Een rehearsal dinner, oftewel een pre-bruiloft ceremonie of diner, vindt plaats op de avond vóór de grote dag. Hoe, wat, waar en voor wie? Je leest het allemaal in deze blog.

Wie nodig je uit voor jullie rehearsal dinner en waar organiseer je het?

Een rehearsal dinner is een gezamenlijke avond voor het bruidspaar met hun directe familieleden en wellicht ook beste vrienden. Sommige koppels kiezen ervoor om ook mensen uit te nodigen die bijvoorbeeld wat verder moeten reizen naar de bruiloft. Komen er gasten vanuit het buitenland, of van de andere kant van het land? Wellicht is dit dan een mooi moment om hen alvast kennis te laten maken met andere bruiloftsgasten, oftewel als een soort ijsbreker voor de grote dag. Tevens kunnen jullie deze gasten dan bedanken voor het feit dat ze die hele reis afleggen, speciaal om jullie bruiloft te kunnen bijwonen.

Als jullie zelf, of (een van) jullie ouders een groot huis of grote tuin hebben, dan is het gezellig om het diner daar te organiseren. Een huiselijke, knusse sfeer past goed bij het rehearsal dinner. Wil je niet zelf de hele dag in de keuken staan, dan is het natuurlijk een goed idee om een cateraar te regelen die het diner verzorgt. Op die manier wordt het een fijn voorproefje op de grote dag.

De bedoeling van het rehearsal dinner

Een diner aan de vooravond van de bruiloft biedt de genodigden de gelegenheid om kennis te maken en samen een gezellige avond te beleven. Bovendien is dit hèt moment voor jullie als (aanstaand) bruidspaar om belangrijke mensen te bedanken, die jullie hebben geholpen met alle voorbereidingen voor de bruiloft. Er kan een toost worden uitgebracht en daarnaast kunnen jullie de mensen die er tijdens de voorbereidingstijd voor jullie zijn geweest, verrassen met een klein cadeautje als dank.

Speeches: wie, wat, waar?

Etentjes zijn hèt moment voor het houden van speeches. Bedenk van tevoren of je vooral zelf wilt speechen, bijvoorbeeld om de mensen te bedanken die jullie hebben geholpen met alle voorbereidingen. Vinden jullie het leuk als anderen speechen, vraag hen dan ruim op tijd. Kies mensen van wie je weet dat ze het leuk vinden om te spreken in het openbaar en die het luchtig houden, dit past tenslotte bij het idee achter het rehearsal dinner.

Laat het rehearsal dinner niet lijken op het huwelijksdiner

Onze Lievelingsleverancier Myrthe van ‘Myrthe regelt het’ adviseert: “Neem het serieus en maak goede afspraken, maar pas op dat het rehearsal dinner niet het diner op jullie huwelijksdag overtreft. De beste tip om dit te voorkomen is: het moet er simpelweg niet op lijken, of een ‘mindere’ variant zijn. Probeer er echt een andere vorm aan te geven, zodat het twee aparte diners worden, die elk een hoogtepunt vormen zonder het andere diner in de schaduw te plaatsen.”

Tradities van het rehearsal dinner

Volgens de Amerikaanse traditie ‘dragen’ de ouders van de bruidegom de kosten voor het rehearsal dinner. Huidige tradities schrijven voor dat zowel de ouders van de bruid, als de ouders van de bruidegom, de kosten op zich kunnen nemen. Maar moderne koppels organiseren alles rond hun bruiloft natuurlijk vooral: op hun manier!

Het is uiteraard mooi meegenomen als (een van) jullie ouders de kosten voor dit pre-wedding feestje op zich wil(len) nemen. Maak vooral de keuze voor een diner op de avond voor jullie bruiloft, als jullie je daar goed bij voelen en als jullie het als een meerwaarde zien.

En, weten jullie het al? Is het rehearsal dinner iets voor jullie?

Foto’s: Raisa en Elsa van The Confetti Collective