Een afspraak met de bruidsfotograaf, spannend! Foto’s zijn de herinnering van de mooiste dag van je leven en die wil je natuurlijk vastgelegd hebben. Maar hoe ga je goed voorbereid het gesprek in? Dat lees je in deze blog!

Wij hebben Bjelke, van Bjelke Crezee Photography, maar even ingeschakeld en zij heeft ons hele fijne tips door gefluisterd. Met haar jaren ervaring als bruidsfotograaf weet zij ondertussen de in’s en out’s wel.

Waar begin je?

Voordat je überhaupt op zoek gaat naar een fotograaf is het handig om eerst op een rijtje te zetten wat jullie budget is. Ja, ik weet het, niks aan om hier steeds over na te moeten denken. Maar ja, it’s part of het organiseren van een bruiloft. Ook het bepalen van hoeveel uur fotografie je op de dag wilt hebben is slim. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zou super zijn, maar dat past misschien niet in jullie budget. Bedenk daarom welke momenten van de dag voor jullie belangrijk zijn.

Verdere tips over hoe je de beste fotograaf vindt die goed bij jullie past worden in deze blog gegeven: ‘Hoe vind je de beste trouwfotograaf voor jouw bruiloft?’

Nog een laatste tip: plan het gesprek met de door jullie gekozen fotograaf tijdig in. Als je echt een favoriet hebt een jaar voor de bruiloft (ja, echt waar!), anders is 6 maanden ook voldoende. Op de eerste plaats omdat je een grotere kans hebt dat de fotograaf nog niet volgeboekt is (ja, dat gebeurt echt). En op de tweede plaats omdat, mocht de klik er niet zijn, je tijd genoeg hebt om iemand anders te zoeken.

Een pareltje gevonden?

Tot zover voordat je het gesprek aanvraagt. Dan, ter voorbereiding van het gesprek, zijn hier een aantal tips waar je over na moet denken. Komt ie:

  • Breng zoveel mogelijk in kaart hoe jullie de sfeer op de trouwdag willen. Is de bruiloft formeel of juist informeel? Is er een dresscode? Een bruiloftthema? Hoeveel gasten komen er? Zo schep je een goed beeld van wat jullie verwachten en kan de fotograaf zich hier op voorbereiden en aangeven wat voor hem\haar haalbaar is.
  • It’s all in the details. Welke shots mogen echt niet missen van jullie bruiloft? Bijvoorbeeld van je 90-jarige opa waarvan het heel bijzonder is dat hij op jullie bruiloft kan zijn. Of van het armbandje die je van je oudtante hebt gekregen die je heel dierbaar is. Het gaat hier om de momenten die de fotograaf niet direct kan weten. Dat de bruidstaart aangesneden wordt is een moment waarvan de fotograaf wel weet dat het op de foto gezet moet worden. Maar dat van je oudtante of opa is handig om van te voren aan te geven.
  • Welke rol speelt de fotograaf op jullie bruiloft? Ja natuurlijk, de rol als fotograaf. Maar eentje die zich mengt met de gasten? Die een gezellig babbeltje maakt? Of juist eentje die zich op de achtergrond houdt, opgaat in het decor en waar je de hele dag bijna niets van merkt? Dit zijn natuurlijk de uitersten, maar bepaal wat jullie prettig vinden. Tijdens het gesprek kun je daar afspraken over maken.
  • Waar willen jullie de fotoshoot met z’n tweeën houden? Is het een binnen- of buitenlocatie? En hoe zit het met de familie- en vriendenportretten? Dit is voor de fotograaf belangrijk om te weten, zodat hij/zij zich hierop kan voorbereiden. Vaak weet de fotograaf trouwens ook toffe plekken.
  • En dan nog iets waar jullie vast nog niet over nagedacht hebben… Kan de fotograaf gedurende de dag met jullie mee eten?  Ja, ook de fotograaf neemt pauze en moet eten om weer met volle energie de mooiste plaatjes te kunnen schieten. Denk aan de lunch en het diner. Natuurlijk hoeft de fotograaf niet perse aan de luxe dinertafel te schuiven. Zorg dan wel voor een ander plekje waar hij/zij terecht kan. Of laat de fotograaf wel aanschuiven, gezellig! Wat je ook kiest, maak hier in ieder geval duidelijke afspraken over.
  • Willen jullie de foto’s na de bruiloft online hebben? Of liever niet? Voor de bruidsfotograaf is het natuurlijk tof om zijn/haar werk te kunnen showen. Maar heb je liever dat die van jullie (of een bepaalde selectie) niet online komen om wat voor reden dan ook? Bespreek dat eerlijk met de fotograaf.
  • Mochten jullie ook graag een videograaf willen, vraag de fotograaf eens. Hij/zij weet over het algemeen wel mensen aan te raden, waar ze bijvoorbeeld al eens eerder mee heeft samengewerkt.  Dan weet je zeker dat je een fijne match hebt!

Tot zover de tips van Bjelke. We hopen dat je ze kunt gebruiken. Mocht je toch nog vragen hebben of meer informatie willen, schroom niet om te vragen!

Nieuwsgierig naar Bjelke Crezee Photography? Hier vind je alles over haar!

Foto’s: Bjelke Crezee Photography