Een bruiloft plannen kan nogal hectisch zijn. Het is daarom super belangrijk om tijd te nemen voor elkaar, even herinneren waarom je ook alweer trouwt. Wij geven je elke week een trouw reminder om je hiermee te helpen. De reminder van deze week: bezoek theatervoorstelling Liefhebben.

Laura van Dolron gaat verder dan de romantische, consumptieve vorm van liefde waar bijna alle verhalen, films, liedjes en vaak ook gedachten over gaan. Ze gaat op zoek naar de daadkrachtige, universele liefde. Zo luidt de aankondiging van theatervoorstelling Liefhebben. Hoewel ik echt niet wekelijks in het theater zit, werd ik nieuwsgierig genoeg om gisteravond een stoeltje te bezetten in Theater Kikker (Utrecht).

“Toen ik over straat liep en iemand de autodeur zonder te kijken openzwaaide en de man die net goed wegkwam ‘asociale kankerlijer’ riep (en ik me afvroeg hoe je iemand asociaal kan noemen als je zelf het lef hebt om hem als kankerlijer te bestempelen) werd ik geraakt door het antwoord van de man die de deur openzwaaide. Hij zei ‘sorry, het komt door de zenuwen’. In plaats van boos te worden, zei hij dus zoiets kwetsbaars. Dat is liefde. Ik begon prompt te hopen dat hij zenuwachtig was voor iets heel fijns! Misschien dat z’n kleindochter zou afzwemmen voor haar B-diploma of dat hij net voor de tweede keer in het huwelijk zou treden met zijn vrouw die ongeneeslijk ziek is.”

Met deze anekdote nam Laura ons vanaf de eerste seconde mee in haar zoektocht naar de liefde en rijgde ze vervolgens verhalen over alle soorten liefde aaneen. Zo raadt ze twintigers en dertigers aan, samen stelletjes te vormen. Want twintigers zijn nog zo gestoord om je hart volkomen aan iemand te geven en de dertiger is blij verrast door zoveel moed en weet dat op waarde te schatten.

Ze helpt vrouwen die het lastig vinden om complimenten te ontvangen met haar openhartigheid: “Als mijn vriend zegt dat ik mooi ben, denk ik ‘Oh f*ck, nu moet ik snel mooi worden, nu hij nog denkt dat ik het ben.” Hoe herkenbaar. Dank je wel Laura! Ook krijg ik een kijkje in de spiegel als een ruziënd stelletje de revue passeert. Au! Nogmaals. bedankt Laura.

Laura benoemt de stellen waarover de mensen zeggen ‘het werkt gewoon tussen jullie’. “Maar ‘het’ bestaat niet. Daar werken deze stellen hard voor en dat is knap! Ze nemen de moeite om hun liefde in kleine gebaren aan de ander te geven. Een post-it op je ontbijtbord met een -x- erop, of dat je een pak sap uit de winkel meeneemt omdat de ander daar zo van houdt. Dat is liefde.”

De voorstelling van vijf kwartier zoefde voorbij alsof het vijf minuten waren. Laura van Dolron is in staat om je zonder oordeel met je liefde voor anderen (en het gebrek eraan) te confronteren en je ondanks alles nog milder over jezelf te laten denken ook. En, wat voor Joop ook fijn is: ineens zie ik zijn kleine gebaren van liefde vanochtend en denk ik ‘wat een held!’.
Als je licht filosofisch bent aangelegd of als je gewoon zin hebt om ondergedompeld te worden in een warm bad, is deze voorstelling over de liefde een aanrader om samen te bezoeken.

De voorstelling Liefhebben is nog tot 17 november te zien in Nederland. Daarna reist Laura van Dolron door naar België. Meer informatie en ticketverkoop kun je vinden op www.lauravandolron.com. 

Foto: Deen van Meer