Sinds mijn man en ik bijna een jaar geleden getrouwd zijn, stellen vrienden en bekenden ons regelmatig de vraag: “En, hoe bevalt het gehuwde leven? Is er iets veranderd na de bruiloft?” In het begin was ik wat verbaasd door het verschil tussen de reacties die mijn partner en ik op die vraag gaven. Inmiddels beantwoord ik de vraag zelf met beíde antwoorden…

Net na de bruiloft kreeg ik de vraag vaker voor mijn voeten geworpen dan nu. Ik had sterk de neiging te antwoorden dat er echt wel wat veranderd was sinds onze bruiloft. Ik genoot er tenslotte van dat ik hem nu ‘mijn man’ kan noemen – méér dan ik van tevoren had gedacht. En ja, getrouwd zijn heeft toch ook wel een beetje iets extra’s, iets ‘magisch’.
De eerste keer toen de vraag aan ons beiden werd gesteld, verbaasde mijn lief mij met zijn reactie. Nee, hij vond het niet veranderd. Ik betrapte mezelf op de gedachte: ‘maar hé, er kan niet nìks veranderd zijn, we hebben duizenden euro’s aan die dag uitgegeven!’

Hij gaf aan dat er niets veranderd was en dat hij daar ook blij om was. Ik moest even slikken. Gelukkig was zijn toelichting helpend: “Als het na de bruiloft wèl anders was, dan zou het volgens mij niet goed zijn. Het zat goed tussen ons, dat hebben we bezegeld met een prachtige bruiloft. En het zit nu nog steeds goed, ” zei hij. Ik moest het even tot me laten doordringen, waarop ik besefte dat ik hem gelijk moest geven.

bruiloft-relatie-verandering
Foto: Nathan Walker

Inderdaad, stel je voor: jullie relatie verandert na jullie bruiloft ineens helemaal. Met dat vooruitzicht zou ik niet eens in het huwelijksbootje zijn gestapt! Want ik hou van hem als mijn partner, ik wil geen ander en juist daarom ben ik met hem getrouwd.

Hoewel ik in het begin dus moest wennen aan zijn reactie op de nieuwsgierige vraag of er sinds de bruiloft iets was veranderd, ben ik nu blij met zijn antwoord. Op de inmiddels zo vaak gehoorde vraag, laat ik nu dan ook weten dat we niet minder (misschien eerder nog meer!) van elkaar zijn gaan houden. Maar nee, in het dagdagelijkse is er niks veranderd.

Toegegeven, diep van binnen blijf ik natuurlijk wel een romantische vrouw en denk ik stilletjes: er is wèl wat veranderd. Al is het maar dat we heerlijk kunnen terugkijken op een fantastische dag, waarop wij bewust voor elkaar kozen, in het bijzijn van alle voor ons zo belangrijke mensen, in onze prachtigste outfits en met het lekkerste eten en de mooiste muziek!

Coverfoto: Shutterstock