Laat jij jezelf ondergooien met rijst nadat je net getrouwd bent? Of kies je voor de bellenblaas om te voorkomen dat je niet tijdens je huwelijksnacht nog korrels in je lingerie vindt? Waar het vandaan komt EN de alternatieven voor rijst lees je hier!

De traditie van rijst gooien

Rijst gooien is een oosterse traditie. Zo ziet een groot gedeelte van de Indonesische bevolking de tarwe als een gift van de goden. Dit omdat ze natuurlijk sawahs, rijstvelden, in overvloed hebben. Dewi Sri wordt daar gezien als de godin van de rijst, al kan dit wel verschillen per eiland. Ze wordt gezien als de bron van al het leven.  Om haar tevreden te houden, worden er ceremonies gehouden ter ere van haar.

In Indonesie gaat het verhaal dat de eerste rijstaren voortkwamen uit het gestorven, menselijke lichaam van Dewi Sri. Ze zou de rijstaren aan geselecteerde mensen hebben gegeven en had erbij gezegd dat de rijst in overvloed zou groeien en dat niemand meer honger zou lijden. Hiervoor moesten de Indonesiërs wel hun hele leven lang Dewi Sri eren. Om de mensen te leren hoe ze de rijst moesten verbouwen, reïncarneerde ze als vorstelijke vrouw. Ze leerde mensen hoe ze om moesten gaan met rijst. Op dit moment worden de rijstaren nog steeds geoogst zoals uit het verhaal van Dewi Sri.

Rijst gooien naar een bruidspaar

Maar wat betekent het rijst gooien nu op een bruiloft? Rijst staat in de oosterse wereld symbool voor vruchtbaarheid. Zo geven ze daar vaak poppen die van rijsthalmen zijn gemaakt aan zwangere vrouwen. Maar ook in de westerse wereld staat het symbool voor vruchtbaarheid en geluk. Een bewijs hiervan is het gooien van rijst over een pas getrouwd stel. Eigenlijk wens je het kersverse bruidspaar een heel gelukkig en vruchtbaar leven toe! Oja, als je het echt goed wilt doen, dan moeten je gasten een zaaiende beweging maken tijdens het gooien. Want zo bezaait de boer ook zijn land. Een mooi teken toch?

Alternatieven voor het gooien van rijst

Tegenwoordig is niet iedereen meer zo’n fan van rijst, vooral vanwege de impact op dieren en milieu. Gelukkig zijn er alternatieven!

  1. Mijn favoriet? Gedroogde bloemen! Je kunt dit zelf maken door bloemen tussen boeken te drogen (wel een flinke klus), maar er is ook genoeg online te koop.
  2. Een andere optie is natuurlijke confetti, die is bijvoorbeeld te koop bij Bladconfetti.
  3. Maak stokken met linten en laat jullie gasten daar mee zwaaien.
  4. Zoals al gezegd in de inleiding: bellenblaas!
  5. Of kies voor sterretjes, vooral heel tof als het donker is.
  6. En de laatste? Vogelvoer! Denk bijvoorbeeld aan zonnebloempitten. Zelfde effect, maar dan wat diervriendelijker (misschien wel even vragen of mensen niet te hard willen gooien, haha!)

Welke variant kies jij?

Credits coverfoto: Zwart Fotografie.