Na jullie vakantietrip toe aan ook nog wat vakantiegevoel in eigen land? Of zijn jullie deze zomer in Nederland gebleven en zijn jullie juist daarom toe aan een goede zomerafsluiter? Hieronder de leukste zomerse dates voor jullie op een rij!

Nazomer op het strand

Bij zomer denk ik aan het strand. Dus wat dacht je van een van de ‘Treinpakker’ acties van NS: samen lunchen voor de prijs van één bij Club Nautique in Zandvoort?

Gezellig samen treinen en op het strand genieten van een romantische lunch in de nazomerse zon!

Inspiratie opdoen bij het (straat)theater

Maak een tripje naar het zuiden van het land en geniet tussen 18 en 27 augustus van het Cultura Nova festival in Heerlen. Als zuidelijk zusje van het Oerol festival op Terschelling, vind je bij Cultura Nova een uiteenlopende mix van straattheater en dans tot poëzie en circus.

Ik doe hier ieder jaar weer heel wat inspiratie op. Over het leven, onze maatschappij en over wie en wat wij allemaal samen zijn. Want bij dit festival word je niet enkel vermaakt, iedere performance zet je aan tot nadenken en dat maakt het festival zo verrijkend!

Een van de topvoorstellingen dit jaar is het spectaculaire circus ‘Cirque Berserk’ uit het Verenigd Koninkrijk.

Cultura Nova heeft ook gratis voorstellingen, zoals ‘facing faces – capturing human presence’ van Rita Hoofwijk. Deze performance staat stil bij de manier waarop we iemand aanschouwen en vormt een voorstel om opnieuw, langer en intensiever te kijken.

Muurschilderingen en andere straatkunst

Oh ja, en als je dan toch in Heerlen bent, check dan ook even het gloednieuwe graffiti museum Megapool Hall of Fame! Heerlen staat bekend om haar vele, opmerkelijke muurschilderingen – die je checkt tijdens de prachtige ‘mural wandeling’. Sinds deze maand krijg je óók in het Megapool Hall of Fame een indruk van deze geweldige muurschilderkunst.

Genieten van mooie muziek in de buitenlucht

Dat je deze zomer zeker een tochtje naar het zuiden moet maken, bewijst ook de agenda van het Valkenburgse Openluchttheater. Proef de Italiaanse sferen van het amfitheater en geniet van de muziek. Het is vooral super met warm weer, maar als het wat koeler is, dan is het ook super knus onder een dekentje!

Zo geniet je op 31 augustus van een mix van blues, r&b, country, folk en american muziek tijdens de Southern Roots Open Air. Op 2 september staat de Edwin Evers Band met Nederlands beste muzikanten op het podium. En op 7 september hoor je in het Openluchttheater Ierse songs en levensverhalen van O’Dreams + An Irish Crossraod.

Lekker eten bij foodtrucks en pop-up restaurants

Zijn jullie meer van het eten dan van het theater en de muziek? Ga dan naar een van de gezellige foodtruckfestivals in het land. De pop-up restaurants bieden eten van over de hele wereld: van lekkere Italiaanse pizza en pasta tot Mexicaanse wraps en van goede wijnen tot heerlijke cocktails. En tja, of je nu vooral voor het eten komt of niet: een festival is geen festival zonder muziek – gezellige livemuziek maakt het plaatje dan ook compleet.

Het gratis Sushi Festival Joy is van 25 tot en met 27 augustus in het Paleiskwartier Den Bosch; en van 15 tot en met 17 september in het Stadspark Maastricht te vinden. Hier kun je de lekkerste Maki en Nigiri sushi proeven, dim sum, zeewier bites en bao buns.

Van 7 tot en met 10 september vind je in het Westbroekpark Den Haag het gratis festival TREK, waarbij je kunt genieten van smakelijk streetfood, van sushi tot Surinaams, en gezellige aankleding in de vorm van livemuziek, performances en theater.

Theater in het noorden

Liever naar het noorden dan naar het zuiden? Bezoek het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, waar je een combinatie vindt van een internationaal kunstenfestival met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld. Van 17 tot en met 27 augustus wordt het Noorderplantsoen en omgeving omgetoverd tot een groots zomerfeest.

De performances lopen enorm uiteen qua vorm en maat. Zo gebruikt de Schotse kunstenaar Robbie Thomson in zijn show ‘XFRMR’ stevige beats en spannende geluiden. Daarnaast zijn er prachtige videoprojecties, die weer reageren op de muziek.

De voorstelling ‘Cold Blood’ biedt iets heel anders: dat is een eerbetoon aan de kwetsbaarheid van het bestaan, wat op filmische en poëtische wijze in beeld wordt gebracht.

En? Welke zomerse dates komen er in jullie agenda?

Foto’s: Unsplash / Tanja Heffner