Op de foto staan is niet voor iedereen een favoriete bezigheid. En dus kan het best dat je bang bent om niet fotogeniek te zijn, en niet mooi op je trouwfoto’s komt. Trouwfotograaf Rika van RiCon Fotografie geeft tips!

Het is een belangrijk moment van jullie dag; het maken van trouwfoto’s. Foto’s waar jullie nog jaren met plezier naar terug willen kijken, foto’s die op de muur komen te hangen en natuurlijk in een dik fotoalbum. Maar als je bang bent dat je niet fotogeniek bent, dan kan dat fotomoment ineens heel erg spannend worden. Rika van RiCon Fotografie: “Als we in gesprek zijn met aanstaande bruidsparen horen we vaak de opmerking ‘wij zijn niet fotogeniek’. Bijna ieder bruidspaar zegt dit over zichzelf, maar wat is eigenlijk ‘fotogeniek’? Wat ons betreft is dat dat je niet als een model op de foto staat, maar als jezelf!”

Een goede trouwfotograaf helpt je om fotogeniek te zijn

Een goede trouwfotograaf weet dit uit jullie te halen, en dat is fijn omdat er toch veel spanning is op een trouwdag. Hoe? Rika: “Als ervaren fotograaf voel je vaak aan of een bruid haar spanning graag wegbabbelt of juist liever niet. Wat wij meestal doen is de moeder van de bruid op haar gemakt stellen door haar een compliment te geven. Als de moeder van de bruid ontspannen is, dan is de bruid dat zelf vaak ook!”

 

Maar dan komt misschien wel het meest spannende moment; met z’n tweetjes op de foto met alleen de trouwfotograaf… Rika: “Ik vertel het bruidspaar dat we het lekker rustig aan doen, zodat ze optimaal van het moment en van elkaar kunnen genieten. Dat ze vooral lekker een moment voor zichzelf moeten hebben. Ik houd ervan als bruidsparen elkaar knuffelen en laten zien dat ze ontzettend veel van elkaar houden!”

Spannend? Ja, dat is het natuurlijk nog steeds. Want hoe vaak sta je nou samen romantisch te doen met een camera op je neus? Rika: “Ja, dat vinden veel bruidsparen wel lastig, maar dan geef ik ze gewoon een opdracht of een pose. Fluister bijvoorbeeld iets ondeugends in het oor van de bruidegom… en dan gaat het niet om wat er gefluisterd wordt, maar om de reactie. Hierdoor zullen ze allebei ontspannen en krijgen ze plezier in de fotoshoot. Daarnaast neem ik ook vaak wat afstand van het stel om ze het gevoel te geven dat dit moment speciaal voor hen is…”

Schoenen naar je hoofd

En dan komen natuurlijk ook nog de foto’s met vrienden en familie! Rika: “Dit zijn vaak zulke statige foto’s dat ik ook zeker een moment inplan waarin wordt gedold, waar iedereen rent, of dat de bruid omhoog wordt gejonast. Om die reden heb ik wel eens schoenen moeten ontwijken omdat alle dames die naar mij gooiden! Haha! Ook wer ik ‘beschoten’ met de kurk van een fles bubbels. Iedereen heeft dan ontzettend veel lol, en ik natuurlijk ook!”

Kortom, maak je niet te druk over fotogeniek zijn! Waar je je wel druk om moet maken? Een trouwfotograaf die weet wat ze doet. En Rika van RiCon Fotografie is er zeker zo eentje. Rika: “Ik krijg mijn bruidsparen ontspannen door veelal mijzelf te zijn en te laten zien, door open en eerlijk te zijn met veel humor, plezier en vooral: door te genieten!”

Vind jij het spannend om trouwfoto’s te maken?

Foto’s en tips: RiCon Fotografie