Wil jij een flowercrown dragen op je bruiloft? In deze blog laten we zien hoe je er zelf een kunt maken. Echt, deze is werkelijk waar adembenemend! Ik ben er in ieder geval verliefd op geworden, dus kijk maar snel en bereid je voor op fladderende vlinders in je buik.

Voordat je enthousiast aan de slag gaat, moet je eerst een aantal dingen weten. Welke bloemen je het beste kunt gebruiken bijvoorbeeld, of welke juist niet. Onze lievelingsleverancier Edenique van Edenique Floral Design is een ster op dit gebied en weet ons hier alles over te vertellen.

Voor een flowercrown kun je het beste bloemen gebruiken die een tijdje zonder water kunnen. Anders kunnen de bloemen slap gaan hangen en dat zou zonde zijn. Bloemen die een tijdje zonder water kunnen zijn onder andere; kleine trosroosjes, kleine cymbidium orchideeën, waxflower, anjer, lisiabthus, hypericum en gipskruid. Mocht je (net als ik) geen flauw idee hebben hoe deze bloemen eruit zien? Google ze maar eens. Voor een luchtig geheel zijn kleine takjes groen perfect voor je flowercrown en maken ze het helemaal af. Let er trouwens op dat je een goede verhouding maakt in kleine en grote bloemen. Grote bloemen zijn vaak erg grof bij het gezicht en zorgen voor meer gewicht. Rozen kun je gebruiken, maar wel met een formaat van maximaal 4cm doorsnede.

Oké, nu weet je de basis en kun je aan de slag!

DIY flowercrown

Benodigdheden:

  • snoeischaar (eventueel een ijzerschaar)
  • mesje
  • groene ijzerdraad
  • caoutchouc (groene rekbare tape)

Alle materialen zijn te koop bij een tuincentrum of via internet.

Stap 1:
Maak een cirkel van het ijzerdraad ter grote van de omtrek van je hoofd. Wanneer je de flowercrown schuin op je hoofd wilt leggen (zoals ook te zien is bij deze flowercrown), moet je de cirkel wat kleiner maken. Draai de uiteinden stevig om elkaar heen, zodat het ijzerdraad niet los kan schieten. Wanneer je meer bloemen gebruikt en daardoor meer gewicht creëert, kun je het beste een dubbele cirkel maken met het ijzerdraad.

Stap 2:
Wikkel de caoutchouc om het ijzerdraad heen en werk de hele cirkel af, zodat je geen scherpe uiteinden meer voelt.

Het begin van de flowercrown is er, nu de bloemen nog!

Stap 3:
Knip van alle bloemen en takjes een stukje af totdat je een steel van ongeveer 2 cm overhoudt.

Stap 4:
Bevestig aan iedere bloem en takje ijzerdraad. Bij een bloem steek je het ijzerdraad zo dicht mogelijk bij de kop van de bloem door de steel heen. Zorg ervoor dat er aan weerszijden van de steel een stukje ijzerdraad overblijft van 4 cm. Draai vervolgens 1 stuk ijzerdraad 2 maal om de steel en het andere ijzerdraadje heen. Nu kan de bloem niet meer afbreken en heeft de bloem een ‘nieuwe’ steel. Knip de draad af op maximaal 2 cm lengte.

Stap 5:
Pak de caoutchouc er weer bij en wikkel dit om de ‘nieuwe’ bloemsteeltjes heen.

DIY flowercrown

Stap 6:
Nu ga je de bloemen bevestigen aan de kroon. Dit doe je met de caoutchouc en je werkt met de klok mee. Zorg ervoor dat de bloem goed stevig vast zit, zodat de bloem niet los kan laten. Zo ga je de hele kroon rond en maak je elke bloem vast. Het is misschien even oefenen, maar zeker weten dat jij dit met deze stappen ook kunt maken!

DIY flowercrown

Bij de flowercrown van deze blog heeft Edenique het laatste stukje van de kroon de bloemen juist tegen de richting van de klok bevestigd, omdat ze zo een mooi geheel bij het opgestoken haar kon creëren. Je kunt dus prima wat spelen met hoe je de bloemenkrans vormgeeft, let er echter wel op dat het een geheel blijft om een rommeltje te voorkomen.

Nog een paar tips: maak de flowercrown het liefst op dezelfde dag als je bruiloft. Mocht dat door tijdgebrek echt niet kunnen, dan kun je het ook een dag van te voren maken. Bewaar je mooie creatie in de koelkast en zo kun je de flowercrown met een gerust hart een dag later dragen.

Kijk nou wat een plaatje!

DIY flowercrown

DIY flower crown

Joepie! Je eigen DIY flowercrown. Ga jij ‘em ook maken?

Fotograaf: Gyan Gurung Photography
Bloemen: Edénique Floral Design
Model: Anna Boss
MUHA: The Bridal Artist by Urmila Singh