De traditie van ringen geven gaat ver terug, zoals je ook kan lezen in deze blog over het geven van ringen. De geschiedenis van de diamanten trouwring is minder oud, maar minstens zo bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat we de traditie van diamanten ringen te danken hebben aan een marketingcampagne uit 1947? 

De eerste verlovingsring met diamanten werd in 1477 door aartshertog Maximilian van Oostenrijk gegeven aan Maria van Bourgondië. Onmiddellijk wilden alle adellijke lieden diamanten ringen geven aan hun verloofde. Maximilian was een echte trendsetter! Er waren op dat moment alleen niet veel diamanten op de markt, dus hield het gebruik geen stand…

Goedkope diamanten

In 1870 werd in Zuid-Afrika een gigantische diamantader ontdekt en diamanten werden ineens (relatief) goedkoop! Snelle zakenman Cecil Rhodes stichtte met andere investeerders de DeBeers Mining company en nam in no time 90% van de productie over. Hij reguleerde de toevoer van diamanten op de markt zo, dat diamanten een gewild luxeproduct werden.


Foto: Hanke Arkenbout

A diamond is forever

De Grote Depressie in America maakte daar een einde aan. Mensen hadden gewoon niet genoeg geld voor diamanten. Aan het einde van die donkere periode, in 1947, startte DeBeers in samenwerking met reclamebureau N.W. Ayer & Son één van de meest succesvolle marketing campagnes ooit. Het reclamebureau liet grote sterren en modeontwerpers diamanten ringen dragen en kwam toen met de slogan:  “A diamond is forever”. Diamanten werden neergezet als het blijvende symbool van eeuwigdurende liefde. Binnen twintig jaar had 80% van de Amerikaanse bruiden een diamanten verlovingsring… Hoe bizar!

Conflictdiamanten

Ondanks deze geschiedenis, zijn diamanten natuurlijk prachtige stenen die in geen enkele ring misstaan! Toch is het, als je een diamant wilt, goed om even na te gaan waar je diamant vandaan komt. De stenen worden niet altijd op een fijne manier gewonnen en diamanten uit bepaalde gebieden staan dan ook bekend als conflictdiamanten. Gelukkig maken al onze lievelingsleveranciers uitsluitend gebruik van conflictvrije diamanten in hun sieraden! Je kunt dus met een gerust hart bij hun aankloppen voor mooie ringen.

Een diamant in je ring is dus helemaal geen must. Als je niet van diamanten houdt, kies je gewoon voor een ander ontwerp voor je ringen. Met of zonder steen!

Coverfoto: Blik en Bloos Fotografie