Zweethanden, knikkende knietjes of minuten lang gestotter; zenuwen op je bruiloft zijn natuurlijk logisch. Maar hoe zorg je ervoor dat je zenuwen niet de overhand nemen? We ondervroegen een aantal bruidjes; waren ze zenuwachtig, waarvoor en wat deden ze ermee?

Vertrouw erop dat het goed komt

Jelisa Keurentjes, Getrouwd op 2 mei 2015 met David Keurentjes.

Tijdens het plannen van de bruiloft was Jelisa niet zenuwachtig, maar toen ze de kerk in liep kwamen de zenuwen toch wel opborrelen. “We hadden de kerkdienst bewust als eerste gedaan, dan was het spannendste gedeelte voor ons achter de rug en konden we daarna op en top genieten. Voordat ik de kerk in kwam aan mijn vaders arm, was ik wel echt zenuwachtig. Maar nadat ik even lekker gek met hem heb gedaan, viel het ook wel langzaam van mijn schouders af.” Jelisa was van tevoren vooral zenuwachtig over de planning. “Ik vond het spannend of alles zou gaan zoals ik gepland had; gaf de decoratie wel de sfeer die ik wilde, komt alles op tijd, kunnen de gasten wel genoeg genieten?” Voor aanstaande bruiden heeft ze een gouden tip: “Laat los waar je los kunt laten. Vertrouw er op dat alles goed komt. Zenuwen kunnen je plezier wegnemen, dus geniet van al je familie en vrienden! Je kunt het tenslotte niet nog een keer over doen.”

David en Jelisa- Meira Photography.
Foto: Meira Photography

Zet alles op papier

Danielle Jongeneel, Getrouwd op 10 juli 2015 met Bart Gouman.

Op de ochtend van haar bruiloft kwam Danielle erachter dat ze een vlek in haar jurk had door haar bruidsboeket, maar ondanks dat was ze veel minder zenuwachtig dan dat ze had gedacht. “Tijdens de laatste paar weken van het voorbereiden van de bruiloft voelde ik vooral veel spanning. We hebben in vijf maanden onze trouwdag geregeld, dus dit zorgde wel voor redelijk wat stress. Daarnaast hadden we alles buiten gepland en hadden we geen tweede plan, dus het mocht echt niet regenen.” Nadat de vlek in Danielles jurk wonderbaarlijk verdween, kon ze alles loslaten. “Tuurlijk waren de geloftes een spannend punt en voor de rest wist ik dat er ontzettend veel mensen waren die hielpen en een oogje in het zeil hielden. Ik vertrouwde erop dat zij het zouden oplossen wanneer het misging.” Danielle’s tip? “Zorg dat je alles overzichtelijk op papier hebt staan zodat andere mensen precies weten wat je van de dag verwacht. Dan kan jij alles loslaten en genieten zonder zenuwen op je bruiloft!”

Danielle en Bart- Sophiagraphy Danielle en Bart- Sophiagraphy2
Foto’s: Sohpiagraphy

Het is jullie dag

Nynke Teertstra, Getrouwd op 18 september 2015 met Lucas Buter.

Nynke was niet bang voor wijnvlekken in haar jurk, of voor gestotter tijdens haar gelofte; ze vond het vooral spannend wat anderen van haar bruiloft vonden. Ondanks dat ze wist dat dat ‘totale onzin’ was, vond ze het toch spannend. “Vinden ze me wel mooi of komt de decoratie wel goed genoeg uit? Maar het is natuurlijk gewoon onze dag, en het maakt niet uit wat anderen ervan vinden!” De nacht voor de bruiloft sliep ze nauwelijks van de zenuwen, en op de ochtend was ze ontzettend opgelaten. “De zon scheen na een week van alleen maar regen, mijn kapsel zat prachtig ondanks dat ik geen proefkapsel had gehad en het enige wat ik kon doen was lachen. Onze fotografe vertelde ons na afloop dat ze het lastig vond om een serene foto van ons te vinden omdat we overal lachten!” Ook haar grootste tip is loslaten. “Het maakt niet uit wat anderen van je bruiloft vinden. Kies wat jullie fantastisch en leuk vinden, het is jullie dag.”

Lucas en Nynke - Lauri Karine2
Foto: Laurie Karine

Praat over je zenuwen

Ellis Huppelschoten, Getrouwd op 10 juli met Stefan Huppelschoten.

Gezelligheid en vrolijkheid is de perfecte omschrijving van het stel, en dat wilden ze ook terug laten komen in hun bruiloft. “Elke keer als ik het met iemand over onze bruiloft had, dan voelde ik het kriebelen in mijn maag. Ik was heel zenuwachtig”, vertelt ze. Ze was dan ook erg opgelucht toen ze plaats nam op de stoel voorin het gemeentehuis. “Ik was zo bang dat ik mijn boeket vergat of dat ik over mijn enorme jurk viel wanneer ik het gemeentehuis binnen liep.” Ellis’ man heeft haar erg geholpen om haar zenuwen weg te nemen. “Ik heb heel veel met hem gekletst. Hij vertelde me dat alles goed kwam. Daardoor namen de zenuwen ook zeker af. Dat raad ik ook iedere bruid aan; praat over je zenuwen. Hierdoor kunnen mensen, zoals je aanstaande, je geruststellen.”

12952897_794780907319922_1586766278_o
Foto: Nelleke Stark. 

Zenuwachtig zijn voor je bruiloft is dus de normaalste zaak van de wereld. Durf los te laten en geniet vooral! Het komt helemaal goed, twijfel daar niet aan.

Ben jij al een beetje zenuwachtig?

Coverfoto: Laurie Karine