Al het plannen, organiseren en regelen van die perfecte bruiloft: voor sommige aanstaande bruidsparen levert het heel wat stress op. En dat is echt niet nodig!

Alles wordt in het werk gesteld om een zo perfect mogelijke trouwdag te realiseren. Maar wat als je je perfectionisme een beetje loslaat en meer in het ‘nu’ leeft? Ik gun het ieder bruidspaar op weg naar hun droombruiloft!

Alles is geregeld, het wordt goed perfect

Een kleine week voor onze bruiloft mailde ik de laatste nieuwe versie van ons uitgebreide draaiboek naar de ceremoniemeesters en getuigen. Ik nam belangrijke zaken door met onze contactpersonen op de verschillende locaties. De bakkerij ontving een laatste mail van mij over de gewenste locatie en tijd van aflevering voor onze bruidsvlaai. Kortom, iedereen met een taak (hoe groot of klein ook) op onze bruiloft, wist wat hem of haar te doen stond. Alles zou goed verlopen, zo niet perfect!

We willen niet simpelweg ‘wezen’ maar ‘opper wezen’. We willen een superlatief van de uitzondering kunnen zijn. – Uit: ‘De wereld van de wachter’ van Dirk de Wachter

Toch niet helemaal… perfect

En toch… wist het personeel van onze dinerlocatie dat het eten uitgeserveerd moest worden, maar stond er terplekke een buffet klaar. En toch… had ik – ondanks het inlopen van mijn trouwschoenen – na het eerste uur op onze trouwdag al een blaar en zat mijn schoen voor ik het wist onder het bloed! En dat terwijl ik álles bij me had. Behalve blarenpleisters…

Ik stel voor dat we ook durven, willen, kunnen: ergens durven imperfect te leven. Gaan voor onaf. Voor net niet. – Uit: ‘De wereld van de wachter’ van Dirk de Wachter

Wat ik mij herinner van onze bruiloft

Als ik terugdenk aan onze bruiloft, dan herinner ik mij de prachtige ceremonies, de verrassende speeches, onze geweldige openingsdans. En, alsof het zo moet zijn: terwijl ik deze blog typ en naar de radio luister, hoor ik zowaar ineens het nummer van onze openingsdans! Precies dát was een van de momenten waarop ik helemaal in het NU was tijdens onze bruiloft: mijn kersverse man en ik swingden erop los en de lach op onze beider gezichten verraadde ons ultieme genot.

Of ik nog wel eens denk aan het ongeplande buffet? Nee, ik herinner mij vooral het heerlijke eten. En mijn bloedende hielen? Haha, ik denk er met een grijns aan terug. Ik moet nu lachen om mijn perfectionistische twee jaar jongere ik: de control freak ten top, die van tevoren alles, en zij meende dan ook ècht alles, had gepland en uitgedacht.

Leef óók tijdens het plannen méér in het nu

Inmiddels weet ik beter en geef ik de lessen die ik heb opgedaan, graag door aan aanstaande bruidsparen. Ultiem genieten lukt mij juist wanneer ik al het plannen, organiseren en regelen – en ja, dat doe ik óók na mijn bruiloft nog steeds veel te veel! – loslaat en puur bezig ben wat er NU is.

Tijdens het plannen van onze bruiloft was ik zó bezig met dat het uiteindelijke plaatje op die grote dag – zo goed als – perfect moest zijn, dat ik niet bepaald genoot van het vele regelen en organiseren. Als mensen zeiden ‘leuk hè, je zult wel genieten van die voorpret?’ dan reageerde ik vaak kortweg ‘nou, ik ben blij als het zover is.’

Achteraf had ik het mezelf wel wat meer gegund om óók tijdens het organiseren meer in het NU te leven, in plaats van zo met het ‘straks’ bezig te zijn. Oftewel: ik had mezelf wat meer mindfulness gegund tijdens het plannen van onze bruiloft.

Meer mindfulness = meer voorpret

Eerder schreef ik een blog over hoe je zelfcompassie kunt toepassen tijdens het plannen van je bruiloft. Een van de drie componenten waar zelfcompassie uit bestaat, is mindfulness. Dat gaat over het op dit moment met je volle aandacht en zonder te (ver)oordelen aanwezig te zijn. Oftewel: je focus is op het NU. Precies zoals toen wij stonden te swingen op ons openingsnummer.

Had ik dat wat meer toegepast tijdens het voorwerk, dan was ik, gok ik, een stuk minder krampachtig omgegaan met dat strikte draaiboek. En dan ik had vast ook een stuk relaxter gereageerd op de vraag over de voorpret.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat het bruiloft plannen leuk blijft?

Foto’s: Unsplash / One Wedding