Het klinkt haast te makkelijk. ‘Ja’ is all it takes om levenslang aan iemand vast te zitten. Je hoeft maar één  woordje te zeggen om zijn vrouw te worden, toch kun je dat moment van elkaar trouw beloven nog wat extra´s meegeven door jullie geloften naar elkaar uit te spreken. Hebben jullie daar al eens over nagedacht?

Misschien lijkt het niks voor jou om je op een belangrijk moment in je leven super kwetsbaar op te stellen waar iedereen bij is. Maar persoonlijke geloften tijdens de huwelijkssluiting of een kerkelijke ceremonie kunnen de verbinding die je met elkaar aangaat nog eens bevestigen. Daarnaast is het ook een tof moment om met alle aanwezige getuigen jullie liefde voor elkaar te vieren. Je geeft een inkijkje in wat je elkaar belooft en kunt dat zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Ook mooi; voor anderen kan dat zomaar een reden zijn om hun eigen wederhelft weer eens de liefde te verklaren. Tijd om er eens in te duiken, hoe pak je zo iets aan?

Ergens in de plechtigheid is er een momentje waarin je uitspreekt waarom je voor altijd met hem samen wilt zijn. Ook kun je een bijzonder moment in jullie relatie noemen, of het hebben over de eigenschappen die hem zo uniek maken. Spreek uit wat je hem belooft, en waar je samen met hem voor wilt gaan.

Je geloften zet je het beste op papier. Dit is niet het moment om je tekst te vergeten of dicht te klappen. Begin ruim op tijd met het schrijven ervan, zodat je er nog aan kunt schaven voor de grote dag aanbreekt.

Een andere tip is om het kort te houden en niet te veel in herhaling te vallen. Zo voorkom je dat de kracht van wat je zegt verloren gaat. Overleg van te voren met degene die de ceremonie leidt dat jullie geloften naar elkaar willen uitspreken, zodat voor iedereen duidelijk is hoe de ceremonie zal verlopen. Eventueel breng je je bruidegom al op de hoogte van wat je ongeveer gaat zeggen en hoe lang het duurt, wel zo mooi als jullie geloften een beetje op elkaar afgestemd zijn.

Als het moment daar is ben je misschien zenuwachtig.  Zelf was ik bijvoorbeeld bang dat ik een traantje (of honderd) zou laten. Toch is mijn ervaring dat juist met het uitspreken van de geloften alles in perspectief komt te staan. Ineens weet je weer waar het allemaal om gaat. Ja, het is spannend. Maar als je er over nadenkt: dit is een once in a lifetime feestje, en dat mag de rest best weten.

Coverfoto: Wianda Bongen Photography