Glooiende gouden velden in Toscane of een hagelwit Caraïbisch strand: trouwen in het buitenland is voor velen een droom. Niet gek als je Google Afbeeldingen eens doorspit op de meest prachtige kiekjes van bestemmingen over de grens. Mocht je nou plannen hebben voor een bruiloft in het buitenland, dan zijn er wel een paar dingen die je moet weten.
Laten we vooropstellen dat trouwen over de grens niet zo onbereikbaar is als het lijkt. Het heeft vooral te maken met keuzes maken. En dat doe je natuurlijk ook als je in Nederland trouwt. De belangrijkste keuze? Bedenken of je wel écht in het buitenland wilt trouwen. Want hoewel er een paar dikke pro’s zijn, heb je ook wel een paar tegens…
Voors en tegens
Zo kun je je bruiloft zo intiem mogelijk vieren met de mensen van wie je het meest houdt. Je wordt gedwongen om nóg beter over je gastenlijst na te denken en te bedenken wie je er echt bij wilt hebben. Iedereen zal begrijpen dat jij en je partner alleen de mensen uitnodigen die het dichtst bij jullie staan. Dat je zo’n selecte groep kan uitnodigen, kan tegelijkertijd juist een nadeel zijn. Wie weet wil je stiekem een heel groot feest, ook met die ene collega of vriendin van de tennisclub erbij. De kans is sterk aanwezig dat je al die extra mensen dus niet kunt uitnodigen. Al kun je natuurlijk een extra receptie overwegen als jullie terug in Nederland zijn.
Nog een voordeel: er is veel voorpret. Je bent met een relatief kleine groep in het buitenland. Dit zal zorgen voor het ontstaan van de leukste anekdotes en herinneringen. Een hele bijzondere ervaring dus, niet in de laatste plaats omdat je je lief het jawoord geeft op een prachtige locatie in een ander land. Maar: je vraagt wel veel van je gasten. Ze moeten vrij nemen, eventueel een vliegticket betalen en ze zijn een paar dagen in het gezelschap van mensen die jij bij elkaar hebt gezocht. Peil dus eerst of je gasten dit zien zitten. Zo niet? Vraag jezelf dan af of je wel echt in het buitenland wilt trouwen, of overweeg misschien een locatie dichterbij.
Wat ook leuk is, is dat je langer kunt (na)genieten van je bruiloft. Trouwen in het buitenland duurt vaak niet één dag, dus de dag na de trouwerij zit je nog heerlijk in je trouwbubbel in een ander land, met de mensen van wie je houdt in de buurt. Oh, en smeer je bruiloft gerust uit over meerdere dagen. Jullie zijn er immers toch… Daar staat wel tegenover dat het plannen van een buitenlandse bruiloft veel tijd en moeite kan vragen. Het gebeurt natuurlijk veelal op afstand. Ook heb je vaak last van een taalbarrière. Gelukkig is daar een handige oplossing voor: een weddingplanner.
Weddingplanner
Ja, nog even door over die weddingplanner. Dat is echt een must als je gaat trouwen in het buitenland. Die persoon kent de trouwscene op jullie droombestemming heel goed, en heeft daarom ook goede connecties. De weddingplanner is erin getraind om de visie die jullie (op afstand) aandragen, te vertalen naar jullie ultieme droombruiloft. Dat scheelt een hoop stress en geregel. Geen overbodige luxe dus!
Wanneer je dan begint met dat regelen? Anderhalf jaar voor de bruiloft. Minimaal. Al helemaal als je geen weddingplanner hebt. En heb je die wel, dan kun je alsnog een paar dingetjes zelf uitzoeken. Contacteer bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade in het land waar jullie willen trouwen om erachter te komen of je daar ook echt kán trouwen. Als dat kan, vraag dan welke papieren en documenten er nodig zijn, of jullie trouwvergunningen nodig hebben en op welke manieren jullie een ‘bewijs’ van de huwelijksvoltrekking krijgen. Ben je toch bezig, vraag dan naar de legalisatie van jullie huwelijk. Als jullie terugkomen in Nederland moeten jullie het huwelijk namelijk nog rechtsgeldig maken. Wat moet er dan precies gebeuren?
- Het huwelijk moet worden gelegaliseerd.
- Het huwelijk moet worden geregistreerd voor de Nederlandse wet en in het huwelijksregister van Den Haag.
- Je eventuele nieuwe naam moet worden doorgegeven aan instanties.
Best een bureaucratische rompslomp… maar als je dan eenmaal je geloften uitspreekt op dat ene Spaanse strand dan is het die moeite dubbel en dwars waard!
Begroting maken
Misschien speelt er buiten het plannen en regelen iets heel anders door je hoofd: de kosten. Stel vooral prioriteiten en maak keuzes. Wat is voor jullie belangrijk? Wordt het een gezellige BBQ of gaan jullie voor luxe catering? En wat laten jullie je gasten betalen? Communiceer dit in elk geval goed, dan weten ze wat er van hen verwacht wordt. (En gebruik onze gratis begrotings-tool voor Excel >)
Hoeveel geld je ook kan en wilt uitgeven, het is verstandig om een begroting te maken en aan de hand daarvan te kijken wat voor jullie de opties zijn. Jullie moeten verliefd zijn op een locatie, maar wees ook realistisch. Voor de één is een heerlijke bruiloft op Sint-Maarten binnen handbereik, maar voor de ander wordt het misschien een bruiloft in België. En guess what? Het is allebei geweldig.
Realistisch dromen
Een bruiloft in het buitenland organiseren gaat dus om de balans tussen realisme en dromen. Het begint met een droom, en die maak je stapsgewijs realiteit! Als je een onwijze stresskip bent, betekent dat niet dat je niet kunt trouwen in het buitenland natuurlijk, maar dan is het verstandig om extra budget aan een weddingplanner te spenderen. Niet erg, want lees die voordelen nog maar eens terug: een ultra-intieme bruiloft, eindeloze herinneringen en veel nagenieten. En als je je visie combineert met wat realisme, dan zijn de opties grenzeloos…