Steeds vaker zie je volwassen bruidsmeisjes op een bruiloft. Vriendinnen, zusjes of nichtjes van de bruid, die er de hele dag voor het bruidspaar zijn. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En hoe komt het dat het opnieuw populair wordt in Nederland?

Opnieuw, inderdaad. Want in de tijd van de Romeinse wetgeving kende men al volwassen bruidsmeisjes. Hoewel bruidsmeisjes tegenwoordig worden gezien als steun van voornamelijk de bruid, hadden zij vroeger een hele andere functie.

Dezelfde stijl

De bruidsmeisjes van toen waren altijd in dezelfde stijl gekleed als het bruidspaar en op z’n minst zo mooi als zij. De meisjes droegen witte lange jurken en waren essentieel op een bruiloft, want men geloofde dat zij de boze geesten konden verjagen. Boze geesten konden op deze manier namelijk niet herkennen wie de bruid zou zijn en zouden zo het bruidspaar met rust laten.

Kortere jurkjes

Hoe meer bruidsmeisjes, hoe beter. Veel bruidsmeisjes stond gelijk aan een rijke familie met veel status. Maar niet meer dan acht, want dat bracht ongeluk. In de 19e eeuw werd al dit bijgeloof langzaam verleden tijd. Zo begonnen bruidsmeisjes in het Victoriaanse tijdperk steeds vaker kortere jurkjes te dragen met een kortere sluier. Steeds meer kwamen ze los van de bruid.

Amerika

De bruidsmeisjes van tegenwoordig zijn niet meer gekleed in het wit. Wel vormen zij een eenheid door bijvoorbeeld dezelfde (kleur) jurkjes, accessoires of hetzelfde boeketje te dragen. De laatste jaren zien we steeds vaker volwassen bruidsmeisjes op een bruiloft. Een traditie die is overgewaaid vanuit Amerika en daar de gewoonste zaak van de wereld is.

Vrijgezel

Vriendinnen, zusjes of nichtjes van de bruid, die het bruidspaar helpen bij de voorbereidingen en uiteraard op de dag zelf. Van origine vrijgezelle meisjes die de leeftijd hadden bereikt om te gaan trouwen. Aan het eind van de dag gooit de bruid haar trouwboeket omhoog en degene die hem vangt… Nou ja, je kent het wel.

Kies je voor bruidsmeisjes op je bruiloft, betrek ze dan bij jullie proces, laat je lekker door hen verwennen en geniet ervan!

Coverfoto: Suegraphy