Een bruiloft voorbereiden kan een stressvolle periode zijn, en dan moet je niet vergeten te genieten van elkaar. Daarom hebben wij stedentripjes voor je gemaakt met een route langs toffe winkels waar jullie als aanstaand bruidspaar iets aan hebben. De eerste stop is Antwerpen.

Antwerpen staat bekend om haar grote haven, de vele winkels én om haar sieraden. De stad puilt uit van de juweliers en edelsmeden. Zo zit er in het centrum de wijngaardstraat. De straat is zo’n vijftig meter lang en binnen twintig meter zitten vier edelsmeden. Perfect dus om samen met je lief trouwringen uit te zoeken!

Trein

07:02 Van Ede naar Antwerpen
Samen met mijn vriend ben ik op pad gegaan. Via Arnhem en Roosendaal belanden we in de stoptrein naar Antwerpen. Het station van Antwerpen is al een cultureel uitje op zich. Alle trappen leiden naar de stationshal, waar de grote klok te vinden is.

Antwerpen Antwerpen4

We lopen in noordelijke richting naar de Wijngaardstraat. Al snel komen we de eerste edelsmid tegen.

Gerda4

Gerda de Vrij

Het pand is volledig begroeid met planten, de vitrines liggen vol met prachtige juwelen en boven de deur hangt een gietijzeren bord waarop de naam ‘Gerda de Vrij’ staat. De winkel is veertig jaar geleden opgezet door haar ouders, en sinds twaalf jaar werkt zij er ook. Zo ook vandaag. Ze heeft een groen schort om haar middel hangen en haar bruine krullen springen vrolijk omhoog. “Het is echt een familievak”, vertelt ze, wanneer ze de deur achter zich sluit. “Ik heb alles geleerd van mijn vader en moeder. Mijn moeder is Gerda de Vrij.” Barbara volgde een studie op de kunstacademie en houdt nu het bedrijf samen met haar moeder draaiende. “Het bijzondere aan onze trouwringen is dat we alles zelf maken. Alleen het diamant drukken laten we doen. Je kunt eigenlijk dus ook nooit vragen of je ring al binnen is, want die is er allang! We moeten hem alleen nog vormen. We hebben wel een collectie, maar dit is slechts een voorbeeld. De bruidsparen kunnen zelf hun wensen aangeven en als dit in ons straatje past, dan maken wij het!” De prijs van een set ringen ligt ongeveer rond de achthonderd euro, maar dit verschilt wel. Elke ring is te maken in geel goud, rood goud en wit goud. Het duurt zes tot acht weken om een ring bij Gerda de Vrij te laten maken.

Gerda3
Gerda

Wanneer je twee stappen verder zet, sta je in de winkel van Wim Meeussen.

Wim Meeussen

De winkel bestaat uit drie verdiepingen. Op de bovenste verdieping worden de ringen gemaakt, op de middelste is de kantoorruimte en op de onderste verdieping is de winkel. De vrouw van Wim Meeussen komt de houten trap afgelopen en helpt ons vriendelijk verder. “Wim maakt alleen een collectie als hij inspiratie heeft. Dit kan één keer in het jaar zijn, maar ook vier of vijf keer. Zo hebben wij altijd mooie en ongedwongen juwelen. Onze trouwringen onderscheiden zich van andere ringen door de sierlijke organische vormen.” De winkel heeft een vaste collectie, maar staat wel open voor kleine aanpassingen. Wanneer je als bruidspaar een hele specifieke wens hebt, kun je je aanmelden voor het project ‘Goudsmid in 1 dag’. “Bij dit project ga je samen met Wim een ring maken, dus helemaal zoals jij het wilt”, vertelt ze.

IMG_9697_editedWim Wim2

We verlaten de wijngaardstraat en lopen richting het zuiden. Na een kwartiertje lopen komen we aan bij de Kloosterstraat. Hier zit Eva Crauwels met haar Mia& Moi.

Eva55

Mia& Moi

In de voorkant van de winkel liggen haar sieraden en achter in de ruimte worden ze gemaakt. De ruimtes worden gescheiden door een glas-in-lood schuifdeur. “Vroeger wilde ik altijd ballerina worden”, vertelt ze. Eva heeft een opleiding gevolgd op de kunstacademie van Antwerpen en verkoopt nu zo’n twaalf jaar haar sieraden in een winkel. “Tegenwoordig zie je bijna geen handwerk meer, dit vind ik zonde. Als ik mijn ringen zou moeten omschrijven dan zijn ze fijn, vrouwelijk, romantisch en een beetje retro. Ook hou ik erg van bloemetjes en blaadjes. Ik vind het belangrijk dat ringen tijdloos zijn, ze moeten namelijk je hele leven mee”, vertelt Eva. Wanneer je bij Eva een setje trouwringen koopt, kun je rekenen op een prijs rond de 800 euro. Dit is een fijne ring. Wanneer je een bredere wilt, loopt de prijs op.

Eva44
Eva66

Wasbar
Wanneer we Eva uitzwaaien lopen we de straat uit en zien we een fantastisch lunchtentje. ‘Wasbar’ heet het. Het is een feestje als je naar binnen stapt. Aan de zijkanten staan wasmachines om je was te doen, en in het midden is de bar. Van bagels tot broodjes en van chai lattes tot verse muntthee; ze hebben alle hippe drankjes en hapjes. En het was echt heerlijk! Zeker een aanrader!

wasbar44 wasbar1
wasbar33

Wanneer we klaar zijn met lunchen, lopen we weer richting het centraal station en maken we nog één stop; Linea Rafaelli.

Linea Raffaelli

In de winkelstraat van Antwerpen, tussen de kleding en de schoenenwinkels, zit de winkel Linea Raffaelli. Vanaf de buitenkant zie je alleen feestkleding, maar wanneer de winkelmedewerkster mij de binnenkant van de winkel laat zien, komt er een halve cirkel met prachtige bruidsjurken tevoorschijn. Van kant tot tule en van roze tot zandkleur; alles hangt er. De gemiddelde prijs van de jurken is 1050 euro.

1
2
8 4
6
9

Wanneer je Linea Raffaelli  uitloopt, kom je al weer in de winkelstraten terecht. Heb je zin om na zo’n dagje te winkelen? Dan kan dit dus perfect. Wanneer je de winkelstraten dan weer uit loopt, kom je uit bij het centraal station. Waar wij, na een heerlijk dagje citytrippen, weer in de trein springen.

Ook zin in een weekendje Antwerpen? Boek hier een leuke trip al vanaf 39 euro!

Antwerpen-citytrip1

Credits foto’s: eigen beelden.