Op de bruiloft stralen jullie vanzelf, met al die fijne gasten, mooie entourage en prachtige muziek. Maar hoe zorg je ervoor dat jullie huwelijk blijft ‘sprankelen’? 5 lang en minder lang getrouwde stellen delen hun geheim…

5 tips plus een uitsmijter

Leo en Tessie (nu 55 en 53 jaar oud) kregen verkering toen ze respectievelijk 17 en 15 jaar oud waren. Twaalf jaar later stapten ze samen in het huwelijksbootje en met Girls of honour delen zij wat hen al 38 jaar samenhoudt. “Onze top 5 belangrijkste voorwaarden voor een goede relatie zijn: 1) geef elkaar de ruimte om te ontwikkelen, 2) praat met elkaar, 3) ga niet met ruzie naar bed, maar praat het eerst uit, 4) leef je eigen leven, maar wees hierin niet egoïstisch, en 5) verras elkaar, en liefst met iets anders dan iets materialistisch. Denk aan: doe iets leuks voor de ander, zonder opdringerig te zijn.” Daarnaast stellen zij dat er in iedere relatie wel momenten voorkomen dat het wat minder leuk is, of misschien saai. “Verzin dan iets geks of spannends om samen te doen!” Als je het lastig vindt dat de ander anders is dan jij, dan is het volgens Leo en Tessie belangrijk om de ander te blijven accepteren zoals hij is, want je kunt hem niet veranderen, alleen jezelf. Tot slot voegt Leo eraan toe dat zijn ouders maar liefst 65 jaar getrouwd waren. “Hun motto was: een goed huwelijk is geven en nemen – vaak meer geven dan nemen, èn genieten van het leven, zoveel mogelijk!”

Geniet van jullie tijd samen

Cindy en Luc zijn 17 jaar samen, waarvan 14 jaar getrouwd. “Ons geheim? Laat elkaar vrij, ga niet teveel muggenziften op elkaar en ben vooral elk moment dat het kan, sámen!” Dat zeggen ze, terwijl zij samen heerlijk genieten van de zon en een badje in eigen tuin.

Blijven lachen met elkaar

Monyka en Ferry kennen elkaar 33 jaar. Ze werden al snel verliefd en na enkele jaren samenzijn, trouwden zij (nu 18 jaar geleden). “Het belangrijkste is: geven en nemen. Als er iets is: praat erover met elkaar. Heb respect voor elkaar en laat elkaar ook ‘eigen dingen’ doen, blijf dus ook gewoon met vrienden op stap gaan. Maar vooral: blijven lachen met elkaar, dat maakt ons gelukkig!”

Neem de ander nooit ‘for granted’

Henk en Karin zijn 34 jaar samen, waarvan 24 jaar getrouwd. Volgens hen bestaat er geen succes recept voor een langdurige relatie. Een afspraak die Henk en Karin wel in het begin van hun relatie met elkaar hebben gemaakt, is: als ze ooit uit elkaar gaan, dat ze elkaar dan niet ‘afmaken’ over hoe vreselijk het was, maar dat ze met elkaar constateren dat het ook leuk was en dat er ook goede tijden samen waren. Ze zijn nog steeds gelukkig samen en hoe zij dat doen? “Het gaat op de eerste plaats om onvoorwaardelijke liefde. Een relatie is hard werken en je moet blijven investeren. Neem je partner nooit ‘for granted’,” aldus Henk. “Heb respect voor elkaar, je bent niet elkaars bezit. Ieder heeft recht op zijn eigen keuzes en om fouten te maken.” Karin voegt toe: “Richt niet alle liefde op je kinderen. Zij zijn belangrijk, maar je bent niet alleen papa en mama, maar ook en voorál twee mensen met een relatie. Dat is trouwens ook heel goed voor je kinderen.” Hoewel je de ander niet moet willen veranderen, vinden Karin en Henk dat je wel eisen aan elkaar mag stellen, want juist onverschilligheid is killing. Plus, wees blij met jezelf en laat jouw geluk nooit van de ander afhangen. Tot slot vinden beiden belangrijk: heb humor en maak samen plezier. Karin en Henk vullen elkaar graag aan, zonder elkaar in de weg te zitten.

Koester al het positieve

Op het volgende koppel ben ik stiekem ontzettend trots, want het gaat om mijn eigen ouders. Zij zijn al 40 jaar getrouwd en al maar liefst 44 jaar samen! Hun geheimen achter zo lang en nog steeds gelukkig samenzijn: “Praat met elkaar: zowel over leuke dingen, als ook over ergernissen. Wees er voor elkaar op verdrietige momenten. En heb respect voor elkaar: geef elkaar ruimte en zorg ook voor ontspanning.” Tot slot hebben zij nog een goede tip voor iedereen die wel eens denkt dat het gras bij anderen groener is: “Koester alle positieve dingen. Dan denk je vanzelf dat jij het groenste gras hebt!”

Foto’s: Unsplash.com