekt?

Alternatieven voor de blikjes achter de trouwauto

Heb je nou niet zoveel met blikjes en die herrie of het idee dat het oorspronkelijk om boze geesten ging, dan kun je natuurlijk voor iets anders kiezen. Eigenlijk kan je alles wat je wilt achterop de trouwauto zetten of hangen. Heb je bijvoorbeeld al eens aan bloemen, pompoms, linten, slingers of ballonnen gedacht? Net zo gezellig en net zo feestelijk!

Martijn Roos Fotografie-6870
Foto: Martijn Roos Fotografie
Mattias & Joanne-4042
Foto: Anouk Fotografeert

Je ziet het tegenwoordig steeds minder, maar zijn jullie er al uit? Gaan jullie blikjes achter de trouwauto hangen, kiezen jullie voor een feestelijk alternatief of laten jullie de blikjes zoals ze zijn?

Credits coverfoto: Seth Carnill