Gefeliciteerd, jullie hebben besloten om te trouwen! Het plannen van jullie grote dag kan zowel opwindend als overweldigend zijn. Van het kiezen van de perfecte trouwlocatie tot het selecteren van de juiste jurk en het vinden van de beste fotograaf, er is veel om over na te denken. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel delen we waardevolle tips en adviezen om jullie huwelijksplanning soepel te laten verlopen.
Trouwen is een flinke onderneming. Naast dat je een volledige bruiloft moet plannen, is er ook genoeg dat je moet regelen om überhaupt te trouwen. Onze overheid heeft een aantal regels en afspraken omtrent trouwen, en wij helpen je hier natuurlijk op weg mee.
Alles over trouwen:
Trouwen Checklist
Je kunt niet plannen zonder een checklist. Gelukkig hebben wij de ultieme bruiloft checklist voor je gemaakt! Je kunt deze gratis downloaden in invullen hoe je zelf wilt. Omdat de checklist in Excel is gemaakt, zitten er ook automatische ‘sommetjes’ in, zodat alles aangepast wordt op jullie trouwdatum. Download de bruiloft checklist hier >>
Je bruiloft plannen: zo begin je
Heb je de checklist gedownload? Dan is het tijd om te beginnen met het plannen van je bruiloft. Hier bij Girls of honour zijn we er groot voorstander van om lekker de tijd te nemen om na te denken over waarom jullie gaan trouwen, en wat voor bruiloft nou echt bij jullie past. Begin niet meteen al met van alles regelen! In principe ga je dit een keer doen, dus even de tijd nemen om samen na te denken over wat belangrijk voor jullie is… dat is echt de moeite waard. Meer lezen over hoe je je bruiloft kunt plannen? Dat kan hier.
Wat zijn de regels voor trouwen?
Er zijn een aantal regels als het gaat om een huwelijk in Nederland of België. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn, en je mag met 1 persoon tegelijk getrouwd zijn. Daarnaast mag je niet trouwen met directe familieleden: ouders, kinderen, grootouders, kleinkinderen, broers of zussen.
Religieuze trouwceremonie
Ben je religieus? Weet dan dat je eerst bij de gemeente je huwelijk moet laten voltrekken, voordat je ook een religieuze ceremonie mag houden.
Huwelijksaangifte doen
Als je wilt trouwen, moet je dit uiterlijk twee weken voor de trouwdatum bij jullie gemeente aangeven. Dit heet de huwelijksaangifte, en noem je ook wel ‘in ondertrouw gaan’. Als je dit gaat doen, moet je weten:
- Welke achternaam jullie beiden gaan aannemen;
- De trouwdatum;
- De trouwlocatie;
- Trouwen in gemeenschap van goederen, of onder huwelijkse voorwaarden;
- Wie jullie getuigen zijn;
- Wie de trouwambtenaar is tijdens de ceremonie.
Wat betekent het om te trouwen?
Trouwen is voor iedereen anders, maar in de basis gaat het er om dat je dol bent op de ander, en de rest van je leven met elkaar wilt spenderen. Trouwen is voor de meeste stellen een bevestiging van de liefde die ze voor elkaar voelen. Daarnaast is het ook een manier om je zaken goed te regelen voor als er iets mis gaat met je partner. Trouwen is wat dat betreft een soort ‘verzekering’. Als laatste is trouwen voor de meeste mensen ook gewoon de kans om een mooi feest te geven en daarbij iedereen uit te nodigen die ze liefhebben!
Welke soorten zijn er?
Als je gaat trouwen heb je nogal wat te kiezen, alleen al het ‘soort’ huwelijk dat je wilt aangaan. In principe zijn er drie opties:
- Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
- Trouwen in volledige gemeenschap van goederen
- Trouwen op huwelijkse voorwaarden
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
De standaard in Nederland is dit: trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Het komt erop neer dat je vanaf je trouwdatum samen verdergaat, en dat alles van daarvoor (je bezittingen EN je schulden) van jou blijven. Mocht je dus weer uit elkaar gaan, dan neem je dat ook weer met je mee.
Trouwen in volledige gemeenschap van goederen
Als je wilt dat al jullie bezittingen en schulden na de trouwdatum van jullie beiden zijn, dan moet je dit van tevoren aangeven. Je moet hiervoor naar de notaris om het op papier te zetten. Eerder was dit juist de standaard, maar omdat er toch veel ellende van kwam is dit in 2018 gewijzigd naar ‘beperkte gemeenschap van goederen’ zoals hierboven beschreven. Het voordeel van deze aanpassing is dat er meer bescherming is voor jou. Je kunt nu je partner namelijk niet meer opschepen met een enorme schuld zonder dit te vertellen.
Trouwen op huwelijkse voorwaarden
En als laatste: trouwen op volledige huwelijkse voorwaarden. Ook hiervoor moet je naar de notaris ruim voor je trouwdatum (je moet dit namelijk geregeld hebben voordat je huwelijksaangifte gaat doen). Huwelijkse voorwaarden kunnen jullie helemaal zo inrichten als je zelf wilt.
Wat kost het om te trouwen?
Je kunt een bruiloft in principe zo goedkoop of duur maken zoals je zelf wilt. Als je wilt kan je zelfs volledig gratis trouwen! Elke gemeente moet deze optie namelijk aanbieden, en aangezien je voor officieel trouwen alleen maar ‘ja’ hoeft te zeggen in het gemeentehuis… kan dat dus volledig gratis.
Maar… ik denk niet dat dit is waar jullie van dromen aangezien je op onze website terecht bent gekomen. Een bruiloft kost in Nederland en België gemiddeld zo’n 18.000 euro. De kosten van een bruiloft lopen echter enorm uiteen omdat elk bruidspaar weer andere wensen heeft. Ons advies? Gebruik onze bruiloft begroting voor Excel en vul hier je cijfers in. Bepaal sowieso van tevoren samen wat je wilt uitgeven en probeer je hier ook aan te houden. Meer lezen over de kosten van een bruiloft kan hier.
Trouwen voor de wet
Als je gaat trouwen voor de wet, is je huwelijk legitiem. Het zorgt er voor dat een aantal zaken direct voor jullie geregeld worden. Zo zijn bijvoorbeeld de schulden en bezittingen die jullie krijgen tijdens het huwelijk, van jullie samen (tenzij je dit anders hebt geregeld met huwelijkse voorwaarden). Denk bijvoorbeeld aan een koophuis.
Als je gaat trouwen en vervolgens kinderen krijgt, hebben jullie beide ook automatisch het gezag over de kinderen. Dit is voor veel stellen de reden om te trouwen voor de wet.
Vrije dagen om te trouwen
Zo, nu je door alle stevige stof bent zijn er gelukkig ook nog een aantal leuke dingen als je gaat trouwen. In Nederland heb je bij de meeste werkgevers namelijk recht op vrije dagen om te trouwen! Het verschilt per CAO, maar op de meeste werkplekken heb je recht op twee vrije dagen voor je bruiloft en vaak ook een vrije dag om in ondertrouw te gaan. Lekker!