Gisteren ging het tijdens een lekker werkdagje op kantoor over vaderdag. Voor de een is papa een held, voor de ander ligt het wat ingewikkelder en voor sommigen is papa afwezig. Hoe zit dat met de vaders op jullie bruiloft? Gaat je vader je weggeven? Of ben je nog op zoek naar een alternatief?

Het idee achter het weggeven van de bruid

Het ziet er allemaal zo romantisch uit. De muziek gaat aan, de bruiloftsgasten staan klaar en kijken hals reikend uit naar de bruid die aan de rechterarm van haar vader door het gangpad gaat, haar bruidegom tegemoet. Vader kijkt de bruidegom aan, bedenkt zich nog eens of hij zijn mooie dochter echt wel aan die kerel zal geven en gaat dan overstag. Een mooie symboliek van een nieuwe start. Je vader en moeder zullen je nu echt los moeten laten (als ze dat al niet lang gedaan hebben).

Hoewel dit weggeven van de bruid voor mij dus vaak een moment is om naar m’n tissues te grijpen, is de oorsprong van het weggeven van de bruid helemaal niet zo romantisch. Vroeger ging het gewoon om keiharde zaken. De vaders van bruid en bruidegom sloten een deal. De bruid werd verkocht voor een fikse bruidsschat en werd eigendom van haar nieuwe familie. Yak! Daar denken we dus verder niet meer over na en houden gewoon dat mooie romantische plaatje voor ogen.

omhels-huil-kus-en-lach

Maak er iets moois van

Let op, hoewel we de ceremonie van het weggeven een hele mooie vinden, duurt het moment zelf maar kort. Voor je het weet is het voorbij. Door alvast na te denken over de details, maak je van dit korte moment een mooie herinnering die je nog lang bij zal blijven.

1. Speech van je vader

Sommige vaders grijpen dit moment aan voor een speech. Zoals bijvoorbeeld in onderstaande video waarbij ik het maar moeilijk droog kan houden.

P.S. Niet elke vader is zo’n goede speecher. Als je hem vraagt te speechen en hij zijn stinkende best doet, zadel ‘m dan niet op met de last dat hij deze video moet overtreffen ;)

2. Nu jij

Heb je altijd je vader al eens uitgebreid willen bedanken voor zijn onvoorwaardelijke steun, alle fietsbanden die hij heeft geplakt, de kasten die hij in elkaar heeft geschroefd, voor zijn geloof in jou en elke keer als hij je uit de brand redde omdat je weer rood stond? Bedank je vader met lieve woorden, een gedicht, een lied of een tof cadeau!

3. En hij

Je vriend krijgt jou van je vader cadeau, wat wil hij nog meer? Het minste wat hij kan doen is je vader op een toepasselijke manier bedanken.

4. Kus, omhels, lach en huil

Weggegeven worden is ook een klein beetje afscheid nemen. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik ben daar verschrikkelijk slecht in en ontloop zoiets het liefst. En achteraf heb ik dan spijt. Ervaar jij dit ook als een afscheidsmomentje? Maak er dan iets moois van: kus, omhels, lach en huil! Dan grijp ik vast naar mijn tissues.

Alternatieven als je vader ontbreekt

Om nou als bruid alleen door het gangpad voor het oog van al die mensen naar je aanstaande toe te wandelen is wel heel kaal. We zijn heel benieuwd hoe de meiden die niet door hun vader weggegeven willen of kunnen worden, dit aanpakken. Wij zaten zelf te denken aan bijvoorbeeld:

1. Je pleegvader of stiefvader

Heb je zelf geen vader meer, maar wel een sterke band met je eventuele pleegvader of stiefvader? Vraag hem alleen als het goed voelt dat je door hem wordt weggegeven. Je bent niks verplicht en kunt ook voor een andere optie gaan.

2. Vraag je moeder

Zij heeft je tenslotte al die jaren alles gegeven wat ze had en zal je misschien nog iets verder moeten loslaten nu je gaat trouwen. Een belangrijk moment voor haar!

3. Je schoonmoeder die haar zoon aan jou weggeeft

Voor schoonmoeders is het nog wel eens een lastig dingetje om hun zoon los te laten en toe te vertrouwen aan hun kersverse echtgenoot. “Ja schoonmama, ik doe de dingen anders, maar je kunt me echt vertrouwen, ik ben groot en best lief.” Een idee om haar te vragen of ze haar zoon aan jou wil geven?

4. Met je beste vriendin(nen)

Voor je vriendinnen is het soms best spannend. De vriendin waar ze ziel en zaligheid mee hebben gedeeld, mee hebben gelachen, gehuild en stomme dingen mee hebben gedaan, gaat de rest van haar leven delen met een kerel. Ze vragen zich af of de vriendschap zal veranderen. Betrek ze bij dit moment. Hoe cool is het als je met een groepje schitterende meiden de trouwzaal binnenkomt en zij je overdragen aan je aanstaande?

5. Het moment voor een verrassing

Speel je met het idee om je aanstaande (en de gasten) te verrassen met een lied, dans of iets anders spectaculairs? Dan is dit hét moment. Al zingend kom je steeds verder naar voren, steel je de show en beland je in zijn armen. Sweet!

6. Loop samen door het gangpad

Geen gedoe met manlief die voorin doodgaat van de zenuwen of je er eindelijk al eens aankomt, gewoon gezellig samen door het gangpad schreiden!

 

Foto’s: Dario Endara photography