Ruim anderhalf jaar geleden trouwde ik met mijn grote liefde. Nu geniet ik nog van de versiering die we toen hebben gemaakt. In ons huis pronkt hier en daar een prachtige stoffenslinger. Versiering maken van stof kan op veel verschillende manieren en stijlen. Het is het ideale materiaal om mee te decoreren. In deze DIY leg ik je uit hoe je deze stoffenslinger kan maken.

Verzamelen maar!
Ga op zoek naar stofjes en plunder de voorraad van je moeder, tante of oma. Wie weet wat vriendinnen nog hebben liggen. Ga naar de markt (de lapjesmarkt in Utrecht is fantastisch, elke zaterdagochtend) of stoffenzaak bij jou in de buurt. Ter plekke mix je kleuren en patronen. Zo bedenk je zelf de leukste combinaties.

Tip: je kunt ook tule en kant gebruiken, geeft een leuke mix!

Checklist
– De stof moet van beide kanten mooi zijn
– Kies voor stof die je makkelijk kan scheuren, vaak is katoen het beste. Elastische stoffen kun je beter laten liggen.
– Let er bij patronen op of het nog steeds mooi is als je er linten van maakt.

Slinger met tule

Wathebjenodig

Wat heb je nodig?
Touw
Scherpe (stoffen)schaar
Stofjes

Aan de slag!
De stoffenslinger is onwijs leuk en gezellig om te maken samen met vriendinnen. Vooral als je veel moet maken, dan gaat het een stuk sneller.

Bepaal eerst welke lengte linten je graag wilt. Voorbeeld: maak je linten van 60cm lang? Dan worden ze aan de slinger ± 30 cm lang omdat je ze halverwege knoopt.

Wil je veel slingers, maar heb je weinig stof? Maak ze dan lekker kort. Of kies ervoor om de afstand tussen de linten groter te maken. Zoals bij de bruiloft van Stefan en Mariette.

knippen en Scheuren stoffenslinger

Het scheuren van de stof gaat lekker snel. Even een knipje (±5 cm) als begin en scheuren maar! Wil je het allemaal wat netter en met zo min mogelijk rafels? Neem wat meer tijd en knip de linten. Vouw de stof dan dubbel want dan gaat het twee keer zo snel! Zelf heb ik (met linten van 5 meter) een snijmachine gebruikt van de kunstacademie waar ik in die tijd studeerde.

Span voor het gemak het touw tussen twee stoelen of werk gewoon op tafel. Knoop elk lint in het midden aan het touw zodat er twee gelijke stukken naar beneden hangen. Herhaal dit totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Knopen Slinger met handen

Maak het plaatje compleet
Als je eenmaal zulke prachtige slingers hebt gemaakt, wil je meer! Je kunt dezelfde stofjes en linten gebruiken op andere manieren. Zo maak je subtiel een mooi geheel van jouw bruiloft. Kleine restjes kun je strikken om potjes en vaasjes. Versier de stoelen van de bruid en bruidegom ermee of maak er corsages van. Wikkel een lint om het boeket, de uitnodiging of de bedankjes.  Oneindig veel mogelijkheden dus.

Linten in boom2 Linten om potjes bestek Linten om stoel
Bron foto: Brook Roberts Photography.

Slingers overal

Bron foto: Ruffledblog.com

Extra lange linten kun je in de bomen hangen en in de tent, zoals je ziet bij mijn eigen bruiloft. (Ja, vandaar linten van 5 meter!) Bekijk de hele bruiloft van Onno en Esther hier.