De agenda’s van mijn lief en mij zaten jarenlang tjokvol met hobby’s, verenigingen, afspraken met vrienden en andere leuke en minder leuke dingen. Totdat mijn therapeut vroeg of wij eigenlijk wel eens aan quality time toekwamen in onze relatie. Ik besefte: die is er nauwelijks en dat wil ik anders!

Als kind was ik al een druk beestje, altijd bezig met iets nuttigs of leuks. Toen ik verkering kreeg, veranderde dat niet. Mijn vriendje zei wel eens dat-ie mijn programma maar druk en vol vond, maar daar trok ik mij weinig van aan. Dit was nu eenmaal mijn manier, hier gedijde ik het beste bij, dat wist ik zeker.

Inmiddels zijn we getrouwd en hebben we allebèi een heel druk leven. Maar ja, wie heeft dat niet? Vraag een willekeurige vriend of vriendin hoe het gaat – een ander antwoord dan ‘goed, druk’, volstaat tegenwoordig bijna niet.

De oplettende lezer weet dat ik als psycholoog in opleiding ben tot psychotherapeut. Onderdeel van de opleiding is dat je ook zelf in therapie gaat. En toen zei die therapeut dus, na een paar sessies, ineens iets over quality time in de relatie. Hij vroeg of we die eigenlijk wel eens hadden – en ik moest nadenken om de laatste keer terug te halen. Ik besefte: dit is van de gekke, het roer moet om.

quality-time-weekend-weg-1 quality-time-weekend-weg

Tijd voor quality time

‘Eindelijk zie jij het ook!’ was de reactie van mijn man. Hij wist niet hoe snel hij achter de computer moest kruipen om een weekendje weg te boeken. Ik ben min of meer de beheerder van onze agenda’s, wat maakte dat hij mij de opdracht gaf voor het komende jaar alvast meerdere ‘M&T-weekenden’ vooruit te plannen.

En zo zaten we enkele weekenden geleden heerlijk op de racefiets naar het Duitse Monschau (zie foto’s), waar we een nachtje in een romantische B&B doorbrachten. We planden stedenweekendjes door heel Nederland, dineravonden in de buurt en saunadagen. En ik moet toegeven: het is heerlijk. Even onthaasten, wèg van die door ons allen zo bejubelde drukte, genieten met z’n tweetjes.

Ik kom erop terug dat ik prima gedij met een overvolle agenda. Oké, onze agenda’s zijn nog steeds niet bepaald leeg te noemen, maar er is meer ruimte ontstaan voor ontspanning. Plus onze agenda’s zijn meer aangepast op elkáár. Ik zou niet meer anders willen!

Hoe vaak hebben jullie quality time samen?

Coverfoto: Unsplash / Rebecca Ashley