Lieve, kleine meisjes, die rondhuppelen in witte jurkjes. Ze geven de ringen, strooien met rozenblaadjes en staan lachend op iedere foto. Is dat ook jouw eerste gedachte als je aan bruidsmeisjes denkt? Toch zie je de laatste tijd steeds vaker de Amerikaanse variant van bruidsmeisjes op Nederlandse bruiloften…

In Amerika zijn volwassen bruidsmeisjes de gewoonste zaak van de wereld. Twee, drie of – voor wie niet kan kiezen – tien vriendinnen die er de hele dag voor je zijn. Te herkennen aan dezelfde stijl of (kleur) jurkje,  dezelfde accessoire of boeketje.

De taken

Naast het feit dat het heel gezellig is en je vriendinnen zich waarschijnlijk heel vereerd zullen voelen dat zij bruidsmeisje mogen zijn op jullie bruiloft, zijn bruidsmeisjes ook praktisch. Ze helpen niet alleen bij de voorbereidingen, maar ook op de dag zelf. De taken van de bruidsmeisjes lijken op die van de ceremoniemeester, maar toch blijft de ceremoniemeester jullie trouwdag de ‘regisseur’. De bruidsmeisjes helpen mee met het uitzoeken van de jurk, organiseren je vrijgezellenfeestje en op de dag zelf houden zij de sleep vast, zorgen zij voor het gastenboek en begeleiden zij de gasten. En ’s avonds… dan zorgen zij er natuurlijk voor dat iedereen los gaat op de dansvloer!

Blog-bruidsmeisjes-2---suegraphy
Foto: Suegraphy.

Wie betaalt?

Klinkt best relaxt, hè? Toch kunnen de kosten al gauw oplopen – denk aan de schoenen, kapper en natuurlijk de jurkjes. Want als je je bruidsmeisjes graag ziet in hetzelfde jurkje, die ze waarschijnlijk maar één keer zullen dragen, is het wel zo netjes dat jij deze voor hen betaalt. Wanneer je ze een kledingcode meegeeft, kun je afspreken het bedrag te delen. Hecht je aan een dezelfde jurk of een kledingcode geen waarde? Tsja, dan kun je er ook voor kiezen hen geen bruidsmeisjes te noemen, maar je vriendinnen gewoon een aantal taken te geven.

Bedankje

Kies je voor bruidsmeisjes, vergeet hen dan uiteraard niet te bedanken! Zij investeren tijd in jullie bruiloft en zorgen ervoor dat alles verloopt naar jullie wens. Bedank hen met een leuk kaartje, cadeautje of met een gezellig dagje uit.

Kiezen jullie voor bruidsmeisjes?

Coverfoto: Nienke van Denderen Fotografie