Voor veel stellen is het nogal logisch; als we getrouwd zijn, dragen we een trouwring. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? En waarom dragen we nog steeds trouwringen?

Waar de traditie van trouwringen vandaan komt is niet helemaal zeker. Er zijn verschillende culturen waar trouwringen al sinds lange tijd in voorkomen. De oudste, en meest bekende, is de geschiedenis van de Egyptenaren. In Egypte zijn trouwringen in allerlei soorten en maten gevonden. Zo waren er ringen van leer, van bot, van hennep en ivoor. Egyptenaren droegen de ring om de derde vinger van de linkerhand.

Romeinen

Jaren later namen de Romeinen dit symbool over. Ook zij droegen de ring om de derde vinger van de linkerhand. Het verhaal gaat namelijk dat de ader vanaf die vinger rechtstreeks naar je hart loopt.

Alhoewel wij trouwringen nu vooral als iets romantisch zien, zijn ze dat lang niet altijd geweest. De trouwring werd vroeger vooral door de vrouw gedragen zodat duidelijk was dat ze bezet was. Het was daarom ook nogal een ding. Zodra je die ring omdeed, was je officieel van de markt.

Protestant of katholiek?

Sinds de 7e eeuw is de trouwring ook in religieuze kringen bekend geworden. Aan welke hand je je trouwring draagt heeft vaak te maken met je religieuze achtergrond. Kom je uit een Protestantse familie? Dan is de kans groot dat je je trouwring aan je rechterhand draagt. Ben je Katholiek? Daar wordt de ring aan de linkerhand gedragen.

Vanaf de 19e eeuw werd het ook voor mannen normaler om een trouwring te dragen, en dat is hoe we de trouwring vandaag de dag kennen!

Oneindige liefde

Het symbool van een trouwring heeft gelukkig een mooier verhaal. Een ring heeft namelijk geen begin en einde, het is een doorlopende cirkel. Daarmee kan je dus zeggen dat jullie liefde voor altijd is!

Coverfoto: Shutterstock