Denken jullie erover om een bruiloft in het buitenland te plannen? Dan wil je deze blog even lezen!

Voor je uberhaupt nadenkt over je trouwlocatie, trouwjurk en bruidstaart moet je natuurlijk weten waar je wilt trouwen. En omdat een bruiloft in het buitenland steeds populairder wordt, wilde ik deze blog graag schrijven. Ik ben echt een groot fan van de bruiloft in het buitenland, of als ik even in vaktermen mag praten (hehe), de destination wedding. Maar er zijn wel een paar dingen waar je goed over na moet denken! Daarom mijn voors- en tegens voor een bruiloft in het buitenland.

Voor: een intieme bruiloft met echt belangrijke mensen

Als je in het buitenland wilt trouwen dan zul je moeten werken met een kleinere gastenlijst, en dat is wat mij betreft echt een pre. Het maken van een gastenlijst is een lastig werkje, maar als je trouwt in een ander land vindt iedereen het heel logisch dat je echt alleen die mensen uitnodigt die heel dichtbij jullie staan.

Tegen: kennissen en collega’s komen niet

Het nadeel van die kleine gastenlijst is dat je een heleboel mensen niet kunt uitnodigen… Dus je collega’s, of je teamgenoten van sport, die zullen op geen enkele manier meemaken dat jullie getrouwd zijn. Vind je dit toch heel belangrijk? Maar wil je wel echt in het buitenland trouwen? Dan kun je overwegen om terug in Nederland nog een receptie en feestje te organiseren. Een fijn excuus om je trouwjurk nog een keer uit de kast te halen!

Meer lezen over het betrekken van je familie bij jullie elopement? Dat kan hier.

Voor: een hele bijzondere ervaring

Ik kan uit ervaring spreken dat het een hele bijzondere ervaring is om met een kleine club mensen zo’n intieme bruiloft te hebben. Je bent vaak meerdere dagen samen, waardoor je elkaar echt goed leert kennen. En omdat iedereen dat van tevoren ook al weet, is de voorpret vaak ook al heel erg tof! Daarnaast is the sky the limit... Dus je kunt op zoek gaan naar het meest bijzondere plekje op de hele wereld, en daar je ja-woord geven. Dat is toch ontzettend cool?!

Tegen: hoge verwachting van je gasten

Hoe je het ook gaat organiseren, en hoe veel je ook voor je gasten gaat betalen, je vraagt behoorlijk wat van ze. Ze moeten meerdere dagen vrij nemen, hun eigen vliegtickets betalen en ze zijn een aantal dagen in het gezelschap van de mensen die jij bij elkaar hebt gezocht. Het is daarom echt niet gek om eerst eens te peilen bij de mensen om wie je geeft wat zij van dit idee vinden. Een beetje twijfel bij de gasten is niet erg, het is nou eenmaal een beetje anders dan anders. Maar heb je familie of vrienden die het echt niet zien zitten? Overweeg dan goed of dit het je waard is. En anders is trouwen in bijvoorbeeld België of Duitsland misschien ook een optie? Lang niet zo ver weg, maar ook genoeg opties voor mooie locaties.

Voor: langer genieten van je bruiloft

Als je in Nederland trouwt dan is de kans groot dat je alles op 1 dag doet. En dat is eigenlijk heel erg jammer… Je bent zo lang bezig met het plannen van je bruiloft, en dan vliegt die dag ineens voorbij! Het grote voordeel aan een destination wedding? Dat het lekker lang duurt! Optimaal genieten dus, en overal lekker de tijd voor nemen.

Tegen: het plannen van een bruiloft in het buitenland is lastiger

Misschien een inkoppertje, maar het is een stuk minder eenvoudig om je bruiloft in het buitenland te plannen. Leveranciers in het land zelf spreken een andere taal, en je kunt niet zo makkelijk even een trouwlocatie opzoeken. Mijn tip? Huur een weddingplanner in die bekend is met het land. Zij hebben al een groot netwerk met goede leveranciers, en kennen de mooiste plekjes. Daarnaast weten ze ook alle regels, want er zijn landen waar je niet voor de Nederlandse wet kunt trouwen. En dat moet je dan toch maar net weten… Overigens zijn er wel een aantal leveranciers die je uit nederland ‘moet’ meenemen; een trouwambtenaar en een fotograaf. Dat maakt communiceren toch wel een stuk makkelijker!

Zo, ben je na al deze voors- en tegens toch nog aan het twijfelen? Misschien is een ‘elopement’ dan ook wel wat voor jullie. Je kunt dan met z’n tweetjes heel intiem trouwen in het buitenland, en vervolgens een groot feest geven in Nederland. Ik ben benieuwd wat het gaat worden!

Foto’s: Nienke van Denderen Fotografie