De trouwceremonie is het meest officiële moment van jullie trouwdag. Hoe maak je dat moment toch mooi en persoonlijk? Ons expertpanel geeft advies!

Eline is weddingplanner en eigenaar van Feline weddings. Eline: ‘Je kunt op zoek gaan naar een zelfstandig trouwambtenaar. Bij de gemeente is het toch nog maar afwachten aan wie je gekoppeld wordt, en die gesprekken vinden pas 3 weken voor de trouwdag plaats. Dat betekent dat er nog maar heel weinig tijd is om te switchen. Je kunt ook iemand uit je familie of een bijzondere vriend vragen als ambtenaar, hij/of zij wordt dan bevestigd voor 1 dag, en mag jullie officieel trouwen. Maar misschien heb je ooit een leuke ambtenaar ontmoet bij een ander huwelijk, die persoon zal je ook kunnen vragen. Qua ambtenaren zijn er dus nog wel wat mogelijkheden.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een voor jullie bijzonder persoon de toespraak te laten houden, de ambtenaar neemt dan alleen het officiële gedeelte op zich, waarbij hij jullie de vragen stelt en in het echt verbind. Je eigen geloften uitspreken maakt het ook heel intiem en bijzonder. Een moeder die een gedicht voorleest, jullie muziek tijdens binnenkomst, een mooi moment maken van het omdoen van de ringen (bv een heel lang lint dat van hand tot hand gaat via alle gasten, waaraan de ringen zitten, uiteindelijk komen de ringen aan jullie vinger terecht. Zo betrek je iedereen er bij) of een persoonlijk lied tijdens het tekenen. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat drie kwartier eigenlijk veel te kort is om al die leuke ideeën in te verwerken!’

bohemianwedding_hanke_arkenbout_photography-138
Foto: Hanke Arkenbout

Jasmijn is weddingplanner en eigenaar van Biologische Bruiloft.  Jasmijn: ‘Een trouwceremonie is heel persoonlijk, het draait volledig om het bruidspaar die in het middelpunt van de belangstelling staan. De ceremonie kan op verschillende manieren worden vorm gegeven. Veel bruidsparen kiezen ervoor om in het gemeentehuis te trouwen, door een trouwambtenaar van de burgerlijke stand. Om de ceremonie nog persoonlijker te maken, kun je er ook voor kiezen om op een andere locatie te kiezen, een plek die voor jullie een speciale betekenis heeft. Je kunt dan een BABS inhuren, als je toestemming krijgt van de gemeente om op deze plek te trouwen. Er zijn ook veel bruidsparen die op het gemeentehuis trouwen zonder publiek, met alleen de getuigen, de ceremonie wordt vervolgens door een ceremoniespreker gedaan, dan kun je het helemaal doen zoals jij het wilt, omdat er geen verplichtingen meer zijn.

Tijdens de ceremonie kun je ook elkaar “Wedding vows” vertellen, wat betekent jouw partner voor jou? Dat kun jij toch het beste uitleggen. Daarnaast kun je ook de kinderen, of zelfs een huisdier betrekken door bijvoorbeeld de ringen te laten brengen.

Met styling een aankleding kun je de ceremonie nog persoonlijker maken. Kies voor een kleur die bij jullie past, of kleedt het geheel aan met bijvoorbeeld een prachtig wildboeket, wanneer je buiten trouwt maak je het gezellig met strobalen. De stoelen hoeven niet per se in rechte lijnen te staan, maar mogen ook een halve cirkel vormen. Dit alles in de stijl die jullie aanspreekt.’

Hoe maken jullie je trouwceremonie bijzonder?

Coverfoto: Dario Endara