Ken je dat? Je doet je stinkende best een origineel cadeau te bedenken om te laten zien hoeveel je van hem houdt. Je zoekt stad en land af voor die stoere koptelefoon waarvan je dacht dat hij die zo mooi vond. Eindelijk is het moment daar, hij pakt het uit, kijkt er even naar, probeert ‘m uit en begint vervolgens doodleuk over een voorvalletje op zijn werk. Dat had je je iets anders voorgesteld…

Of herken je dit: jij vindt het fantastisch om samen met jouw kerel erop uit te gaan. Met een picknickmand de Biesbosch in, een weekendje stappen in Belgrado of spontaan samen ontbijten bij dat knusse tentje op de hoek, voordat jullie beiden richting werk gaan. Het geeft energie en een boost aan je liefdespeil. Maar de initiatieven moeten altijd van jouw kant komen. Waarom bedenkt hij nooit eens wat?

Zo zijn er meer situaties te bedenken. Jij pakt uit om hem jouw liefde te tonen en het lijkt hem niet te raken. En andersom vraag je je af of hij eigenlijk wel moeite doet om jullie liefde levend te houden?

Het antwoord op deze vraag vind je mogelijk in de liefdestalen. Volgens Gary Chapman, een Amerikaanse relatieëxpert, bestaan er vijf verschillende liefdestalen:

  • Positieve woorden: complimentjes, liefdesbriefjes die hij stiekem in je agenda steekt of lieve woordjes fluisteren in je oor.
  • Tijd en aandacht: samen leuke dingen doen. Of gewoon weer eens ouderwets goed bijkletsen.
  • Cadeaus: die mooie ring, de nieuwste Flow, een onweerstaanbaar zakje boterkoekjes. Alles wat hij voor je meebrengt om te laten zien dat hij aan je dacht.
  • Behulpzaamheid: een uitgebreide brunch die voor je klaarstaat op zondagochtend, het huis dat is opgeruimd als je thuiskomt van een lange werkdag of de boekenkast die hij voor je in elkaar heeft gezet.
  • Lichamelijke aanraking: hand in hand door de stad slenteren, zijn arm om jouw schouder als hij je voorstelt aan een kennis, een kus op je voorhoofd voordat je gaat slapen.

Ik raad iedereen die gaat trouwen aan om de liefdestalentest te doen. Als je van elkaar weet welke taal je spreekt, ontdek je vanzelf hoe je hem jouw liefde laat ervaren. Ook ga je zijn liefde voor jou zien en waarderen. Soms liggen jullie talen zover uit elkaar, dat je zijn taal nog echt moet leren spreken en hij de jouwe. Onbegonnen werk? Je zult zien, oefening baart kunst. En elke poging van jouw kant gaat je vast een berg liefde opleveren!

Doe de test

Foto’s: Unsplash.com