Wel of niet voor de kerk trouwen? Toen ik dacht aan het prachtige, knusse kerkje waarin ik als kind om me heen keek en zei ‘mama, hier ga ik later trouwen’, wist ik dat ik niet moest twijfelen. En daar zit ik dan, op de bank met een mok thee, om ons eigen huwelijkskerkboekje in elkaar te zetten…  

Gelukkig zijn er op het internet heel wat websites te vinden met voorbeeld kerkboekjes voor huwelijksmissen. Je krijgt online heel goede hulp bij het samenstellen van je eigen boekje, waarbij je zelf de inhoud van de viering kunt vormgeven. Er is bijvoorbeeld zelfs informatie te vinden voor een huwelijksviering waarbij één van het stel ongedoopt is (klik hier voor meer informatie).

De beste tip die ik jou kan geven, is niet alleen wat hulp van het internet te gebruiken, maar kijk ook naar de kerkboekjes van mensen uit je eigen omgeving die al zijn getrouwd. Waarom zelf iets bedenken, als een ander het al heel goed heeft voorgedaan? Je weet zelf welke huwelijksmissen je het mooist vond en waarom. Gebruik precies die onderdelen welke jou het meest raakten tijdens eerdere huwelijksmissen, zodat je een geheel creëert dat helemaal bij jullie past!

Tot slot nog twee belangrijke aandachtspunten: vergeet natuurlijk niet de muziek in het kerkboekje te vermelden en bedenk of je één of meer bruiloftsgasten een sprekersrol wilt geven tijdens de huwelijksmis. Stem dit laatste natuurlijk wel met desbetreffende mensen af, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. Hierbij kun je er bovendien voor kiezen of jouw familielid, vriend of vriendin bijvoorbeeld een lezing gaat voordragen, of een zelfgeschreven tekst. Bedenk wat jullie het mooist en persoonlijkst vinden en maak daar goede afspraken over met de mensen om jullie heen.

Bron coverfoto: Kate Headley Photography