Vlinders in je buik, blozende wangen, eindeloos wegdromen en s’avonds geen oog dicht kunnen doen. Verliefd zijn heeft een hoop effect op ons lichaam! Lees in deze blog de vijf meest bijzondere weetjes over de liefde.

Samen als één

Als je verliefd bent voel je vaak dat je op een bijzondere manier verbonden bent met je partner. Alsof jullie op een of ander manier één zijn. En dat is eigenlijk geen vreemde gedachte, want als je langer dan drie minuten in de ogen van je lief kijkt, synchroniseert jullie hartslag! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat als twee vreemden lang genoeg in elkaars ogen kijken ze verliefd kunnen worden…

Het beste medicijn is liefde

Soms is er geen beter medicijn dan een knuffel van je lief. Het is daarom ontzettend balen als hij niet bij je is wanneer alles tegenzit. Maar wist je dat alleen al kijken naar een foto van bae helpt om je beter te voelen? Ons lichaam maakt namelijk bij het zien van een foto van onze dierbaren hormonen aan die pijn verminderen. Maar beter dan een zoen van onze lief wordt het niet, want een goede kus werkt wel tien keer sterker dan morfine!

Vlinders in je brein

Die vlinders in je buik (die overigens meer weg hebben van een dierentuin) worden veroorzaakt door adrenaline. Wist jij dat adrenaline een stresshormoon is? Stress ontstaat door overmatig denken, alleen bij verliefdheid is dat overmatig denken niet gekoppeld aan negatieve gevoelens maar aan positieve emoties. Die vlindertjes zitten trouwens niet echt in je buik. Het is je brein die een seintje geeft aan je maag en tegelijkertijd seint je maag terug naar je hersenen en op die manier ontstaan er kriebels in je buik.

Verslaafd aan de liefde

Mis je je bae terwijl je net nog samen met hem was? Dat komt omdat je eigenlijk een beetje verslaafd bent aan je hubby. Als je verliefd bent, maakt je lichaam minder serotonine aan en dat verklaart het obsessieve gedrag. Mensen die last hebben van een angststoornis maken ook minder serotonine aan. Ook heeft een verliefdheid deels hetzelfde effect op ons brein als cocaïne! Je lichaam maakt dopamine aan als je zoent en dat is hetzelfde stofje dat wordt gestimuleerd wanneer je cocaïne gebruikt. Het is dus best intens om verliefd te zijn!

De liefde is geduldig

Een goede partner lijkt een beetje op jou, maar is toch anders. Als je teveel op elkaar lijkt, kan het waarschijnlijk gaan vervelen. En als je te ver van elkaar staat, zal je vaak botsen. Het duurt ook wel eventjes voordat we onze life partner vinden. Gemiddeld zouden mensen zeven keer verliefd worden voordat ze in het huwelijksbootje stappen.

En wist jij deze weetjes over de liefde al?

Lees ook:
Ruzie is niet erg, liefde bots!
– De liefdestest: hoe weet je of hij je liefdestaal spreekt?

Coverfoto: Unsplash / Alex Holyoake