Jullie trouwdag komt eraan. Dé dag dat je “Ja!” zegt tegen een toekomst voor jullie samen. Hoe gaat die toekomst er uitzien? Precies als in je dromen of gaat er, buiten wat extra grijze haren om, weinig veranderen in de loop van de tijd?

Hoe je toekomst eruit ziet, heb je niet altijd zelf in de hand. Maar als je wensen hebt voor de jaren die je staan te wachten, is het wel zo handig om samen de keuzes te maken die hiervoor nodig zijn. En keuzes maken begint bij dromen…

Stap 1. Deel je dromen

Als je een relatie instapt neem je allebei je eigen dromen mee. Kennen jullie elkaars dromen? Weet hij waar jij diep van binnen over mijmert? Over dat koffietentje dat je wilt openen, je heimelijke kinderwens, of dat je stiekem heel graag een eigen paard zou hebben? En ken jij zijn gedachten over de promotie die hij wil maken, zijn droombolide of zijn wens om te werken in het buitenland? Het delen van je dromen is iets intiems. Je leert elkaar beter kennen, het kan een heleboel vragen opleveren en tegelijkertijd kan het je kerel woest aantrekkelijk maken…

Stap 2. Droom samen

Als je van plan bent om je toekomst samen door te brengen is het de kunst om niet alleen twee individuele toekomstplaatjes naast elkaar te leggen, maar deze te laten samensmelten. Hoe passen jullie plannen in elkaar? En misschien ontstaan er in de loop der jaren wel hele nieuwe dromen. Dromen die jullie samen creëren en samen achterna gaan jagen. En samen op jacht, wie wil dat nou niet?

Stap 3. Geloof in elkaar

Om dromen achterna te jagen is geloof nodig. Geloof in de ander en in jezelf. Als hij droomt over een eigen bedrijf en jij laat merken dat je in hem gelooft, geeft je hem zelfvertrouwen. En dat kan precies het zetje geven dat hij nodig heeft om zijn baan op te zeggen en ervoor te gaan.

Stap 4. Geef de ruimte

Dromen gaat gepaard met hier en daar een leeuw of beer op de weg. Dat hoort erbij. Spreek dat vooral uit naar elkaar. Realisme is een voorwaarde voor het laten slagen van de droom. Maar geef elkaar de ruimte om die obstakels te nemen. Dat vraagt soms van jezelf om een stapje terug te doen voor de ander. Maar hoe cool is het als jij op die manier een bijdrage kunt leveren aan het realiseren van zijn droom? En vice versa natuurlijk!

Stap 5. Beleef het samen

Als het moment eenmaal daar is en er een droom in vervulling gaat, beleef het moment dan samen. Leef met elkaar mee. Een droom waarmaken is vaak een intense periode, die bepalend kan zijn voor je relatie. Beleef je zoiets intens los van elkaar, dan drijft het je uit elkaar, maar als je het met z’n tweeën beleeft dan bindt het juist samen. Dan is hij net zo trots op dat koffietentje als jij!

Foto: Shutterstock