De grote vraag is gesteld, jij hebt ‘ja’ gezegd en nu is het aan jullie om de trouwdatum te kiezen. Uit 365 dagen om precies te zijn. Dat kan best een pittige opgave zijn… Een trouwdatum kiezen, hoe doe je dat? Hier een aantal tips voor jullie.

Tip 1: Met je ogen dicht

Pak je agenda erbij, houd je handen voor je ogen en prik blind met je vinger in de agenda. Op welke datum staat je vinger? Tadaaa, jullie trouwdatum! Nee hoor grapje, dat is juist een tip om niet te doen, want er zijn echt een aantal dingen waar je over na moet denken.

Tip 2: Kies een seizoen

Begin eerst met bedenken in welk seizoen jullie willen trouwen. Niet alleen het weer is een factor om mee te nemen, de seizoenen geven ook een bepaalde sfeer aan je bruiloft. Ieder seizoen heeft haar eigen kenmerken en hoe gaaf is het als dat aansluit op je bruiloft. Ga je bijvoorbeeld voor een festivalsfeer, dan is de zomer een passend seizoen. Houd je van lekker knus en gezellig binnen zitten bij de open haard, dan is de winter een optie.

Klik op onderstaande links voor tips&tricks, do’s&dont’s voor trouwen in een bepaald seizoen:

Bedenk trouwens wel dat we in Nederland wonen en dat een dag in juni of augustus niet perse garantie geeft dat het dan ook een zwoele zomerse dag wordt…

Een seizoen gekozen? Dan heb je de dagen al van 365 naar zo’n 90 geminderd. Good job!

Tip 3: Houd rekening met vakanties, feest- en verjaardagen

Het zou natuurlijk heel jammer zijn als je oma 80 wordt op de dag dat jullie trouwen en je daardoor een dubbel feest hebt. Op jullie trouwdag moeten de spotlights op jullie gericht zijn en wanneer je oma 80 wordt mag zij shinen.

Grote kans dat in een vakantie jullie gasten de auto hebben volgeladen of het vliegtuig zijn ingestapt om er even tussenuit te gaan. Zonde als je zus er niet bij kan zijn, omdat ze met een cocktail in haar handen op de Bahama’s zit (tenzij je de bruiloft daarnaartoe verplaatst, haha). Wil je om een bepaalde reden toch graag in de vakantie trouwen, zorg dan dat je gasten dit ruim van te voren weten. Zo kunnen ze hun vakantie om jullie trouwdag heen plannen.

Hiermee rekeninghoudende, houd je van die 90 dagen nog zo’n 60 over. Yeah, you go girl!

Tip 4: Doordeweeks of in het weekend?

Een voordeel van in het weekend trouwen is dat je gasten geen vrij hoeven te vragen van werk (en eventueel de dag erna). Natuurlijk zijn er mensen met weekenddiensten e.d., maar je sluit een grote groep uit. Ook zit je niet met schoolgaande kinderen. Maar goed, er bestaat gelukkig bijzonder verlof en ook kunnen kinderen vrij krijgen.

Hebben jullie inmiddels al een maand uitgekozen? Kies dan nu jullie ideale dag, bijvoorbeeld de donderdag. Er blijven nu nog maar 4/5 donderdagen over. Keep it up, you’re almost there!

Tip 5: Houd rekening met je budget

Een nadeel van in het weekend trouwen is dat het duurder is dan doordeweeks. Heb je een bepaald budget en wil je ergens op kunnen besparen? Kies dan een datum die doordeweeks valt.

Tip 6: Speciale datum

Trouwen op precies dezelfde dag als je grootouders, of op de dag dat jullie elkaar ontmoetten of een relatie kregen. Data die waardevol voor je zijn kunnen je bijzondere dag net die extra sentimentele waarde geven. Valt die specifieke datum bijvoorbeeld op een zondag, dan kies je een dag die daarbij in de buurt komt.

Extra tip: Wees een beetje egoïstisch

Houd zo min mogelijk rekening met anderen dan jullie zelf. Dat klinkt heel egoïstisch en is ook wat overdreven, maar mijn advies is om het zoveel mogelijk te doen. Helaas kun je niet iedereen het naar de zin maken. Je zult merken dat je gasten echt hun uiterste best zullen doen om aanwezig te kunnen zijn. Als jouw beste vriend of vriendin gaat trouwen, dan vraag je toch ook vrij en boek je geen vakantie? Juist, no worries, je gasten komen echt wel opdagen hoor!

Woehoee, van 365 dagen naar die ene speciale dag. Time to party! 

Coverfoto: Unsplash

Gifjes via: Giphy