Of je nou je bruiloft viert met een groot feest, of liever met een klein gezelschap gaat borrelen: je gasten maken de dag van jullie liefde helemaal af. Dan is het leuk om ze aan het eind van de dag weer naar huis te sturen met een bedankje. Ben je er nog niet helemaal uit wat jullie gaan uitdelen? Dan geven wij jullie graag wat tips voor de toffe bruiloft bedankjes.

Verdrijf die kater

Na een paar drankjes gedurende de avond, zit een kater de volgende ochtend er waarschijnlijk wel in. Veel bruidsparen behoeden hun gasten door ze bij het afscheid een flesje water en een strip met paracetamol mee te geven. Zo heeft iedereen een goede start de volgende ochtend. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om je gasten aan het einde van het feest even een goede oppepper te geven in de vorm van een vette snack. Een gefrituurde hap schijnt enorm te helpen tegen een bonkend hoofd de volgende ochtend.

Het is dus een tof idee om een frietkar te huren, zodat je gasten aan het eind van de avond een puntzak friet kunnen krijgen. Ook heel lekker voor iedereen die geen alcohol drinkt. Laat de puntzakken zelf bedrukken met bijvoorbeeld foto’s van jullie als stel door de jaren heen en zet op de andere kant een bijpassende tekst. Dit kan je vervolgens uitdelen aan je gasten en ze bedanken voor hun komst. Voor het huren van een frietkar kan je het beste contact opnemen met de eigenaar van de locatie, deze kan meestal een offerte voor je opstellen.

Liefde in een potje

Het is natuurlijk ook mogelijk om wat lekkers of een ander klein cadeautje aan je gasten mee te geven. Tijdens mijn speurtocht naar leuke bedankjes en als ik zo terugdenk aan de keren dat ik op een bruiloft was, zijn vooral woordgrappen een belangrijk onderdeel van de bedankjes. Ik kan mij bijvoorbeeld nog heel goed herinneren dat ik op het eind van de avond een heel klein potje met zout in mijn handen gedrukt kreeg met een kaartje met de tekst ‘Bedankt dat je er was. En nu opzouten!’

Als dat niet je humor is, dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Wat dacht je van de volgende opties?

Wil je het geheel liever wat neutraler houden zonder woordgrappen? Dan is het ook leuk om het favoriete snoep van jullie allebei aan de gasten te geven. Bundel het, of pak het apart in. Op het etiket zet je ‘Zijn favoriet’ en ‘Haar favoriet’. Zo kun je de gasten laten kiezen wat ze meenemen naar huis.


Ook plaktattoos kunnen een leuk bedankje zijn. Foto: Romy Dermout.

Het perfecte plaatje

Geef je gasten een herinnering mee in de vorm van een polaroid. Vergeet in dit geval ook niet om vooraf een polaroidcamera en genoeg foto’s aan te schaffen. Laat de gasten bij binnenkomst bijvoorbeeld poseren voor een decor wat echt het thema van jullie bruiloft weergeeft. Hang deze polaroids op aan een lijntje of pin ze vast op een muur om te laten drogen. Aan het einde van de avond krijgen de gasten de foto mee. Je kunt er eventueel nog een leuk lijstje omheen maken. In dat geval is het handig om een paar personen te hebben die dit voor je regelen.

Een tweede optie is om dit later op te sturen naar je gasten. Zo heb je meer de tijd om iets extra’s te doen met de foto (zoals een persoonlijke boodschap opschrijven aan de achterkant) en eventueel extra afdrukken regelen. Zo weet je zeker dat, in het geval van een groepsfoto, iedereen een exemplaar krijgt opgestuurd.

Wat voor bruiloft bedankje gaan jullie geven?