Seks is leuk. Seks is intiem. Seks is spannend. Seks is stom. Seks is fijn. Seks is…. ingewikkeld! Echt ik kan er zo mijn hersens over kraken, maar elke keer als ik denk te weten hoe seks in elkaar steekt, word ik weer verrast door een nieuw inzicht.

Zo dacht ik bijvoorbeeld een tijd dat wij, vrouwen, vooral intimiteit en geborgenheid zoeken in een goed gesprek en af en toe een knuffel. Mannen willen op hun beurt ook intimiteit, maar zij vinden dit in seks. Ik wist dat seks voor Joop belangrijk is, maar voor mij persoonlijk dacht ik een tijd wel zonder seks te kunnen.

Dit idee begon toen mijn leven intensiever werd. Denk aan een drukke baan, kleine kinderen en een gezellig gevuld sociaal leven. Ik vond seks wel fijn en iets bijzonders maar ook heel intens. En mijn hoofd zit vaak zo vol andere dingen, dat intense seks er dan niet ook nog bij past. Maar voor gezellig kletsen is er dan weer wel altijd plek. (En dat vindt Joop dus heel intens.)

Vandaag was zo’n dag dat ik ineens besefte dat ik seks ook gewoon keihard nodig heb om gelukkig met Joop te zijn. Afgelopen weken liep het niet lekker. Ik zat in een dipje en wist niet waardoor het kwam. Het resultaat: ik ga zitten piekeren, houd Joop op afstand en heb vooral geen zin in seks.

Toen zag ik deze video waarin werd uitgelegd dat juist vrouwen vreemdgaan die ongelukkig zijn én weinig seks hebben in hun eigen relatie. Er ging een alarmbel af. Blijkbaar ga je het op een gegeven moment bij een ander zoeken als je te weinig seks met je eigen partner hebt. Misschien kan een vrouw dus toch niet zo goed zonder seks als ik wel dacht?

Dus zei ik tegen Joop: “Schat, ik heb geen zin in seks, maar ik denk dat het goed is om het toch te doen samen.” Hij blij? Ha, ha, nee hoor. Hij keek een beetje vreemd, maar stemde wel toe (natuurlijk ;)).

Het voelde eerst een beetje kunstmatig, maar gaandeweg werd het alsnog intiem. De seks bracht ons dichterbij elkaar. En toen ik vanochtend wakker werd, voelde ik meer liefde voor hem. Niet zo gek eigenlijk. Want seks bindt samen. Niet alleen tijdens het vrijen maar ook daarna. Superbelangrijk dus, als je je huwelijk goed wilt houden!

Seks heeft iets mysterieus. Ik kan er mijn hele leven over blijven filosoferen en dat zal ik waarschijnlijk ook wel doen. Maar mijn les dit keer was toch vooral: soms moet je niet denken, maar gewoon doen!

Cover foto: Shutterstock