Biologisch, groen, eco: het is hartstikke hip! Maak jullie mooiste dag zo groen mogelijk aan de hand van deze tips. Kies zelf hoe biologisch of duurzaam jullie eco bruiloft wordt.

Groene uitnodigingen

Print de uitnodigingen op gerecycled papier of – nog duurzamer – verstuur de uitnodigingen per e-mail. Misschien vind je de laatste optie saai klinken, maar je kunt zelf zorgen voor een leuke twist. Een digitale animatie over jullie (liefdes)verhaal is tenslotte hartstikke levendig! Voor een professioneel ontwerp kun je natuurlijk een grafisch ontwerper inhuren.

Eco of vintage trouwjurk

Het is natuurlijk wel zo duurzaam als je kiest voor een tweedehands bruidsjurk. Misschien vind je tweedehands niet zo bijzonder klinken, maar bij vintage shops zoals Namanama of Laura Dols vind je de meest prachtige vintage jurken. Natuurlijk kun je ook een jurk huren of een jurk kopen die je na de bruiloft nog vaker kunt dragen. En je kunt zelfs kiezen voor een bruidsjurk gemaakt van biologische stof. Er zijn speciale ontwerpers die dergelijke jurken maken.


Jurken bij Laura Dols.

Spulletjes shoppen in de kringloopwinkel…

Nathalie Janssen van vintage shop Namanama geeft de volgende adviezen over het aanschaffen van spulletjes voor jullie eco bruiloft:

  • Spaar je servies bij elkaar door het afstruinen van kringlopen of leuke rommelmarkten. Mocht op de bruiloft iets van het servies kapot gaan, is dat ook nog eens minder erg dan wanneer het servies van de locatie sneuvelt. Voor een groot gezelschap moet je natuurlijk wel even de tijd inruimen om flink te sparen!
  • Ook decoratie zoals kandelaren, Perzische matten (nu helemaal hot), oude drankflessen, typmachines, stoelen, ladders, koffers, kussentjes en boeken vind je bij de kringloop of op (rommel)markten. Het maakt je bruiloft nog nèt wat meer bijzonder èn persoonlijk!
  • Soms vind je zelfs oude pauwstoelen, die zijn helemaal leuk voor een bohemian bruiloft.

Huren in plaats van kopen

Door decoratiemateriaal te huren in plaats van te kopen, bespaar je zowel op kosten als op materiaal. Zowel bij weddingplanners als verhuurservices kun je van alles krijgen.

Je kunt natuurlijk ook meubilair huren en heel duurzaam kiezen voor een ceremonie in het bos. Met een vergunning (die je wel zelf moet aanvragen) is het namelijk mogelijk om in het bos te trouwen!

Materiaalkeuze op je eco bruiloft

Op zoek naar unieke versiering? Maak het zelf! Hierbij kun je prima materialen hergebruiken. Hang bijvoorbeeld plantjes in oude blikken, maak van gerecycled papier en met stempels naamkaartjes (voor het diner) en zet bloemetjes in glazen potjes. Je kunt ook uiteenlopende slingers zelf maken, zoals gebreide vlaggetjes.

Nathalie Janssen van vintage shop Namanama adviseert daarnaast om ’s avonds voor kaarsen te kiezen in plaats van elektrische lampjes. Ook wel zo romantisch…


Foto: Wianda Bongen

Biologisch eten en drinken

Kies zoveel mogelijk voor eten uit de directe omgeving, zonder toevoeging van schadelijke en/of bestrijdingsmiddelen. Eten jullie vlees bij het diner? Ga voor vlees van eigen beesten of dieren waarvan je weet dat ze een goed leven leiden. Daarnaast kun je prima kiezen voor heerlijke vegetarische en vlees vervangende gerechten. Door het jullie gezelschap aan te bieden op jullie bruiloft, zorgen jullie er meteen voor dat de gasten ook kennismaken met biologisch eten.

Is er achteraf eten over, gooi het dan niet weg, maar geef bijvoorbeeld diverse mensen wat mee naar huis.

Heel lekker èn gezellig is de homemade biologische limonade bar: zelfgemaakte biologische limonade, gemaakt van uitsluitend vers fruit. Kies bijvoorbeeld voor de smaakt ananas & mango of voor limoen & verse munt.

En natuurlijk last but not least, misschien wel het allerbelangrijkste: kies voor een biologische bruidstaart. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit seizoenfruit en zelfs eetbare bloemen!

Fairtrade en eco trouwringen en sieraden

Lotte Porrio van Oogst Goudsmeden heeft ook tips voor jullie sieraden en trouwringen. Lotte: “Verzamel gouden familiestukken die niet meer gedragen worden of kapot zijn. Hiervan kunnen wij alle trouwringen vervaardigen uit onze collectie. Dit is een mooie manier van upcyclen/ hergebruiken en hiermee kan je een aardig bedrag besparen!”

 

Oogst goudsmeden werkt trouwens altijd met gerecycled goud. Goed voor de bewuste bruidsparen dus!

Groen vervoer op jullie bruiloft

Zijn de ceremonie en het feest op verschillende locaties? Huur dan een bus om de gasten in te vervoeren om van de ene naar de andere plek te gaan. Op die manier ga je bewust met het milieu om. Helemaal groen is het natuurlijk als de bruidegom zijn bruid in een bakfiets naar het stadhuis rijdt!

Biologische bedankjes

Een biologische bruiloft sluit je natuurlijk op een groene manier af. Geef jullie gasten als aandenken bijvoorbeeld een klein plantje, fair trade gelukspoppetjes of een zelfgebakken lekkernij mee!

Hoe belangrijk vind jij het om een eco bruiloft te organiseren? En welke onderdelen zijn voor jou dan belangrijk?

Coverfoto: Anouk Fotografeert