Heel cliché, maar best lastig. Als je een huwelijk goed wilt houden is praten belangrijk. Soms luchtig, met grappen over niks, maar af en toe ook een dieper gesprek over wat er in hem en jou leeft. Gaat dat bij jullie niet van een leien dakje? Check of jullie te maken hebben met een van deze gesprekskillers.

Als een goed gesprek niet van de grond komt, zijn wij vrouwen gauw geneigd de man de schuld te geven. “Hij vindt het lastig om over zijn gevoelens te praten”, zeggen we met een zucht. Het klopt dat mannen dat vaak lastiger vinden dan wij, maar juist een verkeerde opmerking van onze kant kan dan killing zijn voor een goed gesprek. Wees dus eerlijk naar jezelf en leer om af en toe je tong af te bijten ;)

Killer 1: Als ik je een raad mag geven

Heel goed bedoeld, dat je iemand raad wilt geven zodat hij een volgende keer niet dezelfde fout begaat. Maar als je in de shit zit, heb je daar niet altijd behoefte aan. Vaak heb je je lesje dan al geleerd en wil je gewoon even iemand naast je die met je meeleeft. Die begrijpt hoe kak het is. Geef alleen advies als hij daar expliciet om vraagt.

Killer 2: Als ik je even in de rede mag vallen

Nee, dat mag je niet! Niet als je er om vraagt en al helemaal niet als je hem gewoon onderbreekt zonder te vragen. En dit gebeurt vaker dan je denkt. Let er maar eens op. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 17 seconden wachten tot we iemand in de reden vallen. Bij stellen kan dit zomaar een gewoonte worden. Je denkt dat je al weet wat hij wil zeggen en in plaats van te luisteren, broed je ondertussen vast op een antwoord. Heel ontmoedigend voor de ander om te proberen onder woorden te brengen wat je nou echt denkt of voelt.

Killer 3: Ah joh, komt wel goed

Voel jij je serieus genomen als iemand dit tegen jou zegt? Nope. Want je krijgt met zo’n goedbedoelde geruststelling het gevoel dat jouw zorgen of gevoelens er eigenlijk niet mogen zijn.

Killer 4: Dat komt natuurlijk doordat…

Oeps! Deze is heel tricky. Het lijkt heel meelevend. Je gaat in op wat de ander zegt en denkt mee waar het vandaan komt. Maar het verlegt de focus van het gevoel van de ander naar jouw analyse. Laat dat gevoel er gewoon zijn.

Killer 5: Dat doet me denken aan…

Hoe irritant is dit. Dat je een verhaal wilt vertellen en iemand begint doodleuk ergens anders over. Maar toch ligt deze killer sneller op de loer dan je denkt. Want als je luistert en meeleeft, herken je jezelf in het verhaal van de ander. Je wordt enthousiast en denkt aan die keer dat je ook zoiets hebt meegemaakt en dat wil je dan ineens ook heel graag delen. En dan vergeet je dat je eigenlijk aan het luisteren was naar zijn verhaal.

Echt luisteren

Bij al deze gesprekskillers verleg je de focus van de ander naar jezelf. Ook al is het nog zo goed bedoelt, je geeft de ander niet de ruimte om zijn gevoelens te uiten. Echt luisteren betekent vragen stellen. Gericht zijn op de ander. Hem de ruimte geven die hij nodig heeft. Geïnteresseerd zijn in wat hij wil zeggen. Zo leer je elkaar steeds beter kennen en wordt ook jullie liefde dieper. Wedden dat het de moeite waard is om je tong soms af te bijten?

Bron: Ik ook van Jou – Nicky & Sila Lee
C
redits coverfoto: Shutterstock.