Het laatste wat je wilt, zijn bloopers op je bruiloft. Je doet er namelijk alles aan om jullie dag tot een feest te maken. Van het begin tot het einde. 

Zelf wil je stralen, de gasten moeten zich welkom voelen en iedereen moet volop kunnen genieten. En toch, onvoorzien kunnen ze er zomaar tussendoor sluipen. Momenten waarop het even niet lekker loopt, iemand zich ongemakkelijk voelt of momenten die ronduit gênant zijn.

Het verbaast je misschien, maar het zijn vaak kleine, simpele, praktische dingen die ervoor zorgen dat je dag lekker loopt. Natuurlijk gaan er ook op jullie dag, ondanks deze blog, dingen anders dan gepland. En dat geeft ook helemaal niets, het maakt jullie dag ook weer uniek. Maar om je alvast een beetje op weg te helpen, heb ik de meest voorkomende bloopers op je bruiloft voor je op een rijtje gezet.

Op de foto? Noem je gasten bij naam

Als bruidspaar willen jullie op de foto met de ouders, de complete groep én met de vrienden. Enthousiast wordt er door de ceremoniemeester geroepen: “Alle vrienden!” Waarop de meeste mensen wel begrijpen dat zij nu naar voren moeten komen. Maar enkele gasten twijfelen, worden zij nu ook bedoelt? Want eigenlijk is hun partner de beste vriend van de bruidegom en zijn ze daarom mee. Om dit te voorkomen, kun je het beste gewoon de namen op de lijst vermelden. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en hebben jullie de foto die je ook wilt hebben.

Te weinig taart

Iedere gast waar jij wel op rekent, maar uiteindelijk niet op het feest komt, kost geld. Daarom biedt een RSVP- kaartje uitkomst. Netjes vraag je met dit kaartje, de gasten hun aanwezigheid aan je door te geven. Zo kunnen jullie rekening houden met het aantal te verwachten gasten. Pin je niet op deze uitkomst vast. Want dan zal het zomaar kunnen dat je taart te kort komt, of met een klein aantal gasten eenzaam in een te grote zaal zit. Mensen lezen namelijk niet, vergeten hun aanwezigheid door te geven of snappen de bedoeling niet. Ga dus altijd even na, of je echt niet op de gasten moet rekenen die niet gereageerd hebben op de RSVP.

bloopers-op-je-bruiloft-Dario_Endara
Foto: Dario Endara Photography

Stiltes

Iedereen staat vol spanning op jullie komst te wachten. Eindelijk daar zijn jullie! Enthousiast beginnen de gasten te klappen, confetti te strooien en te zwaaien. Maar dan. Dan valt het stil. De gasten staan namelijk allemaal in een grote groep om jullie heen en vinden het soms lastig om als eerste uit de groep te stappen en jullie aan te spreken. Neem daarom als bruidspaar op dat moment zelf het voortouw. Loop naar je gasten toe, geef ze drie dikke zoenen, roep dat ze er zo mooi uit zien en vertel dat je zo blij bent dat ze er allemaal zijn.

Update voor de gasten

Check als gast altijd nog even goed je laptop, voordat je deze aan de beamer plugt om een hilarisch filmpje over het bruidspaar te laten zien. Behoorlijk vervelend als iedereen vol spanning zit te wachten op jouw inbreng en er tijdens het filmpje een grote balk door het beeld komt waarop staat ‘lage accuspanning, update vereist’ of ‘gevaarlijk virus gescand’, of (nog erger) je achtergrondfoto is niet echt publieksvriendelijk…

Het zijn zomaar enkele punten die ik altijd meeneem in het draaiboek. Wil je graag hulp bij het maken van een goed lopend draaiboek op jullie dag? Neem gerust contact op. Samen kunnen we namelijk een onvergetelijke dag voor jullie plannen, zonder vervelende situaties en volop ruimte voor spontane momenten. Een dag die ieder bruidspaar verdient!

Coverfoto: Zwart Fotografie