Een bruiloft is een hele onderneming. Het is daarom ideaal om een bruiloft draaiboek te maken, zodat je bijna precies weet hoe de grote dag eruit zal zien. Maar hoe pak je dat aan? Deze blog biedt de ultieme tips voor het maken van een draaiboek!
Wat houdt zoân draaiboek eigenlijk in? Eigenlijk zet je erin wat er op welk tijdstip gebeurt. Op zoân trouwdag zijn er namelijk best veel zaken die staan te gebeuren. Van de trouwgeloften tot het eten: het is handig om een overzicht te hebben van hoe de grote dag eruit komt te zien. Je kunt het draaiboek vervolgens bijvoorbeeld uit handen geven aan een ceremoniemeester of weddingplanner. Zo hoeven jij en je lief je nergens meer zorgen over te maken.
Hoe begin je aan een bruiloft draaiboek?
Het is handig om te allen tijde overzichtelijk te werken, zodat iedereen meteen begrijpt wat de bedoeling is. Je kunt bijvoorbeeld een schema maken, op papier of digitaal â wat voor jou het beste werkt. Een idee is om (horizontaal) de volgende kolommen te maken:
- Hoe laat;
- Wie;
- Wat;
- Locatie;
- Bijzonderheden.
Dan kun je onder elk kopje invullen wat er per tijdstip moet gebeuren. En dan ook door wat er moet gebeuren, door wie en op welke plek. Voor een zo goed mogelijk draaiboek, is het aan te raden om echt elke activiteit of gebeurtenis op te schrijven. Van het aansnijden van de taart tot de openingsdans. Doe dit van te voren, en ga vervolgens indelen!
Extra tips
Zoân bruiloft draaiboek maken is een hele klus. Op de gemiddelde bruiloft gebeuren er allerlei dingen, wat dus resulteert in een hele lange lijst. Wat extra tips zijn dus geen overbodige luxe:
- Zie je draaiboek als richtlijn, niet als strikte planning. Ga niet stressen als de speech van die ene bruiloftsgast net iets langer duurt dan gepland. Genieten is nog altijd het belangrijkst. Bovendien wijst alles zich vanzelf!
- Aan sommige tijdstippen moet je je strenger houden, bijvoorbeeld hoe laat jullie aankomen bij het gemeentehuis.
- Zorg altijd voor wat speling in de tijd, maar houd het wel realistisch. Plan liever iets ruimer in dan te strak. Vooral bij zaken als de reistijd. Calculeer bijvoorbeeld wat extra tijd in, mocht je in de file staan.
- Kijk goed naar de volgorde van de activiteiten. Zorg ervoor dat de dingen op een logische volgorde plaatsvinden. Het is handig om dit als eerst te doen en daarna de tijd per activiteit vast te stellen.
- Denk niet alleen aan de tijd, maar ook wĂĄt er staat te gebeuren. Een draaiboek is een mooie plek voor alle praktische zaken. Voorbeeld: wie de bruidsauto rijdt.
bruiloft Draaiboek-checklist
Er is een aantal dingen dat je echt niet kunt missen in je draaiboek. Hierbij een belangrijke checklist met dingen die je eventueel ook moet opnemen in je planning:
- Wie haalt de bloemen op? Wanneer?
- Waar zien de twee geliefden elkaar het eerst? En wie is daarbij?
- Wanneer vindt het fotomoment plaats?
- Wie rijdt het vervoer?
- Is er hulp nodig bij het uitstappen? Wie helpt?
- Wie beheert de ringen en reikt deze aan?
- Wie helpt het bruidspaar met het aannemen van cadeaus?
- Waar worden de cadeaus en enveloppen (veilig bewaard)?
Plan ook buiten de grote dag
Ook om de bruiloft heen vinden wellicht allerlei activiteiten plaats. Denk aan het decoreren van de locatie en de laatste gesprekken met de bloemist bijvoorbeeld. Het is handig om deze dingen op te nemen in je draaiboek. Zet er voor het overzicht ook bij wanneer je die zaken wilt regelen!
Moment van overdracht
Op een gegeven moment zal het draaiboek wellicht worden overgedragen aan een ceremoniemeester of weddingplanner. Spreek dit moment goed af en loop het draaiboek van te voren even door. Zo weet de persoon die de planning overneemt precies wat de bedoeling is. Scheelt weer!
Nogmaals: stress niet teveel om het draaiboek. In de radio- en tv-wereld is zoân planning misschien wel onwijs strak en precies, maar tijdens een bruiloft mag het best iets losser. Een draaiboek dient vooral voor het overzicht en zodat jij en je lief weten wat te verwachten. Er rest nu nog één ding: genieten!
Headerfoto: Louise Boonstoppel fotografie