Voor de betekenis van het opgooien van duiven op je bruiloft, moet je je ver onderdompelen in de geschiedenis. Tijdens deze reis kom je erachter dat duiven zo veel meer zijn dan vogels die op je hoofd poepen of net boven je hoofd langs vliegen.

Om de betekenis hierachter te ontdekken, moet je ver terug in de tijd, en er is ook niet één uitleg. Dit zijn er een paar:

Trouw

In de Bijbel staan duiven voor trouw. Ken je bijvoorbeeld het verhaal van Noach? Hij stuurde er een duif op uit om te kijken of de zondvloed al voorbij was. De duif kwam elke keer terug.

Ook zijn duiven monogaam. Dit betekent dat ze altijd bij dezelfde partner blijven. Als ze eenmaal bij een vrouwtjesduif zijn, gaan ze er niet meer weg. Perfect symbool voor een bruiloft lijkt mij!

Vrede

In verschillende Middeleeuwse schilderijen staan horizontaal vliegende duiven, dus omhoog vliegende duiven, voor vrede. Het symboliseert het vooruitkijken,  en niet achteruit. Jij begint samen met je man een nieuw leven. Het is het begin van iets machtig moois. Een duif is tevens ook het internationale teken van de vrede.

Liefde

De Romeinse godin Venus is de godin van de liefde (in de Griekse mythologie is dit Aphrodite). Ze had een duif als attribuut bij zich.  Deze duif vertegenwoordigde de liefde, sensualiteit, maar ook seksualiteit.

Venus
Godin Venus in een schilderij van Francois Boucher. Venus geniet van engelengezang, bij haar muziekboek zitten twee tortelduifjes.

Moederschap

Een duif legt meestal twee eieren. Twee is ook een symbolisch getal en staat voor de barende en vrouwelijke energie. Daarnaast voedt de duif haar jongen op met melk, deze melk lijkt op de melk die een moeder aan haar pasgeboren kindje geeft. Een duif is dus het symbool voor een nieuwe geboorte en nieuwe voeding. Jij en je man beginnen vanaf jullie trouwdag dan ook met een nieuw leven.

Een duif is dus zoveel meer dan een vogel die rondvliegt op de Amsterdamse Dam. Wat vind jij van het idee van duiven opgooien meteen nadat je getrouwd bent?

Fotocredits coverfoto: Dario Endara Wedding Photography.