Je zou seks met een vakantie kunnen vergelijken. Waarom? Dat lees je in deze blog.

Als je op vakantie gaat zijn er een heleboel onderdelen van zo’n reis. Je begint met de voorbereidingen zoals het uitzoeken van een camping en het inpakken van de koffers, vervolgens ga je op weg, en je komt allerlei avonturen en hoogtepunten tegen! Maar ook momenten van eentonigheid en leermomenten. Voor veel mensen is vakantie ook een tijd van reflectie. En al deze dingen, die komen ook terug in seks!

Voor een goed seksleven is het belangrijk om eens wat verder te kijken dan alleen de lust en de liefde. Alle onderdelen van een vakantie zijn belangrijk, en zo is het ook met seks. Daarom verdiepen we ons daar de komende tijd wat meer in.

De voorbereiding

De start van je seksualiteit begint al met de ontdekking of je een meisje of jongen bent. Vaak is je uiterlijk ook een uiting van hoe het van binnen bij je werkt.

Daarnaast hebben meisjes en jongens beide een belangrijk eerste moment met betrekking tot hun lichaam, en dan vooral hun geslachtsdelen. Bij een jongen is dit de eerste zaadlozing, wat vaak een plezierige ervaring is. Een belangrijke gebeurtenis bij een meisje is de start van haar menstruatie. Niet echt een plezierige ervaring; buikpijn, bloed en stemmingswisselingen. Nogal een verschil dus…

Ook de woorden die je gebruikt voor je lichaam en het kunnen benoemen (en bekijken) van je lichaam(sdelen) heeft met de beleving van seksualiteit te maken. Voel je je vertrouwd met wie je bent en hoe je er uit ziet? Kun jij je lichaamsdelen benoemen of is dit lastig? Dat is namelijk best handig wanneer je met je partner gaat praten over bijvoorbeeld je behoeftes en andere zaken op seksueel gebied. ‘Liefje, ik vind het fijn als je mijn …euh… mijn euh dinges streelt’. En daar kan je misschien om lachen, maar er zijn echt genoeg mensen die hier moeite mee hebben! Misschien jij of je partner wel?

Denk eens na over de voorbereidingen van jouw seksuele leven. Was dat prettig? Of juist niet? Wat heb je toen wel en niet geleerd? Praat hier eens over met je partner!

Foto: Shutterstock