Trouwen is een grote stap. Je belooft om de rest van je leven bij elkaar te blijven, best een big deal! Het is daarom verstandig om jezelf deze vragen te stellen voor je huwelijk.

Waarom ga ik trouwen?
Misschien een simpele vraag, maar wel een die het waard is om te stellen. Trouwen is niet iets dat je zomaar doet, en dus moet je er ook niet te makkelijk over denken (maar zeker ook niet te zwaar).

Kan ik makkelijk zonder deze persoon leven?
Zie jij een leven zonder je aanstaande ook wel zitten? En vind je het idee van jouw lief met een ander niet zo heel erg? Dan moet je misschien nog eens goed nadenken over trouwen. Het is wel zo handig om echt helemaal weg te zijn van je partner, anders is de kans op een gelukkig huwelijk niet heel groot…

Ben ik beter af zonder mijn partner?
Ik heb ooit een relatie gehad die echt niet goed voor me was. We maakten vaak ruzie, en als we dat deden scholden we elkaar zo vreselijk uit. Een typisch voorbeeld van een partner die het ergste in mij naar boven haalde, en dus geen goeie match voor een huwelijk. Hoe zijn jullie samen? Bouw je elkaar op, of breek je elkaar af?

Zijn we er klaar voor om te trouwen?
Ken je elkaar goed genoeg? Ben je er aan toe om voor altijd samen te zijn, of zijn er nog dingen die je graag alleen wilt doen? Kortom, hebben jullie allebei(!) zin om te trouwen?

Kan ik zijn behoeften voorrang geven op die van mezelf als het nodig is?
In een gelukkig huwelijk gaat het om twee personen die allebei gelukkig zijn. Het gaat niet meer alleen om jou. Soms zul je iets moeten doen of laten voor het geluk van de ander. Kan je dat? En kan je partner dit ook? Dan ga je samen op.

Hebben we dezelfde doelen en levensovertuiging?
Je hoeft echt niet dezelfde dromen te hebben als je partner, jij kunt prima een dierentuin openen terwijl je lief een restaurant begint. Maar denk wel goed na over de grotere doelen van het leven. Wat als hij graag in een ander land wil wonen, terwijl jij echt niet weg wilt uit Nederland? Wat als jij ontzettend ambitieus bent, maar hij het liefst zo min mogelijk doet? Ook je levensovertuiging is hierin belangrijk. Hebben jullie dezelfde ideeën over wat belangrijk is in het leven?

Welke vragen heb jij jezelf gesteld om zeker te zijn over je aanstaande huwelijk?

Foto: Unsplash.com