Nadat jullie hebben beloofd om elkaar onvoorwaardelijk lief te hebben en de rest van jullie leven te delen, is het tijd voor jawel: het feest! Een openingsdans is een van die dingen die erbij hoort, maar voor de etiquette-regels moet je het niet doen. Er zijn namelijk genoeg andere redenen waarom dansen tot je erbij neervalt een goed idee is.

Volgens bruiloft-etiquette opent het feest met een dans van de newly weds. Het tweede nummer danst de bruid met haar vader en de bruidegom met de moeder van de bruid. En als afsluiting danst het kersverse getrouwde stel met de ouders van de bruidegom. Dit is helaas niet altijd mogelijk en er zijn ook maar weinig stellen die het nog op deze manier doen.

Een openingsdans die bij jullie past

Een openingsdans hoeft echt niet tuttig te zijn. Tegenwoordig kan en mag alles dus voel je vooral niet verplicht om je te wagen aan de Engelse wals of klassieke foxtrot, tenzij dat natuurlijk helemaal jouw ding is. Je kan samen met je hubby danslessen volgen en een verpletterende optreden neerzetten, maar je kan hem ook verrassen met een one-woman show. Het heeft beide zijn charmes, het allerbelangrijkste is dat je kiest voor het gene dat bij jullie past.

Nobody puts Baby in a corner

Het is stiekem toch wel heel romantisch om het feest te openen met een dans. Alleen jullie, met ze tweetjes op het midden van de dansvloer. Verloren in elkaars ogen en genietend van de muziek. Niemand zal verwachten dat jullie dansmoves die van Johnny en Baby evenaren (red. Dirty Dancing). Daar draait het ook helemaal niet om. Het is belangrijk om dingen samen te doen en die danslessen zouden zomaar het begin kunnen zijn van een nieuwe gezamenlijke hobby. Qua muziek kan je het zo gek maken als je wil. Je kan kiezen voor een traditioneel een romantisch lied of je maakt een mix van je favoriete danstracks.

Put a ring on it

Niet alle mannen staan te springen om een dans voor te bereiden. En eerlijk is eerlijk, als meneer echt niet van dansen houdt dan moet je hem ook niet willen dwingen. Dat betekent gelukkig niet dat jij geen dansje kan doen. Het alleen opvoeren van een dans is groeiende trend. Zet je partner neer op een stoel in het midden van de zaal en show him what you got! Houd er natuurlijk wel rekening mee met dat je schoonouders ook in de zaal zitten.

Wat betreft de muziek kan je altijd het beste kiezen voor wat bij je past. Zeker als je alleen de gok waagt, kan dat extra spannend zijn. Voel je dan vooral niet bezwaard om de hulp van de bruidsmeisje in te schakelen. Die danslessen zijn natuurlijk ook leuk om samen te volgen met je vriendinnen. Denk: beyonce met single ladies, zie je het al voor je? Een andere optie is de flashmob, ook dit is een groeiende trend. Op die manier kan je alle gasten zowel jong als oud erbij betrekken. Een openingsdans is sowieso een goede manier om de drempel voor je gasten te verlagen om de dansvloer op te gaan.

Dus trek je stoute schoenen uit de kast en dans die openingsdans alsof niemand kijkt!

P.S. Check onze Lievelingsleveranciers voor het boeken van jullie muziek.

Meer blogs over muziek lees je hier.

 

Foto: Unsplash / Alvin Mahmudov