Het diner is een belangrijk moment van jullie dag. Lekker eten draagt nu eenmaal bij aan een gezellige sfeer. Dineren jullie aan tafel? Dan ben je vast benieuwd naar de diner etiquette. Komt goed uit, want wij hebben het voor je uitgezocht.

Tafelschikking

Aangezien jullie het stralende middelpunt van de dag zijn, mag dat ook gezien worden tijdens het diner. Het is dan ook de etiquette dat het bruidspaar in het midden aan de lange zijde van de tafel zit, waarbij de bruid aan de linkerkant van de bruidegom plaatsneemt. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, naast de bruidegom de moeder van de bruid. Snap je ’t nog?  Dan rest alleen nog dat de moeder van de bruidegom en de vader van de bruid tegenover het bruidspaar plaatsnemen.

Wanneer jullie het liever iets onofficiëler willen aanpakken of wanneer het diner bijvoorbeeld aan ronde tafels plaatsvindt, kunnen jullie er ook voor kiezen om tussen jullie eigen ouders te gaan zitten.

Bekendmaking

En dan de gasten. Er zijn talloze ideeën om hen te laten weten waar ze mogen plaatsnemen tijdens het diner. Je kan mooie naambordjes maken (of laten maken), zelf geschreven of bedrukt. Je kan het kaartje naast het bord zetten, maar ook vaststrikken aan bijvoorbeeld de vork, servet of stoel.

tafeldecoratie servet met kaneel en wintergroen
Foto: Jacque Lynn Photography

En verder

Tsja, en dan de tafel zelf. Het is het mooist om voor een effen tafellaken te gaan, die  aan alle kanten ongeveer 30 centimeter over de tafel valt. Maak je gebruik van verschillende gangen, dan is het chique om ook verschillende borden te gebruiken. Leg het bord voor het voorgerecht bovenaan, en stapel zo naar onder. Ja, zo moeilijk is het nog niet. En om te voorkomen dat de borden gaan schuiven, kun je tussen de onderste twee borden een servet leggen, die tot het dessert wordt bewaard.

Wat betreft de aankleding is het mooi om voor een bepaald kleurthema te gaan en om daar je aankleding op aan te passen. En een tafelloper doet vaak ook wonderen.

Aankleding, rustiek, kaarsen, bloemen, diner
Foto: Shutterstock

Wat betreft het bestek: werk van buiten naar binnen. En voor wie het even vergeten is; de vorken liggen links, de messen rechts met de scherpe zijde naar het bord en de lepel daarnaast. Bestek voor het dessert mag boven het bord.

dineretiquette1
Foto: Nienke van Denderen

En bij een goed diner hoort natuurlijk een lekker glas wijn. Of twee. De glazen komen rechts boven de borden en zijn gelijk aan het aantal drankjes. Het glas wat jullie als eerste gebruiken, komt het meest rechts en het waterglas mag links van het rijtje.

Een leuk servet erbij en het diner kan beginnen. Bon appetit!

Houden jullie je aan de diner etiquette tijdens je bruiloft?

Coverfoto: You are beloved fotografie