Een bruiloft in Oostenrijk organiseren is een flinke klus. Gelukkig had dit bruidspaar er al contacten, en dus organiseerden ze een bus voor hun gasten om naar de bergen te komen!

Waarom hebben jullie besloten om te trouwen?
Alhoewel het niet meer zo vanzelfsprekend is vandaag de dag dat er nog getrouwd wordt, is het trouwen voor ons wel een logische stap. Het voelt met name voor mij als bruid écht als een verbintenis. Het uitspreken dat je elkaar zo enorm ziet zitten, dat je je leven met elkaar wil delen. Dat is nogal wat, maar daar waren wij wel helemaal klaar voor.

Emmy: Het mooiste aan trouwen voor mij is dat je die belofte met elkaar deelt waar vrienden en familie bij zijn. De hele dag staat in het teken van het vieren van de liefde. En daar komt in mijn geval ook een andere achternaam bij kijken. Alles bij elkaar voelt dat heel bijzonder! Terugdenkend aan de hele dag krijg ik er weer opnieuw vlinders van in mijn buik. Dit is iets waar ik echt nog wel jaren aan terug blijf denken!

Hoe heb je je trouwjurk gevonden? Welke jurk is het?
De trouwjurk is gekocht bij Koonings bruidsmodezaak van de lijn Blue by Enzoani. Het type is January (model 2017).

Wat was je favoriete onderdeel van de bruiloft?
Het favoriete onderdeel van de bruiloft was voor ons dat we om ons heen keken en zagen dat de gekste combinaties vrienden/familie met elkaar stonden te kletsen, te lachen en te feesten. De gasten hebben zich zó ontzettend goed gemengd! Of het nu ging om familie van mij, van Stefan, vrienden uit de studententijd van Stefan of vriendinnen van mij; alles mengde zich enorm goed. Dat was waanzinnig en maakte onze dag tot één groot feest!
Stiekem denken we dat vrijgezellenfeesten hier vooraf al aan bijdragen. Bovendien hebben we een buitenland bruiloft georganiseerd (we hadden een bruiloft in Oostenrijk), waardoor mensen vooraf al in de gelegenheid waren om met een touringbus samen te reizen. Alle gasten zien elkaar van vrijdag tot en met zondag, omdat je niemand zo ver laat reizen voor maar één dag, waardoor het groepsgevoel nog extra werd versterkt. Een tip van ons is dus ook om een bruiloft langer te laten duren dan één dag. Al vier je het bij een feestlocatie om de hoek, maak de avond vooraf ook alvast een gezellige samenkomst.

Ben je ergens heel zenuwachtig over geweest? En viel dat uiteindelijk mee of tegen?
Als ik deze vraag aan Stefan stel; nee absoluut niet. Hij was de rust zelve!
Voor mij was dat iets anders. Stefan was de week voor de bruiloft nog in Nederland aan het werk. Ik was alvast naar Oostenrijk gereden om de puntjes op de i te zetten. We zijn voor de kerk getrouwd en drie dagen vooraf kregen we te horen dat dit vanwege administratieve gebreken waarschijnlijk niet door kon gaan. Mijn oma en tante hadden de vlucht gemist, dus het was nog de vraag of dat ze überhaupt aan zouden komen én het weer was zo dramatisch slecht voorspeld… drie maanden lang een heerlijke zomer in Oostenrijk, alleen het weekend van ons huwelijk was storm voorspeld.

Uiteindelijk komt alles goed. We zijn voor de kerk getrouwd, mijn oma en tante waren op tijd en het weer was weliswaar geen grote zonnestraal, maar met wat programma aanpassingen was het prima. Ik vind het overigens vreselijk dat mensen altijd vragen; had je fijn weer op je bruiloft? Hierdoor krijgen alle aanstaande bruidjes stress als ze slechte weersvoorspellingen zien. Terwijl het eerlijk gezegd voor de trouwdag zelf helemaal niks uitmaakt of het vreselijk regent, de zon schijnt of sneeuwt. Zorg gewoon dat je een back-up plan hebt, bij slecht weer organiseer je wat entertainment of leuke spellen en jouw gasten vermaken zich kostelijk!

Wat vond je van het plannen van een bruiloft?
Geweldig! Ik zou het zo weer doen! We hebben er lekker lang de tijd voor uitgetrokken (1 jaar en 8 maanden) maar dan ook bijna alles zelf geregeld. We hebben wel het geluk dat mijn vader in het betreffende Oostenrijkse dorp bekend is, waardoor we veel makkelijker dingen konden organiseren. Als je in het buitenland trouwt en daar verder niemand kent, wordt het denk ik een stuk lastiger om alles in eigen beheer te doen!

Waar hebben jullie op bezuinigd? En waarop juist niet?
Eerlijk gezegd; op alles behalve de fotograaf, de trouwjurk en de muziek. We wilden heeeeel graag in Oostenrijk trouwen, maar vonden het heel belangrijk dat niemand extra kosten zou maken door ons besluit. Om die reden hebben we iedereen in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van de touringbus als gratis vervoer en hebben we de overnachtingen betaald. Aangezien we geen 40 duizend euro paraat hadden liggen voor onze bruiloft, hebben we verder bijna overal op beknibbeld. Behalve datgeen we echt belangrijk vonden. Hierbij stond bovenin het lijstje de muziek, we hebben namelijk een band en dj meegenomen uit Nederland (super blij mee want deze zorgde gelijk voor een mega goede sfeer!) en uiteraard de fotograaf. We zijn zo blij met de keuze van fotografie, we blijven alle foto’s maar terugkijken. Zo houd je de herinneringen levend!

Waar komt de versiering en aankleding voor jullie bruiloft vandaan?
Overal en nergens; Ikea/xenos/marktplaats/vrijbuiter/plaatselijke bloemist… Arlette van Proudmary (ceremoniemeester) heeft mij enorm geholpen met het maken van goede keuzes in de decoratie. Waar kun je voordelig inkopen en wat past bij elkaar? Super thanks voor de tips!

Heb je nog een gouden tip voor aanstaande bruiden?
1. Maak er een weekend van; lekker met z’n alle op één slaaplocatie
2. Beperk je gezelschap; wij vonden de gastenlijst écht een ding. Achteraf gezien zijn we blij met de keuzes die we hebben gemaakt (100 personen) en als het aan mij lag, waren het er maar 60 – 80 geweest. Scheelt ook voor je eigen innerlijke rust als je alleen mensen bij je hebt die écht dicht bij je staan.
3. Regel een ceremoniemeester (liefst iemand die hier professionele ervaring mee heeft en niet in eerste instantie te gast is op de bruiloft) zoals bijvoorbeeld Arlette van Proudmary. Zo kun je écht loslaten en genieten en weet je dat alles goed wordt opgepakt.
4. Niet bezuinigen op fotomateriaal! Dit zijn je herinneringen voor later :) (Redactie: Emmy en Stefan kozen er trouwens voor om de dag na hun bruiloft nog op pad te gaan voor een fotoshoot, daardoor hebben ze al deze prachtige plaatjes in de bergen!)

Waar gaat de huwelijksreis heen?
We zijn alweer terug. We zijn aansluitend na onze Oostenrijkse bruiloft in Oostenrijk en Italië (Süd-tirol) geweest. Eerst hebben we de hoogste berg van Oostenrijk beklommen, de grossglockner, daarna een huttentocht gedaan en vervolgens lekker uitgerust in Italië in een luxer hotel en een camping. Van alles wat dus! En, we hebben een mooi souvenirtje meegenomen van de huwelijksreis; we verwachten in juni 2019 een kleine Joosten!

Lijstje van vendors:
Fotograaf: Lott’s photography
Ceremoniemeester: Proud mary cermoniemeester
Trouwlocatie – Herkuleshof Kolbnitz / Himmelbauer Obervellach
Trouwjurk: Koonings bruidsmodezaak