Wist je dat er 237 redenen zijn om seks te hebben? En dat het de moeite waard is om uit te zoeken wat die van jou en je partner zijn?!

Bij de introductiedag van mijn opleiding tot seksuologisch counselor, werden de volgende vragen aan mij gesteld: “Het lekkerste aan seks vind ik …. … “ en “ik zou graag op seksgebied nog eens …. willen proberen”. Bij het zien van deze vragen werd ik vreselijk zenuwachtig (en mijn studiegenoten met mij…) en was geneigd direct met de opleiding te stoppen. Op dat moment werd mij heel duidelijk dat seks wel iets is wat iedereen aan gaat, maar niet iets waar je zomaar en overal iets over vertelt. Het is heel persoonlijk.

Al het positieve wat je doet is voorspel

Juist het alledaagse en tegelijkertijd persoonlijke aspect maakt seksualiteit zo intrigerend. De komende tijd gaan we het onderwerp stapsgewijs onder de loep nemen! Want seks is nu eenmaal niet te vatten in een mening of één blogpost.

Simpel is seks niet. John Gottman, een beroemde relatie-expert zei ooit ‘al het positieve wat je doet in je relatie is voorspel’. En dat is precies raak. Seksualiteit is veel meer dan een geslachtsdaad. Het gaat over je hele persoon, je emoties, je gender en contact.

De redenen voor seks

Laten we beginnen met waarom je eigenlijk aan seks zou doen. Interessant genoeg blijken daar maar liefst 237 redenen voor te zijn volgens wetenschappers aan de universiteit van Texas.

De top drie van redenen zijn:

  1. Voortplanting
  2. Verbinding met je partner
  3. Persoonlijke bevrediging.

En dan blijven er dus nog 234 reden over…

Eigenlijk laten deze redenen vooral zien dat we als mensen heel verschillend zijn. En ook als partners. De uitdaging is om er niet vanuit te gaan dat je denkt te weten hoe je partner over bepaalde dingen voelt en denkt, maar juist om elkaar te onderzoeken. Dus ook op seksueel vlak. De eerste simpele stap hiervoor is: praten. En het is niet altijd handig om dat tijdens de daad te doen ;) Zoek vooral naar momenten om eens over eens de volgende vragen te praten:

  1. Wanneer voel jij je het meest geliefd door mij?
  2. Wat betekent seks voor jou?
  3. Hoe werd er bij jullie vroeger over seksualiteit gepraat?

Dat is een begin! Met mijn volgende blogs ga ik je weer verder helpen.

Enne…Mocht je nog nieuwsgierig zijn naar de vragen die mij werden gesteld op de eerste dag van mijn opleiding… die vragen hoefden we uiteindelijk niet te beantwoorden. Die konden we thuis met onze partners bespreken, pfieuw!

Foto: Shutterstock