Hoe ziet je trouwdag eruit als je een bewust en duurzaam leven leidt? Juist, dan kies je natuurlijk voor een duurzame bruiloft. Maar dan wel graag een die er ook heel goed uitziet! Deze Real Wedding, gefotografeerd door Fotobelle, laat zien hoe Floris en Cathelijne dit hebben aangepakt.

Duurzame bruiloft (42)Duurzame bruiloft (46)

Wanneer zijn jullie getrouwd en wat zijn jullie voornamen?
Wij, Floris en Cathelijne, zijn getrouwd op 1-8-2014 in Villa Augustus, Dordrecht.

Jullie hebben gekozen voor een duurzame bruiloft. Waarom?
We proberen in alles een duurzame levensstijl aan te houden, dus te letten op hoe je reist, eet en leeft. We vinden het belangrijk om rekening te houden met de wereld waarin je leeft en je ‘voetstap’ niet onnodig groot te laten zijn. Bij ons gaan de weekboodschappen biologisch, en we halen soms dingen  in de supermarkt. We wonen in de stad dus doen als het even kan alles op de fiets. We reinigen en repareren zoveel mogelijk in plaats van vervangen. Verder ben ik fan van de kringloop en marktplaats en we proberen bewust aankopen te doen. Dus wel de Fairphone, geen tablet. Deze duurzame levensstijl wilden we dus ook op onze bruiloft toepassen.

Duurzame bruiloft (23)Duurzame bruiloft (79)Duurzame bruiloft (89)

Hoe hebben jullie dit aangepakt?
Zoveel mogelijk biologisch, niet auto in auto uit, en het liefst een mix van oud en nieuw en buiten en binnen. Het moest ook verrassend zijn, zonder een bijsmaak van oubolligheid. Veel mensen denken daar automatisch aan bij tweedehands of kringloop, terwijl er zoveel mooie en bruikbare spullen te koop zijn. Het geheim zit hem denk ik in het combineren. We hadden gasten uit het buitenland en we wilden echt de tijd nemen voor iedereen, dus werd het met overnachting en ontbijt. Er waren alleen goede vrienden en familie die dichtbij ons staan, een man of 40 plus de kinderen. Na veel zoeken kwamen we bij Villa Augustus uit. Dat paste bij onze stijl en voldeed aan al onze wensen. Daar waren we heel blij mee.

Ook hadden we een cadeaulijst gemaakt met goede spullen voor de keuken die we echt wilden hebben. Dat klinkt wat hebberig maar zo voorkom je dat je allerlei spullen krijgt die je niet nodig hebt. Dat scheelt grondstoffen, ruimte en geld. Tot slot hebben we voor het trouwalbum van Folio gekozen, omdat dit een duurzaam geproduceerd fotoalbum is.

Duurzame bruiloft (5)Duurzame bruiloft (30)

Wat vond je de hoogtepunten van je bruiloft?
Wij hebben de hele bruiloft op één locatie gehouden. De aankomst en het aankleden in de hotelkamers was erg leuk met veel familie en getuigen, die tijdens het aankleden binnen kwamen vallen. De ceremonie was ook een hoogtepunt omdat dit het moment is dat je man en vrouw wordt en je daar op dat moment bewust van bent. En de corsages van de gasten, deze hadden we zelf gemaakt en elke corsage was toegesneden op de drager. Het was leuk om bij elke gast iets passends te bedenken en de corsages waren een mooie ijsbreker bij de gasten.

Duurzame bruiloft (21) Duurzame bruiloft (27)Duurzame bruiloft (22)

Hoe heb je je trouwjurk gevonden? Welke jurk is het?
Ik heb eerst gezocht op internet en in bladen naar jurken. De jurken van Cymbeline leken me erg mooi en pasten goed bij het idee van onze trouwdag. Dit merk wordt onder andere verkocht bij Assepoester in Arnhem, samen met een heleboel andere bijzondere jurken. Dus ben ik daar naartoe gegaan, en is het uiteindelijk een kanten jurk van Cymbeline geworden. Het trouwpak heeft de bruid laten maken bij De Oost Bespoke Tailoring in Amsterdam

Waar hebben jullie op bezuinigd?
We hebben geen bedankjes gedaan, dat vonden we een beetje nietszeggend.

En waarop juist niet?
Op het trouwpak, duurzame houten ringen, locatie, fotografie en overnachting voor de gasten hebben we niet bezuinigd. En het was elke cent waard.

Duurzame bruiloft (78)Duurzame bruiloft (36)

Waar komt de versiering en aankleding voor jullie bruiloft vandaan?
We hadden de gasten gevraagd om een tikje vintage te verschijnen. We hebben zelf uitnodigingen, versieringen en corsages gemaakt. De uitnodigingen zijn gemaakt op de oude typemachine van de vader van de bruid, en die is ook als gastenboek ingezet. De taartentafel was gevuld door de moeder van de bruid, de bruidegom, een vriendin, Villa Augustus en de Bijenkorf en koekjes van onze favoriete bakker. De locatie vormde een schitterende achtergrond.

Duurzame bruiloft (68)

Hoe kijk je terug op de weddingshoot?
We hebben een kwartier geposeerd en daarna nog een rondje om de kerk gelopen in Dordrecht. Het poseren was toch niet echt ons ding, maar de rest van de dag hebben we het fototoestel van Isabelle (Fotograaf Fotobelle red.) niet meer opgemerkt. Ze ging gewoon haar gang de hele dag, dat hadden we ook met haar afgesproken. En de foto’s zijn schitterend geworden.

Duurzame bruiloft (50)

Heb je nog een gouden tip voor aanstaande bruiden?
Maak er jullie bruiloft van! Bedenk eerst wat je samen leuk vindt en met wie je het wilt vieren, en ga dan zoeken hoe je dat kan invullen. Alles is mogelijk dus laat je door niemand voorschrijven hoe het hoort of moet.

Veel spullen van de bruiloft waren zelfgemaakt of niet nieuw
Save-the-Date was digitaal
Uitnodigingen zelfgemaakt op oude typemachine, en aardappelstempel met een restje verf
Sieraden bruid: geleend en vintage

Duurzame bruiloft (17)
Schouderbanden jurk: van de trouwjurk van de moeder van de bruid

Duurzame bruiloft (10)
Manchetknopen bruidegom: oude dubbeltjes uit geboortejaar bruid

Duurzame bruiloft (63) Duurzame bruiloft (44)
Oude atlassen voor de slingers: uit de kringloop

Duurzame bruiloft (26) Duurzame bruiloft (26)
Duurzame bruiloft (51) Duurzame bruiloft (53)
Jaren 60 reclamespeldjes voor in de corsages: marktplaats en kringloop
Lege glazen potjes voor uitdelen corsages: lang leve de biowinkel

Duurzame bruiloft (59) Duurzame bruiloft (60)
Het boeket bestond uit broches van moeder, oma en marktplaats, en zijden bloemen. Ik houd wel van zelf dingen in elkaar zetten, alhoewel de bloemist me geholpen heeft met mijn boeket! Ook natuurlijke materialen: stenen van een rivieroever in Frankrijk voor de tafelschikking, daar waren we de week voor de bruiloft met familie.

Duurzame bruiloft (11)Duurzame bruiloft (13) Duurzame bruiloft (12)
En de houten trouwringen natuurlijk, van een éénmansbedrijfje in Canada dat niet met gemijnde materialen werkt.

Duurzame bruiloft (3)Duurzame bruiloft (2) Duurzame bruiloft (4)

Duurzame bruiloft (8)Duurzame bruiloft (6) Duurzame bruiloft (9)

Duurzame bruiloft (15)

Duurzame bruiloft (19)

Duurzame bruiloft (20)

Duurzame bruiloft (31)

Duurzame bruiloft (32) Duurzame bruiloft (33)
Duurzame bruiloft (35)

Duurzame bruiloft (40) Duurzame bruiloft (43)

Duurzame bruiloft (48)
Duurzame bruiloft (45) Duurzame bruiloft (47)

Duurzame bruiloft (49)

Duurzame bruiloft (56)

Duurzame bruiloft (62) Duurzame bruiloft (66)Duurzame bruiloft (61)

Duurzame bruiloft (71)

Duurzame bruiloft (70)

Duurzame bruiloft (73)Duurzame bruiloft (74)Duurzame bruiloft (76)Duurzame bruiloft (80)Duurzame bruiloft (81)Duurzame bruiloft (83)

Fotocredits: www.fotobelle.nl