De huwelijksdag bestaat uit een aantal belangrijke bouwstenen, zoals de outfits, de gasten, de datum én de trouwlocatie. Maar hoe vind je eigenlijk de perfecte trouwlocatie tussen alle aanbieders? En waar moet je op letten bij het eerste bezoek aan deze plek?

Neem de tijd om een trouwlocatie te zoeken

Waar begint je zoektocht naar de perfecte trouwlocatie eigenlijk? Geef jezelf in ieder geval de tijd om deze perfecte plek te vinden. Overleg ook met je lief waar de locatie aan moet voldoen. Struin het internet af, meld je aan bij een forum voor aanstaande bruiden, neem een kijkje bij de lievelingsleveranciers van Girls of honour en maak veel gebruik van Google. Voer verschillende zoektermen in die bij je opkomen met het oog op het thema of je budget. Onze locatie hebben we bijvoorbeeld gevonden via ‘festivalbruiloft’, ‘budgetvriendelijke huwelijkslocatie’ en ‘trouwen Nederland’. Uiteindelijk hebben we een lijst gemaakt van vier verschillende locaties en hebben we contact gezocht met de eigenaren.

Pak de telefoon

Ik raad je absoluut aan om van tevoren contact te zoeken met de eigenaar zelf. Zo kan je gelijk de belangrijkste vragen stellen en aftasten of er een klik is. We leven in 2018, dus er zijn genoeg manieren om de eigenaar van de locatie te bereiken (mail, telefoon, WhatsApp). Een mailtje typen is zo gedaan, maar loop bijvoorbeeld eens in je lunchpauze naar buiten om te bellen met de eigenaar. Communiceert een stuk gemakkelijker en als je dat wilt kan je gelijk een afspraak maken voor een bezoekje. Kijk voor de zekerheid wel even op de website van de betreffende locatie of er geen speciaal evenement gaande is. Ik belde naar een potentiële locatie, maar had over het hoofd gezien dat er een markt gaande was die dag, oeps…

Deze eerste telefoongesprekken hebben ons ook geholpen om een betere selectie te maken. Zo hadden we een geweldige locatie gevonden in de vorm van een oud klooster. Maar het was niet mogelijk om daar een avondfeest te houden en zelf een taart af te nemen bij een externe bakkerij. Dan zouden we dus na de ceremonie uit moeten wijken naar een andere locatie. Maar eigenlijk willen we de hele dag op één locatie doorbrengen. Het klooster viel dus af, hoe mooi deze ook is.


Foto: Wit Photography

Kijk je ogen uit en vraag maar raak

Goed, de afspraak is gemaakt en je gaat met je aanstaande de trouwlocatie bekijken. Wat houdt zo’n afspraak precies in? Zie het als een vrijblijvende eerste kennismaking en vergeet vooral niet je ogen uit te kijken (letterlijk en figuurlijk 😉). Is de ruimte wat jullie ervan hadden verwacht? Zien jullie jezelf hier trouwen? Biedt het genoeg om de hele dag/middag/avond door te brengen? Je krijgt trouwens ook genoeg gelegenheid om heel veel vragen te stellen. Kan en mag je trouwen op de locatie zelf? Heb je alleenrecht voor deze dag, zodat alleen jullie en de gasten deze dag toegang hebben tot de locatie? Welke drankarrangementen zijn er? Wat is er mogelijk wat betreft het eten? Mag je zelf ook de versiering regelen? Is de locatie ook geschikt voor kinderen? En zijn er bepaalde onderdelen die je verplicht af moet nemen? Vraag gerust raak, dat vindt de eigenaar alleen maar prettig. Deze wil namelijk samen met jullie zorgen dat deze dag onvergetelijk wordt.

Wij vonden het zelf ook zeer aangenaam dat de eigenaar ons na liet denken over de invulling van de dag van uur tot uur. Zelf hadden we dit nog helemaal niet in kaart gebracht, omdat we pas over anderhalf jaar gaan trouwen. Maar het is zeker handig met het oog op welke ‘gaten’ we nog moeten opvullen met entertainment en hoeveel gasten we willen uitnodigen.

Maak je geen zorgen dat je na dit bezoek gelijk een knoop door moet hakken. Je kan ook een paar verschillende offertes aanvragen met verschillende arrangementen. Meestal krijg je twee weken de tijd om te beslissen of jullie hier de huwelijksdag gaan vieren. Daarna volgt er een definitieve offerte, door een gedeelte aan te betalen van het complete bedrag bevestigen jullie dat de locatie deze dag van jullie is.


Slot Doddendael, foto: Odiza Fotografie

Breng nogmaals een bezoekje

Ga in de tussentijd nog een keertje langs bij de potentiële trouwlocatie en neem personen mee die belangrijk voor je zijn. Voor ons was het heel nuttig, omdat het bij de eerste kennismaking al donker was. Zo konden we overdag alles nogmaals bekijken bij daglicht en dit keer ook de plek waar de ceremonie wordt gehouden zien. Onze ceremoniemeester was net zo enthousiast, wat voor ons een extra bevestiging was dat dit dé plek is voor ons huwelijk. Hierna hebben we gelijk de offerte definitief gemaakt. De planning voor onze dag kan beginnen.

Laatste tip: Het onderbuikgevoel

Het klinkt misschien wat cliché, maar net zoals je voelt dat je aanstaande dé man of vrouw van je leven is weet je ook wanneer de juiste locatie is gevonden. Vertrouw daarom altijd op je gevoel en voel je niet verplicht om een locatie af te huren omdat de tijd dringt of omdat anderen wel heel enthousiast zijn. Want ook de trouwlocatie is veel terug te zien op alle foto’s. En het zou wel zo fijn zijn als de herinnering aan deze plek zelfs nog over heel wat jaren een grote glimlach op je gezicht tovert.

Hoe hebben jullie de perfecte trouwlocatie gevonden? Wat was doorslaggevend voor jullie?

Coverfoto: Melissa Vermeulen Film & Photography