De voorbereidingen van je bruiloft kun je zo uitgebreid en stressvol mogelijk maken als je zelf wilt. Dus wat is er nu leuker dan samen met je lief even uit alle stress vertrekken en op pad gaan? Wij maakten vier citytrips en laten je alle leuke winkeltjes en leveranciers zien die er in die stad te vinden zijn. De laatste stop is Amsterdam.

Onze bloedeigen hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken in onze stedentripjes. Naast rondvaarten maken, duiven voeren op de Dam en fietsen kun je namelijk ook veel verschillende bruidsleveranciers bezoeken. Ik dronk er bij drie een kopje koffie en vroeg ze alles wat jij wilt weten. Ik stapte in de bus en vertrok naar het eerste adresje; goudsmid Nadine Kieft.

Goudsmid Nadine Kieft

Nadine is niet zonder reden Lievelingsleverancier van Girls of honour, ze maakt de meest unieke, mooie en originele sieraden die je maar kunt bedenken. En dat doet ze dan ook nog eens fairtrade! Na de opleiding tot goudsmid gaat Nadine volop aan de slag met het maken van sieraden met haar eigen stempel. Nadine: ‘Ik laat me graag inspireren door de natuur. Je ziet veel takjes, bloemmotieven en dieren terug in mijn sieraden. Ook houd ik van structuren en robuuste vormen. Ik ben altijd op zoek naar contrasten. Dus combineer ik een mooi geslepen steen met een grove ring.’

Hebben jullie interesse in een paar trouwringen van Nadine? Dan zet ze graag de koffie voor je klaar. ‘Ik spreek met jullie af in mijn atelier waar je onder het genot van een goede kop koffie of thee mijn bestaande collectie kunt bekijken. Zo probeer ik erachter te komen wat jullie smaak is en dan komen we samen vaak tot een variatie op een bestaand ontwerp of we slaan een nog onbekend pad in. Soms maak ik eerst nog wat schetsen, maar meestal ga ik meteen aan de slag’, aldus Nadine.

nadine-kieft-trouwring-goudsmid-2 nadine-kieft-trouwring-goudsmid-3

DON FLORITO

Het hele atelier staat vol met gigantische witte bloemstukken. “Ik maakte de bloemen voor een buitenlandse bruiloft in het scheepvaartmuseum. Omdat het koppel meteen op huwelijksreis ging, en de familie weer op het vliegtuig zat naar huis, heb ik nu de bloemen hier”, vertelt ze. Giada is 22 jaar florist en heeft 11 jaar geleden DON FLORITO opgericht. Sindsdien werkt ze als bruidsbloemist. “Veel stellen weten niet hoeveel er mogelijk is op het gebied van bloemenstyling. Wanneer ik ze dat laat zien dan reageren ze vaak heel verrast. Ik laat het hen zien op een manier waarop ze het zelf nog nooit zagen. Ik ga voor het wow-effect.” Naast het samenstellen van bloemen, kan Giada nog meer bieden. “Ik heb een groot netwerk, omdat ik al zo lang in de bruidswereld werk. Zo kan ik koppels dus altijd helpen als ze naar iets specifieks op zoek zijn!” DON FLORITO zit in Amsterdam- Oost, en je kunt via de online agenda op haar site een afspraak maken.

Don Florito 3 Don Florito 2
Don Florito 1

Ik stap weer op de bus en vertrek naar Amsterdam Centraal station. Vanaf daar neem ik de tram naar de Westermarkt. Als je tijd hebt, dan raad ik je zeker aan om even een kijkje te nemen in de Westerkerk. Het is een soort rustige oase in het drukke stadsleven van Amsterdam. Prachtig. En om jullie liefde achter te laten in Amsterdam, kun je zelfs nog een slotje ophangen aan de brug aan het einde van de straat! Romantisch!

Westerkerk 1 Westerkerk 3
Brug 1

Vanaf daar loop ik naar de Tweede Tuinderdwarsstraat om Ellen en Lotte te bezoeken. Ze zijn beiden goudsmid en hebben nu vijf jaar een winkel.

Oogst 1 Oogst 10

Oogst Sieraden

“Wat een timing!”, lacht Lotte, wanneer we op hetzelfde moment de voordeur van het atelier open willen maken. Ik word hartelijk welkom geheten en ik loop het atelier in. We nemen plaats achterin de winkel en Ellen schuift aan. Lotte en Ellen zijn oud- klasgenoten, en vanuit daar is Oogst ontstaan. “We vullen elkaar aan. Ellen houdt van organische en sierlijke ringen en ik ben meer van de strakkere ringen”, vertelt Lotte. “We maken gebruik van een collectie, en hier vullen we elk jaar nieuwe sieraden aan toe. Het leuke is alleen, dat dit een voorbeeld is. Stellen kunnen helemaal zelf weten hoe hun ring eruit komt te zien. Willen ze een steentje van de ene ring, het blaadje van de andere en de kleur van weer een andere ring, dan is dat allemaal mogelijk. We verkopen nooit precies twee dezelfde ringen”, legt Ellen uit. “Tevens kunnen stellen ook zien hoe de ringen gemaakt worden, onze werkplek is namelijk midden in de winkel!”, vertellen ze.
Wanneer je bij het duo een stel trouwringen wilt aanschaffen, maak je een afspraak bij hen. Vervolgens gaan jullie alles passen en kijken wat jullie mooi staat. Dan gaan Ellen en Lotte aan de slag. Het duurt tussen de vier en de acht weken voordat de ringen klaar zijn.

Oogst 3
Oogst 4 Oogst 2
Oogst 5
Oogst 6
Oogst 7 Oogst 9

Laura Dols

Veertig jaar geleden verkocht ze nog op haar blote voeten als hippiemeisje bloemetjesjurken op het Waterlooplein. Inmiddels is haar liefde voor antieke jurken uitgebloeid tot een vintage kledingwinkel én een vintage bruidsjurken winkel. Ik ging bij Laura Dols herself op bezoek. “Ik heb altijd al van antiek gehouden. Als ik vintage trouwjurken tegenkwam moest ik het gewoon hebben. Ik had op een gegeven moment zoveel kleding, dat ik een winkeltje ben begonnen”, begint Laura.  Inmiddels is haar winkel, vernoemd naar haarzelf, een groot succes. “Ik heb in de winkel zo’n 250/500 jurken uithangen. Al deze jurken heb ik van over de hele wereld gehaald, de meeste zijn van kant. Vervolgens helemaal gereinigd en soms al wat aangepast; stukjes kant vervangen of bandjes verandert  bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik in mijn werkplek nog wel 500 jurken hangen”, vertelt Laura. “Als een bruid in mijn winkel komt, dan past ze eerst wat jurken. Als ze vervolgens haar droomjurk heeft gevonden, kan ze aangeven of er nog iets aan veranderd moet worden; bandjes, open rug; eigenlijk alles. Dan maakt de coupeuse de jurk helemaal naar het lichaam van de bruid.”
De gemiddelde prijs van een trouwjurk bij Laura Dols is €450,-. Daarnaast zijn er natuurlijk ook duurdere varianten. Als je graag bij haar jurken wilt passen, dan kun je een afspraak maken via de website. Naast jurken zijn er ook antieke schoenen, tasjes, hoedjes en lingerie te koop.

Laura Dols 15
Laura Dols 8
Laura Dols 9 Laura Dols 6
Laura Dols 7
Laura Dols 4 Laura Dols 3
Laura Dols 12
Laura Dols 11
Laura Dols 1 Laura Dols 10

Na een heerlijk dagje bloemen, juwelen en jurken kijken beland ik weer in de trein naar Utrecht. Amsterdam is een prachtige stad met veel leveranciers waar jullie gebruik van kunnen maken! Hebben jullie iets uit Amsterdam gehaald voor jullie bruiloft?

Foto’s zijn eigen beelden.